WordPress Theme Builder
Ik krijg regelmatig de vraag welke WordPress theme builder ik gebruik voor het bouwen van websites, blogs en landingspagina’s en daarom heb ik besloten om de beste template bouwer voor WordPress op mijn blog te behandelen.
Want ik heb in de laatste jaren al heel wat WordPress themes gekocht en gebruikt, maar de meeste themes voldeden op de lange termijn niet of waren zo slecht gebouwd dat ze een negatieve invloed hadden op de laadtijd en de rankings in de zoekmachines.
Maar voordat ik je ga vertellen wat de beste WordPress theme builder is, wil ik nog even kort opsommen wat de gevaren zijn van de keuze van een slechte theme. Want dat is waar mijn favoriete template builder om de hoek komt kijken.
WordPress theme builders
Inmiddels schieten de WordPress theme builders als paddenstoelen uit de grond! Er zijn tientallen aanbieders die je voor enkele tientjes een template builder aanbieden, waarmee je de mooiste WordPress websites en blogs kunt bouwen. En zelfs een webshop bouwen is een koud kunstje geworden met sommige theme builders.
Ik som de populairste WordPress theme builders voor je op in de volgorde van voorkeur:
Risico’s van het gebruik van standaard themes
Laat ik direct vooropstellen dat ik een enorme fan ben van standaard themes! Waar je vroeger minimaal €3.000 kwijt was aan een designer en een webbouwer, kun je nu binnen een uurtje up-and-running zijn met een investering van onder de €100. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.
Daarom wilde ik een apart kopje besteden aan de gevaren van een template. Niet om je af te schrikken, maar zodat je weet waar je op moet letten als je een WordPress theme aanschaft.
Ondersteuning: Er was een tijd dat ik hier helemaal niets om gaf. Als de template maar mooi was en het een beetje goed deed als het was geïnstalleerd. Als het draait, dan draait het… tenminste… dat is wat ik dacht. Maar in de loop der jaren zijn heel wat van de door mij aangeschafte templates onbruikbaar geworden, nadat de bouwer ervan stopte met het updaten van de theme.
Crappy code: Zeker als je niet technisch bent aangelegd is het moeilijk om te beoordelen of een theme of theme builder goed opgebouwd is qua code. In de praktijk zijn er veel templates en template builders in omloop die rommelige codes bevatten. Dit beïnvloed de laadsnelheid van de website negatief en dat resulteert weer in lagere rankings in de zoekmachines.
Weinig flexibel: Dit geldt alleen voor de standaard themes en niet voor de theme builders. Een standaard theme is vaak weinig flexibel. Binnen de kaders van het theme kan je veel aanpassen, maar als je iets wilt veranderen aan de infrastructuur van de theme, dan kon het wel eens problematisch worden. Het wordt lastig om iemand te vinden die bereid is om in de code van iemand anders dit soort aanpassingen te doen.
Waarom voor een theme builder kiezen?
Het grote voordeel van een theme builder is dat je de flexibiliteit hebt om een website te bouwen die je volledig kunt aanpassen aan je wensen en smaak. Als je de juiste theme builder kiest, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt.
En het mooie van alles… je hoeft er geen regel code voor te schrijven!
Waar ik vroeger een programmeur en een designer nodig had om alles naar wens te maken, kan ik nu binnen een uurtje een professionele landingspagina klaarzetten. Dit zorgt ervoor dat ik snel kan schakelen, iets wat voor mij als professional van enorme waarde is.
Nadelen van een theme builder
Zoals Johan Cruijff zou zeggen… “ieder voordeel heb z’n nadeel”. Zo ook een WordPress theme builder.
Als je een WordPress theme laat ontwikkelen door een developer, dan bouwt deze de pagina’s specifiek op voor een bepaald doel. Hierdoor heeft de programmeur in verhouding weinig code nodig om de pagina op te bouwen. Als je een template bouwer gebruikt, dan kan je de pagina indelen zoals jij dat wilt. Het nadeel daarvan is dat de pagina dus vaak extra code bevat om dit mogelijk te maken.
Dit hoeft op zich geen probleem te zijn. Waarschijnlijk gaat dit je parten spelen als je helemaal los gaat met het pagina ontwerp en relatief weinig content toevoegt. In dat geval kan het voor de SEO schadelijk zijn.
Een ander nadeel kan zijn dat template builders werken met shortcodes. Ook dit hoeft geen probleem te zijn, maar als je op een bepaald moment overstapt naar een andere template, dan zul je alle pagina’s langs moeten lopen om deze shortcodes te verwijderen.
Zelf vind ik het allemaal nadelen die acceptabel zijn. Je krijgt er immers eindeloze flexibiliteit voor terug.
Divi
Divi is mijn absolute favoriet voor het bouwen van een WordPress website, blog of webshop. Je kunt er nagenoeg ieder ontwerp mee nabouwen. De Divi theme builder is dan ook geliefd onder professionele designers en zelfs webbouwers.
De Divi theme builder is ongekend flexibel en biedt zowel een backend editor (zoals je hierboven ziet) als een frontend editor.
Misschien wel het allergrootste voordeel van de Divi builder is dat het bedrijf achter de theme (Elegantthemes) zich 100% heeft gestort op de doorontwikkeling van deze theme builder. Dagelijks werken 48 developers aan de doorontwikkeling en optimalisatie van deze populaire WordPress theme builder.
Daarnaast is Divi, met 325.000 klanten, hard op weg om één van de populairste premium WordPress themes van de wereld te worden. Dit garandeert de doorontwikkeling en ondersteuning op de lange termijn.
Een bijzondere feature: A/B testen
Divi is ook één van de weinige WordPress theme builders die een ingebouwde A/B test functionaliteit biedt. Hiermee kun je zonder specialistische kennis en code een A/B test opzetten. Het testen van een headline of een landingspagina is met Divi kinderspel.