De enige 5 WordPress Themes die je moet kennen

Nico Oud

Nico Oud

Wordpress themes

WordPress Themes kun je op iedere virtuele internethoek in alle soorten en maten krijgen. Maar niet iedere WordPress Theme is geschikt voor professioneel gebruik. In dit artikel deel ik niet alleen de beste WordPress Themes van dit moment, maar ook waar je op moet letten.

Want een WordPress Theme is goed te vergelijken met het kopen van een auto. Het is meer dan vormen en kleuren. 

Verkeerde WordPress Themes kunnen een grote impact hebben op je marketing. Er zijn verschillende factoren die je moet meenemen als je  een WordPress Template voor je website gaat uitzoeken.

Oh… en nu we het er toch over hebben… een WordPress Theme wordt in het Nederlands ook wel WordPress Template genoemd. 

Ik ben zo’n flitsende internet jongen (joke), dus ik kies voor de lekker bekkende Theme-variant.

Gratis WordPress Themes vs Premium WordPress Themes

Ik val meteen met de deur in huis en begin met een van de grootste valkuilen bij het kiezen van een WordPress Theme. Het is de valkuil die je duur kan komen te staan als je veel tijd en energie steekt in je website.

Ik heb het over het afhankelijkheidsrisico.

Met gratis WordPress Themes of Themes die niet veel worden verkocht loop je het gevaar dat de bouwer van de Theme ermee ophoudt en deze niet langer update.

Dit kan uiteindelijk leiden tot compatibiliteitsproblemen met WordPress. Dit is eigenlijk een fancy manier om te zeggen dat je website stuk gaat en je waarschijnlijk weer een nieuwe WordPress Theme moet gaan zoeken. 

En dat levert frustratie op…!

Eigenlijk zijn er maar twee WordPress Themes die ik aanbeveel en dat zijn deze theme en deze Theme. En de enige reden waarom ik deze aanbeveel, is omdat er een extreem goed lopende betaalde versie van is, waardoor de ondersteuning op de lange termijn gewaarborgd is. 

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van WordPress Themes?

Hieronder som een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op. Het zijn lifesavers. Dingen die ik had willen weten, zodat ik mezelf honderden euro’s en honderden uren bloed, zweet en tranen had kunnen besparen.

1

De bouwer van het Theme

Het is goed om even kort uit te zoeken wie de bouwer van de WordPress Theme is. Heeft hij goede reviews? Zit er een bedrijf achter of een individu? Dat laatste is een risico. Hoe is de support van de bouwer? Reageert hij snel? Ik raad je aan om je WordPress Themes via een Plaza te kopen, tenzij je een van de later beschreven Themes kiest.

2

Performance van het Theme

Zeker als je met zoekmachine optimalisatie aan de slag wilt gaan, is het essentieel dat het WordPress Theme geen negatieve invloed heeft op de laadsnelheid van de website.

Bijna alle WordPress themes hebben een online demo die je kunt bekijken. Via deze handige tool kun je zien hoe snel de Theme laadt. 

Een van de belangrijkste factoren voor laadsnelheid is goede hosting. Bekijk hier de beste hosting voor WordPress.

3

Flexibiliteit van het Theme

De ene Template is flexibeler dan de ander. Als je geen verstand hebt van design en WordPress, kun je het beste een mooie standaard Theme aanschaffen via een Theme Plaza en je concentreren op het vullen van je website.

Maar heb je een bepaald design in je hoofd of ben je iemand die graag iets unieks wil neerzetten, dan kun je gebruikmaken van WordPress Theme Builders. Daar heb je geen technische kennis voor nodig, wel een beetje gevoel voor design. Het biedt je in ieder geval een flexibel design.

Deze flexibiliteit ga je nodig hebben als je landingspagina’s gaat maken of als je mooi opgemaakte pagina’s wilt gaan maken. De standaard WordPress Themes worden gemaakt voor de massa, dus zo generiek mogelijk.

WordPress Themes design hulp

Het grote voordeel van werken met een populaire WordPress Theme Builder is dat je het overgrote deel van je website zelf kunt ontwerpen, maar daarna een specialist kunt inhuren voor de puntjes op de ‘i’.

Als je voor deze of deze Theme Builder gaat, dan zit je in Nederland altijd goed. Er zijn talloze freelancers of bureautjes te vinden die je kunnen helpen om te professionaliseren.

Laat je dus niet afschrikken door de benodigde kennis en ervaring met webdesign. Er is nog een back-up als je voor de juiste Themes kiest… je kunt dan kijken hoe ver je zelf komt en dan een specialist inhuren voor het finetunen.

Overigens staat YouTube vol met zeer uitgebreide tutorials waarin stap voor stap een professionele website wordt gebouwd op basis van zo’n Theme Builder.

WordPress Theme Builders

Omdat ik van mening ben dat de meeste mensen baat hebben bij een WordPress Theme Builder, begin met deze categorie WordPress Themes. Hieronder heb ik de twee belangrijkste voor je opgesomd.

1. Divi

Van alle WordPress Themes adviseer ik Divi het meest. Het is niet de Theme die ikzelf gebruik, maar ik adviseer deze omdat hij het meest eenvoudig in gebruik is en er talloze hulpvideo’s te vinden zijn die in detail uitleggen hoe jijzelf zonder kennis een professionele website kunt maken.

Divi WordPress theme

2. Elementor

Deze WordPress Theme gebruik ik voor mijn eigen website. Het is by far de meest flexibele en geavanceerde WordPress Theme die op de markt te krijgen is. Zeker voor mensen met gevoel voor design en mensen die het leuk vinden om in zo’n tool te duiken, is Elementor de ultieme WordPress Theme.

WordPress Themes – Magazines/blogs

Wil je een blog beginnen in een magazine stijl (zoals grote nieuwswebsites)? Dan zijn de onderstaande Themes de perfecte oplossingen, omdat ze uitzonderlijk goed ontworpen zijn voor deze functie. Dit is moeilijk te evenaren met een van de bovengenoemde Theme Builders.

Newspaper is een van de populairste WordPress Themes ter wereld en de kwaliteit van deze Template is uitzonderlijk goed. Ik heb in het verleden veel blogs gemaakt op basis van dit Theme die het ontzettend goed deden. Ook de support van de bouwers is van het allerhoogste niveau.

WordPress Theme – Personal blog

Voor een persoonlijk blog heb je een aantal opties. Meestal voldoet dan een van de Theme Builders. Als je op zoek bent naar iets dat er direct goed uitziet, dan adviseer ik Typology als je het clean wil houden, of Breeze als het iets visueler mag.

Een mooi clean Theme voor mensen die willen bloggen en geen zin hebben om bij ieder blog een afbeelding te zoeken is Typology de perfecte Theme.

Wil je een mooi clean ontwerp met afbeeldingen voor je persoonlijke blog, dan is het Breeze Theme wellicht een goede opties. 

WordPress Themes combineren met een Builder

En dan is er nog een optie… er zijn WordPress Themes die gecombineerd kunnen worden met een van de Theme Builders, zoals Divi en Elementor. Op deze manier profiteer je van de flexibiliteit van de Builder, maar kun je wel met een design starten dat er direct professioneel uitziet.

In het geval van Divi zijn dat vaak Themes of Templates die gebaseerd zijn op het Divi Theme. Dit wordt ook wel een Child Theme genoemd. 

Een Child Theme is een soort verlengstuk van het hoofdtheme, waarbij bepaalde instellingen en ontwerpen al kant-en-klaar zijn voor de gebruiker. 

Elementor werkt net even anders. Elementor is een plugin voor WordPress en werkt samen met nagenoeg iedere WordPress Theme.

Hieronder som ik nog drie Plaza’s op waar je WordPress Themes kunt vinden die je kunt gebruiken in combinatie met Elementor. 

Zelf WordPress Themes uitzoeken

Wil je toch nog eens zelf door de database van WordPress Themes heen browsen en zelf ontdekken wat je mooi vindt? Dan zijn dit de beste WordPress Theme Plaza’s. 

Ongetwijfeld heb ik hier niet alle betrouwbare en kwalitatieve WordPress Themes opgesomd. Er zijn duizenden WordPress Templates te krijgen die van uitmuntende kwaliteit zijn.

Deze selectie van WordPress Themes is tot stand gekomen door mijn eigen persoonlijke ervaring met deze Themes. En ik heb letterlijk honderden WordPress Themes gekocht, gebruikt en aangepast. Ik heb dus een behoorlijk referentiekader kunnen opbouwen in de afgelopen 15 jaar.

Theme prijzen + tip

De meeste WordPress Themes kosten ergens tussen de $7 en $100. Een tip die ik je graag zou willen meegeven is om te kijken naar de developer license. In het geval van Divi kun je daarmee bijvoorbeeld toekomstige updates afkopen. 

Denk dus goed na welke aanbieding het beste bij je past en staar je niet blind op de goedkoopste versie. Als je niet alles afweegt kun je wel eens een stuk duurder uitkomen met de goedkoopste versie.

WordPress Theme op maat

En als dat Template niet aan je wensen voldoet… of als je echt iets unieks wilt, kun je altijd nog een WordPress Theme laten ontwerpen en bouwen door een professional.

Want een goed uitgedacht en aantrekkelijk webdesign is een investering die zich ruimschoots terugverdient als je met de juiste mensen samenwerkt. 

Een van die specialisten is het bureau Markethinq. Zij gebruiken Elementor als basis voor de website die zij maken. Dit zorgt er ook voor dat zij al binnen 5 dagen een website kunnen opleveren voor een fractie van de prijs van andere bureaus die alles helemaal zelf bouwen.

Het grote voordeel als je werkt met een webdesignbureau dat een van de voorgenoemde Theme Builders gebruikt, is dat je zelf altijd het stokje kunt overnemen en het zelf kunt doen of kunt uitbesteden aan een andere partner die ook met deze tool kan werken.

Voor- en nadelen van een WordPress Theme op maat

Het moge duidelijk zijn dat het grote voordeel van een WordPress Theme op maat is dat deze volledig op jouw wensen en eisen toegespitst kan worden. Daarnaast kunnen de professionals de Theme vaak netter opbouwen, wat ten goede komt van de snelheid.

Het nadeel is dat deze professionals omwille van de prestaties van de website (snelheid) vaak stukjes eigen code toevoegen en minder gebruikmaken van plugins of bepaalde standaard designblokken. Hierdoor bestaat er een kans dat er een keer een conflict in de code ontstaat.

Het is dan ook belangrijk dat je met de WordPress developer goed overlegt wat jij straks wel en niet zelf moet kunnen aanpassen. 

En als je dan straks iets aangepast hebt, zorg dan dat je de site even vlug (of liever grondig) doorloopt om te kijken of er geen belangrijke zaken ‘stuk’ zijn gegaan.

Tot slot

Het is dus wel belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over de mate van ondersteuning die je verwacht nodig te hebben, want er zijn genoeg mensen te vinden die je kunnen en willen helpen met een WordPress Theme Builder

En gelukkig is het helemaal niet noodzakelijk om je door duizenden WordPress Themes te worstelen om een Template te vinden die bij jou past of waarmee je een custom website kunt bouwen!

Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pocket

2 Comments

 • Beste Nico,
  Heb je pagina “WordPress-Themes” gelezen. Voor mij een duidelijke visie. Zelf beschik ik inmiddels over een lifetime DiVi licentie. Echter moet ik nog een thema keuze maken voor twee domeinen; hanskuiper.info en jpk-beheer.nl
  – hanskuiper.info; wordt een site waar ik mijn CV met een blog wil plaatsen
  – jpk-beheer.nl; wordt een site waar ik mijn drie diensten wil aanbieden (maritiem, ict en design) Onder maritiem wil in eigenlijk ook nog een eigen motorboot (spitsgatkotter) in de verhuur aanbieden.
  Al met al duidelijke plannen, maar heb nog geen goed plan van aanpak om het te realiseren. Zou jij me hier mee op weg kunnen helpen. De layout zal me met DiVi nog wel gaan lukken, maar er komt nog zoveel meer bij kijken. (Google search, veiligheid, contactforms, beackup, etc…)

  Reply
  • Hoi Hans, ik doe op dit moment geen klantwerk meer als het gaat om websites beheren, etc. Je moet helaas op zoek naar een andere expert.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *