Marketing Automation; wat is het en hoe werkt het?

Nico Oud

Nico Oud

Marketing automation

Marketing automation is een online marketing tactiek die veelal wordt ingezet voor het gericht en gestructureerd communiceren met de doelgroep. Maar wat is marketing automation, wat kun je ermee en hoe werkt het?

Steeds meer bedrijven zetten marketing automation in om hun klanten, prospects, leads en volgers gerichter en met meer structuur te bereiken. Volgens het rapport van Salesforce (state of marketing 2017) [1] zet 67% van alle marketing leaders een marketing automation platform in. 

In Nederland zijn vooral ActiveCampaign en Hubspot goed vertegenwoordigd.

Daarnaast is nog eens 21% van plan om marketing automation in te zetten in de nabije toekomst. Daarmee zegt slechts 2% van alle marketing leaders marketing automation niet in te willen zetten op de korte termijn.

98% van de marketing leaders zet dus al marketing automation in of is van plan om dat op korte termijn te doen!

Wat is marketing automation?

Veel marketeers beschrijven marketing automation als een manier om het juiste bericht, op het juiste moment naar de juiste persoon te sturen, maar dat is niet de definitie van marketing automation. 

Op het internet vind je verschillende definities terug, maar persoonlijk denk ik dat de onderstaande definitie het meest accuraat is:

Marketing automation is een tactiek waarmee je prospects kunt opwarmen met gepersonaliseerde en bruikbare content met als doel om prospects te converteren tot klant en klanten te converteren in loyale klanten.

Een belangrijke misvatting onder veel marketeers is dat marketing automation een manier is om leads te genereren. En hoewel marketing automation zich daar zeker goed voor leent, is dat slechts een stukje van wat het doet en kan.

Marketing automation is namelijk inzetbaar voor de complete funnel en niet alleen de MOFU (Middel of Funnel). Hieronder zie je een grafische weergaven van een complete funnel.

Kortom. Marketing automation kun je inzetten om gerichte content te pushen, op het juiste moment naar de juiste persoon. In zowel de marketing funnel als de sales funnel.

Het zorgt ervoor dat je niet meer met hagel hoeft te schieten. En dat zorgt er weer voor dat de prospects in je funnel niet lastig worden gevallen met niet-relevante informatie.

Hoe werkt marketing automation?

Om marketing automation effectief in te kunnen zetten is het belangrijk dat je het gedrag van je prospects kunt volgen. Dit wordt doorgaans met tracking-scripts gedaan op de website en tracking-pixels in de e-mails die verzonden worden.

Nagenoeg iedere marketing automation tool biedt een klein scriptje dat je in de website kunt laden. Dit stuk script zorgt ervoor dat je een bezoeker op je website kunt koppelen aan een contactpersoon op je e-maillijst.

Het enige dat er dan nog nodig is, is een interactie van een prospect met de marketing automation software. Dat kan het openen van een nieuwsbrief zijn of bijvoorbeeld het invullen van een (optin) formulier. Natuurlijk wordt de interactie van de prospect met de nieuwsbrief ook gemeten. 

Doordat je nu weet hoe en wanneer de prospect je website gebruikt, kun je daarop anticiperen.

Wat kun je met marketing automation?

Zoals je nu al een paar keer hebt kunnen lezen, draait het met marketing automation allemaal om relevantie. De content moet relevant voor de prospect zijn in termen van timing en inhoud met betrekking tot de customer journey.

Hieronder vind je een de meestvoorkomende toepassingen van marketing automation.

Segmentatie

Prospects worden gesegmenteerd op basis van hun gedrag. Een segment is een groep prospects met vergelijkbare eigenschappen, bijvoorbeeld in hetzelfde stadium van de customer journey.

Lead nurturing

Sommige prospects zijn nog niet toe aan een aankoop, maar zullen dat in de toekomst wel zijn. Deze prospects voorzie je van content die helpt bij de informatiebehoefte van de prospect.

Workflow automation

Repeterende processen worden geautomatiseerd. Denk hierbij aan een serie e-mails die verstuurd moet worden naar een nieuwe klant om hem wegwijs te maken.

Content personaliseren

Je kunt de content die de prospect ontvangt volledig afstemmen op zijn informatiebehoefte en interesses. Je hoeft een man geen aanbieding te sturen voor make-up of jurkjes.

Leer je klant kennen

Met behulp van marketing automation kun je patronen herken van je klanten en daardoor je marketing gerichter inrichten op deze doelgroep, zonder dat ja alles handmatig moet analyseren.

Real time anticiperen

Je kunt nu realtime up-sells en cross-sells versturen naar klanten. Je hoeft geen handmatige queries te draaien of periodiek je complete klantenbestand lastig te vallen met een generiek aanbod.

Up-to-date

Je kunt je klanten- en prospect- bestand op de automatische piloot up-to-date en gezond houden. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en wat de kwaliteit van je bestand is.

Marketing en sales koppelen

Marketing automation vormt de brug tussen marketing en sales. Niet alleen voorzie je sales van leads, maar je kunt de prospect door de gehele funnel volgen.

De voordelen van marketing automation

Wat zijn de voordelen van marketing automation?

In het kort is marketing automation, mits het goed wordt geïmplementeerd, één van de krachtigste tools uit de toolkit van de marketeer en kan het een significante bijdrage leveren aan winstgevendheid van alle marketing campagnes.

Als ik de voordelen van marketing automation op hoofdlijnen zou moeten samenvatten, zou ik zeggen… het verhoogt de omzet, het verlaagt de kosten en het biedt de mogelijkheid om relevantere berichten te communiceren naar de prospects en klanten.

Nog even de belangrijkste voordelen van marketing automation binnen het marketing programma:

E-mail Automation heeft de hoogste ROI

Je haalt meer rendement uit jouw campagnes en automatiseert repeterende taken.

Een relevantere klantbeleving

Je biedt content op basis van een klantprofiel, waardoor de content relevanter is voor de klant.

Het verbindt marketing & sales aan elkaar

Het brengt de marketing en sales funnel bij elkaar en slaat de brug tussen deze afdelingen.

Je vergaart inzicht in jouw klant

De profielen die worden opgebouwd van jouw klanten geven je inzicht in wie jouw klant is.

Jouw marketing wordt schaalbaar

Door repeterende taken en processen te automatiseren maak je de marketing schaalbaar.

Je kunt event-based communiceren

Je kunt Real Time acties laten uitvoeren die handmatig onmogelijk waren geweest.

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel je een goed beeld geeft van wat marketing automation is, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen. Nu is het aan jou om de volgende stap te zetten.

Hieronder heb ik nog een lijst met artikelen die verder de diepte ingaan. 

Geraadpleegde bronnen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *