Integrator vs Visionary; een gouden duo

Get this right en je hebt extreem krachtig leiderschap staan. Waar de Visionary zich richt op de strategie uitstippelen, is de Integrator degene die de strategie kan implementeren. Maar er zijn veel misvattingen… let’s dive in! (🧭 incl. zelftest!)

In dit artikel duik ik niet alleen in de theorie van deze rollen, maar deel ik ook mijn ervaring. Want het was een zoektocht om een ‘echte’ Integrator te vinden. Maar het was ook een interessante journey om te ontdekken welk van de twee ik was (blijkt Visionary te zijn).

Laat ik de eerste misvatting meteen ophelderen… de meeste mensen willen een Visionary zijn. Dat klinkt natuurlijk sexy en visionairs worden van oudsher op een voetstuk geplaatst. Dit is alleen omdat ze de ‘voorkant’ van het bedrijf vertegenwoordigen en dus meer in beeld zijn, maar een visionary zonder goede integrator, bakt niets significants klaar.

En hetzelfde geldt voor Integrators. Ja, ze krijgen dingen gedaan. Maar zonder Visionary hebben ze geen richting en bouwen ze vaak inspiratieloze bedrijven.

Dus voordat je helemaal aangaat op een van die twee termen en er een waardeoordeel aan gaat koppelen… ze kunnen niet zonder elkaar en zijn even belangrijk!

Wat zijn Visionaries & integrators?

Het zijn feitelijk rollen in een start-up, scale-up of organisatie en niet per se gekoppeld aan een functie. Het gaat om welke rol je pakt bij het besturen van een bedrijf. Laten we eerst eens kijken naar het verschil tussen de rollen en vervolgens de rollen beschrijven.

Later in dit artikel ga ik dieper in op de verschillen tussen deze twee rollen en met name wat voor eigenschappen je nodig hebt om een van de twee rollen te vervullen.

 
Een visionair is iemand die innovatieve ideeën en lange-termijnvisies ontwikkelt, terwijl een integrator zich richt op het implementeren en coördineren van deze visies binnen bestaande systemen en teams.
 

De Visionary (kapitein)

De Visionary kun je het beste vergelijken met de kapitein van een schip. De Visionary is verantwoordelijk voor het bepalen van de koers en houdt zich bezig met de omstandigheden en ontwikkelingen om op basis daarvan de koers bij te stellen waar nodig.

In het runnen van een bedrijf, houdt de Visionary zich bezig met de strategie en koers van het bedrijf. De Visionary volgt o.a. de markt, concurrenten en de performance van het bedrijf en past de koers aan waar nodig. Zodra de Visionary de koers heeft bepaald, geeft hij een briefing (strategisch plan) aan de Integrator, zodat deze de koers kan inzetten.


📋 Taken en verantwoordelijkheden van de Visionary zijn:

  1. Ontwikkelen van de Lange-termijnvisie: Bepalen van de strategische richting en doelstellingen voor de toekomst.

  2. Innovatie Bevorderen: Identificeren van nieuwe mogelijkheden, trends en technologieën die het bedrijf vooruit kunnen helpen.

  3. Inspireren en Motiveren: Het inspireren van medewerkers en stakeholders met de visie en missie van het bedrijf.

  4. Strategische Besluitvorming: Maken van belangrijke beslissingen die de koers van het bedrijf bepalen.

  5. Visie Communiceren: Effectief communiceren van de visie aan alle niveaus binnen de organisatie om een gemeenschappelijk doel en richting te creëren.


💪 Sterke kanten van een typische Visionary

  1. Creatief Denken: Kan innovatieve en originele ideeën genereren die buiten de gebaande paden gaan.

  2. Inspirerend Leiderschap: Weet mensen te motiveren en te enthousiasmeren voor een gezamenlijke visie.

  3. Toekomstgericht: Heeft een scherp inzicht in toekomstige trends en ontwikkelingen.

  4. Strategisch Inzicht: Kan lange-termijnstrategieën ontwikkelen die richting geven aan de organisatie.

  5. Veranderingsgericht: Omarmt verandering en is bereid risico's te nemen om vooruitgang te boeken.


👎 Zwakke kanten van een typische Visionary

  1. Gebrek aan Detailgerichtheid: Kan moeite hebben met de uitvoeringsdetails en dagelijkse operationele taken.

  2. Onrealistisch: Kan soms te idealistisch of onrealistisch zijn over wat haalbaar is.

  3. Moeite met Prioriteiten: Kan moeite hebben met het stellen van prioriteiten en focus houden op korte termijn doelen.

  4. Weerstand Tegen Routine: Kan zich vervelen met routinetaken en daardoor minder aandacht besteden aan noodzakelijke consistentie.

  5. Slechte Communicatie van Details: Kan moeite hebben om de visie duidelijk en uitvoerbaar over te brengen aan het team.


👤 Typische Visionaries

Visionary Steve Jobs

Steve Jobs

Mede-oprichter van Apple, bekend om zijn visie op technologie en design.

Visionary Oprah Winfrey

Oprah Winfrey

Mediamagnaat en actrice, bekend om haar invloedrijke talkshow en Operah network.

* Images generated with AI


De integrator (stuurman)

De Integrator kun je het beste vergelijken met de stuurman (of vrouw) van een schip. De Integrator is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de koers die de kapitein heeft bepaald en zorgt ervoor dat het schip op een efficiënte en effectieve manier vaart.

In het runnen van een bedrijf, houdt de Integrator zich bezig met de dagelijkse operaties en de implementatie van de strategie. De Integrator coördineert de verschillende afdelingen, zorgt voor de juiste middelen en processen, en lost problemen op die zich onderweg voordoen.

Zodra de Visionary de koers heeft bepaald en een strategisch plan heeft gegeven, zet de Integrator deze koers om in actie en zorgt ervoor dat het team gezamenlijk de gestelde doelen behaalt.


📋 Taken en verantwoordelijkheden van de Integrator zijn:

  1. Implementeren van Strategie: Omzetten van het strategische plan van de Visionary in praktische en uitvoerbare acties binnen de organisatie.

  2. Coördineren van Operaties: Zorgen voor de dagelijkse operationele efficiëntie door afdelingen en teams te coördineren en te ondersteunen.

  3. Probleemoplossing: Identificeren en oplossen van problemen die de voortgang en prestaties kunnen belemmeren.

  4. Resource Management: Beheren van middelen, inclusief budgetten, personeel en technologie, om de strategische doelen te bereiken.

  5. Prestatiebewaking: Monitoren en evalueren van de voortgang en prestaties van teams en projecten om ervoor te zorgen dat de gestelde doelen worden behaald.


💪 Sterke kanten van een typische Integrator

  1. Organisatorisch Talent: Uitstekend in het organiseren en coördineren van teams en projecten.

  2. Probleemoplossend Vermogen: Sterk in het identificeren en oplossen van operationele problemen.

  3. Efficiëntiegericht: Focus op het verbeteren van processen en het maximaliseren van productiviteit.

  4. Detailgericht: Let op de details en zorgt ervoor dat alles volgens plan verloopt.

  5. Communicatief Vaardig: Effectief in het communiceren van doelen, verwachtingen en voortgang aan het team.


👎 Zwakke kanten van een typische Integrator

  1. Beperkte Visie: Kan moeite hebben met het zien van het grotere geheel en langetermijnstrategieën.

  2. Risicomijdend: Neigt naar voorzichtigheid en kan terughoudend zijn om risico's te nemen.

  3. Creativiteit: Kan moeite hebben met het bedenken van innovatieve oplossingen of nieuwe benaderingen.

  4. Inspiratie: Heeft soms moeite om het team te motiveren en te inspireren met een grotere visie.

  5. Strategisch Denken: Kan zich te veel focussen op operationele details en het grote geheel over het hoofd zien.


👤 Typische Integrators

Integrator Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg

COO van Facebook, verantwoordelijk voor de operationele gang van zaken van het bedrijf.

Tim Cook

CEO van Apple, bekend om zijn focus op operationele efficiëntie en detailgericht management.



De zoektocht

Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in strategie. Het woord op zichzelf heeft altijd veel aantrekkingskracht op me gehad, zelfs toen ik nog niet eens wist wat het (echt) inhield. Maar maakt dat me een visionary? Of course not!

Wat wel signalen zijn, is dat ik toekomstgericht ben, denk in concepten, trends en ontwikkelingen volg (en opmerk) en bereid ben om risico’s te nemen om zo’n visie waar te maken.

Maar ik sta er ook om bekend dat ik in een ongekend tempo nieuwe dingen kan realiseren. Projecten, producten, bedrijven… you name it.

Dus dacht ik lange tijd, ben ik een combinatie van een Visionary en een Integrator. En om mezelf maar niet in een hokje te plaatsen, hield ik het maar op de 80/20 regel. 80% Strategie en 20% Getting Shit Done. En in de praktijk deed ik het precies andersom :)

De dominante kracht

Maar dat is niet hoe het werkt. Want het gaat niet om ‘wat je altijd doet’, het gaat erom in welk domein je excelleert. Wat je van nature goed afgaat.

Visionaries kunnen echt wel dingen gedaan krijgen en integrators kunnen echt wel strategisch denken. Het gaat erom in welke rol je uitblinkt. Of nog sterker uitgedrukt… in welke rol je écht kunt shinen.

Als je in de juiste rol terechtkomt, kom je verder, ga je harder en heb je meer plezier in wat je doet. Je prestaties gaan significant omhoog en je bereikt meer in minder tijd.

Hoe ik ontdekte wat ik was

Neem Springcast als voorbeeld. Toen ik met Springcast startte, had ik een visie en zelfs al een strategie vanaf het moment dat ik het idee kreeg. Ik wist in een split second hoe ik het bedrijf zou positioneren, voor wie ik het zou bouwen en hoe ik het product zou verkopen.

Maar ik was ook in staat om een hele snelle sprint te trekken en het bedrijf neer te zetten. Binnen een maand was er een bedrijf, een website, een product (Minimal Viable Product), een persbericht en zelfs al de eerste klanten… sounds like an integrator to me 😎

Maar op een bepaald moment blokkeer ik. Ik krijg niets meer uit mijn handen en weet ineens niet meer wat ik moet prioriteren. Vanuit enthousiasme blijf ik gasgeven en ‘taken poppen’, maar ik werk als kip zonder kop. Ik raak van alles aan, maar maak weinig af. Ik stel dingen uit en laat te veel ballen stuiteren.

En dan zoek ik er vaak een… jawel… integrator bij. Iemand die van nature een organisatietalent heeft. In de eerste fase was dat mijn vrouw (Majella). Later, toen Majella weer het onderwijs in wilde, hebben anderen die rol vervuld.

Maar wat steeds duidelijker werd, was dat als ik me kon focussen op de Visionary rol, ik het beste presteerde en bijdroeg aan het succes van Springcast. Inmiddels weet ik zeker dat ik geknipt ben voor de Visionary rol en verknipt ben als integrator ;)


Valkuilen

Een van de grootste valkuilen is dat er geen balans is in het leadership. Alleen Visionaries of alleen Integrators. Dat gaat niet werken. In ieder geval niet als je grootste dingen wilt bereiken.

Zelf heb ik meegemaakt dat het leadership bestond uit 3 Visionaries. Dan heb je hele inspirerende sessies, megagrote dromen en talloze concepten. Maar het blijft vaak bij ideeën en halfafgewerkte projecten. Want op het moment dat de grote lijnen zijn uitgezet, wordt er alweer gewerkt aan een nieuw idee.

Ik heb ook bedrijven gezien waar het leadership bestond uit alleen integrators. Dan krijg je inspiratieloze bedrijven met weinig visie. En dat zie je terug in de energie en langetermijngroei van die bedrijven.

Een andere valkuil is als je iemand in het leadership aanneemt in de verkeerde rol. Dus een Integrator als Visionary of een Visionary als een Integrator.

Deze is misschien nog gevaarlijker, omdat je denkt dat je balans hebt gecreëerd, maar in de praktijk juist onbalans creëert.

Tot slot:

Ik adviseer je om met deze informatie in je achterhoofd eens goed te kijken naar de samenstelling van je leadership. Heb je beide typen leiders in je team? Of moet je het team aanpassen/aanvullen om die balans te creëren? En heeft iedere leider ook de juiste rol binnen het bedrijf?

Zoals ik al schreef… Visionary of Integrator. Ze zijn even belangrijk, krachtig en noodzakelijk voor succes.

Nico Oud

Ik bouw inmiddels aan mijn 7 bedrijf (Springcast) en heb in de afgelopen 10 jaar meer dan 500 ondernemers gecoacht en geholpen bij het bereiken van hun doelen.

Vorige
Vorige

Second Brain; een deepdive in het concept en mijn setup

Volgende
Volgende

Strategisch denken met de denklijst