De enige 5 WordPress Themes die je moet kennen
WordPress Themes kun je op iedere virtuele internethoek in alle soorten en maten krijgen. Maar niet iedere WordPress Theme is geschikt voor professioneel gebruik. In dit artikel deel ik niet alleen de beste WordPress Themes van dit moment, maar ook waar je op moet letten.
Want een WordPress Theme is goed te vergelijken met het kopen van een auto. Het is meer dan vormen en kleuren.
Verkeerde WordPress Themes kunnen een grote impact hebben op je marketing. Er zijn verschillende factoren die je moet meenemen als je een WordPress Template voor je website gaat uitzoeken.
Oh… en nu we het er toch over hebben… een WordPress Theme wordt in het Nederlands ook wel WordPress Template genoemd.
Ik ben zo’n flitsende internet jongen (joke), dus ik kies voor de lekker bekkende Theme-variant.
Gratis WordPress Themes vs Premium WordPress Themes
Ik val meteen met de deur in huis en begin met een van de grootste valkuilen bij het kiezen van een WordPress Theme. Het is de valkuil die je duur kan komen te staan als je veel tijd en energie steekt in je website.
Ik heb het over het afhankelijkheidsrisico.
Met gratis WordPress Themes of Themes die niet veel worden verkocht loop je het gevaar dat de bouwer van de Theme ermee ophoudt en deze niet langer update.
Dit kan uiteindelijk leiden tot compatibiliteitsproblemen met WordPress. Dit is eigenlijk een fancy manier om te zeggen dat je website stuk gaat en je waarschijnlijk weer een nieuwe WordPress Theme moet gaan zoeken.
En dat levert frustratie op…!
Eigenlijk zijn er maar twee WordPress Themes die ik aanbeveel en dat zijn deze theme en deze Theme. En de enige reden waarom ik deze aanbeveel, is omdat er een extreem goed lopende betaalde versie van is, waardoor de ondersteuning op de lange termijn gewaarborgd is.
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van WordPress Themes?
Hieronder som een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op. Het zijn lifesavers. Dingen die ik had willen weten, zodat ik mezelf honderden euro’s en honderden uren bloed, zweet en tranen had kunnen besparen.
1. De bouwer van het Theme
Het is goed om even kort uit te zoeken wie de bouwer van de WordPress Theme is. Heeft hij goede reviews? Zit er een bedrijf achter of een individu? Dat laatste is een risico. Hoe is de support van de bouwer? Reageert hij snel? Ik raad je aan om je WordPress Themes via een Plaza te kopen, tenzij je een van de later beschreven Themes kiest.
2. Performance van het Theme
Zeker als je met zoekmachine optimalisatie aan de slag wilt gaan, is het essentieel dat het WordPress Theme geen negatieve invloed heeft op de laadsnelheid van de website.
Bijna alle WordPress themes hebben een online demo die je kunt bekijken. Via deze handige tool kun je zien hoe snel de Theme laadt.
Een van de belangrijkste factoren voor laadsnelheid is goede hosting. Dus kies je hosting provider kritisch uit.
3. Flexibiliteit van het Theme
De ene Template is flexibeler dan de ander. Als je geen verstand hebt van design en WordPress, kun je het beste een mooie standaard Theme aanschaffen via een Theme Plaza en je concentreren op het vullen van je website.
Maar heb je een bepaald design in je hoofd of ben je iemand die graag iets unieks wil neerzetten, dan kun je gebruikmaken van WordPress Theme Builders. Daar heb je geen technische kennis voor nodig, wel een beetje gevoel voor design. Het biedt je in ieder geval een flexibel design.
Deze flexibiliteit ga je nodig hebben als je landingspagina’s gaat maken of als je mooi opgemaakte pagina’s wilt gaan maken. De standaard WordPress Themes worden gemaakt voor de massa, dus zo generiek mogelijk.
WordPress Themes design hulp
Het grote voordeel van werken met een populaire WordPress Theme Builder is dat je het overgrote deel van je website zelf kunt ontwerpen, maar daarna een specialist kunt inhuren voor de puntjes op de ‘i’.
Als je voor deze of deze Theme Builder gaat, dan zit je in Nederland altijd goed. Er zijn talloze freelancers of bureautjes te vinden die je kunnen helpen om te professionaliseren.
Laat je dus niet afschrikken door de benodigde kennis en ervaring met webdesign. Er is nog een back-up als je voor de juiste Themes kiest… je kunt dan kijken hoe ver je zelf komt en dan een specialist inhuren voor het finetunen.
Overigens staat YouTube vol met zeer uitgebreide tutorials waarin stap voor stap een professionele website wordt gebouwd op basis van zo’n Theme Builder.
WordPress Theme Builders
Omdat ik van mening ben dat de meeste mensen baat hebben bij een WordPress Theme Builder, begin met deze categorie WordPress Themes. Hieronder heb ik de twee belangrijkste voor je opgesomd.
1. Divi
Van alle WordPress Themes adviseer ik Divi het meest. Het is niet de Theme die ikzelf gebruik, maar ik adviseer deze omdat hij het meest eenvoudig in gebruik is en er talloze hulpvideo’s te vinden zijn die in detail uitleggen hoe jijzelf zonder kennis een professionele website kunt maken.
2. Elementor
Deze WordPress Theme gebruik ik voor mijn eigen website. Het is by far de meest flexibele en geavanceerde WordPress Theme die op de markt te krijgen is. Zeker voor mensen met gevoel voor design en mensen die het leuk vinden om in zo’n tool te duiken, is Elementor de ultieme WordPress Theme!
WordPress Themes – Magazines/blogs
Wil je een blog beginnen in een magazine stijl (zoals grote nieuwswebsites)? Dan zijn de onderstaande Themes de perfecte oplossingen, omdat ze uitzonderlijk goed ontworpen zijn voor deze functie. Dit is moeilijk te evenaren met een van de bovengenoemde Theme Builders.
Newspaper
Newspaper is een van de populairste WordPress Themes ter wereld en de kwaliteit van deze Template is uitzonderlijk goed. Ik heb in het verleden veel blogs gemaakt op basis van dit Theme die het ontzettend goed deden. Ook de support van de bouwers is van het allerhoogste niveau.
WordPress Theme – Personal blog
Voor een persoonlijk blog heb je een aantal opties. Meestal voldoet dan een van de Theme Builders. Als je op zoek bent naar iets dat er direct goed uitziet, dan adviseer ik Typology als je het clean wil houden, of Breeze als het iets visueler mag.
Typology Theme
Een mooi clean Theme voor mensen die willen bloggen en geen zin hebben om bij ieder blog een afbeelding te zoeken is Typology de perfecte Theme.
Breeze Theme
Wil je een mooi clean ontwerp met afbeeldingen voor je persoonlijke blog, dan is het Breeze Theme wellicht een goede opties.
WordPress Themes combineren met een Builder
En dan is er nog een optie… er zijn WordPress Themes die gecombineerd kunnen worden met een van de Theme Builders, zoals Divi en Elementor. Op deze manier profiteer je van de flexibiliteit van de Builder, maar kun je wel met een design starten dat er direct professioneel uitziet.
In het geval van Divi zijn dat vaak Themes of Templates die gebaseerd zijn op het Divi Theme. Dit wordt ook wel een Child Theme genoemd.
Een Child Theme is een soort verlengstuk van het hoofdtheme, waarbij bepaalde instellingen en ontwerpen al kant-en-klaar zijn voor de gebruiker.
Elementor werkt net even anders. Elementor is een plugin voor WordPress en werkt samen met nagenoeg iedere WordPress Theme.
Hieronder som ik nog drie Plaza’s op waar je WordPress Themes kunt vinden die je kunt gebruiken in combinatie met Elementor.
Zelf WordPress Themes uitzoeken
Wil je toch nog eens zelf door de database van WordPress Themes heen browsen en zelf ontdekken wat je mooi vindt? Dan zijn dit de beste WordPress Theme Plaza’s.
Ongetwijfeld heb ik hier niet alle betrouwbare en kwalitatieve WordPress Themes opgesomd. Er zijn duizenden WordPress Templates te krijgen die van uitmuntende kwaliteit zijn.
Deze selectie van WordPress Themes is tot stand gekomen door mijn eigen persoonlijke ervaring met deze Themes. En ik heb letterlijk honderden WordPress Themes gekocht, gebruikt en aangepast. Ik heb dus een behoorlijk referentiekader kunnen opbouwen in de afgelopen 15 jaar.
Theme prijzen + tip
De meeste WordPress Themes kosten ergens tussen de $7 en $100. Een tip die ik je graag zou willen meegeven is om te kijken naar de developer license. In het geval van Divi kun je daarmee bijvoorbeeld toekomstige updates afkopen.
Denk dus goed na welke aanbieding het beste bij je past en staar je niet blind op de goedkoopste versie. Als je niet alles afweegt kun je wel eens een stuk duurder uitkomen met de goedkoopste versie.
Tot slot
Het is dus wel belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over de mate van ondersteuning die je verwacht nodig te hebben, want er zijn genoeg mensen te vinden die je kunnen en willen helpen met een WordPress Theme Builder
En gelukkig is het helemaal niet noodzakelijk om je door duizenden WordPress Themes te worstelen om een Template te vinden die bij jou past of waarmee je een custom website kunt bouwen!