Strategisch denken met de denklijst

Het is een van mijn geheimen. De 'denklijst'. Niet omdat ik het geheim wilde houden, maar omdat ik het nog nooit met iemand had gedeeld. De laatste tijd komt hij vaker ter spraken, dus tijd om 'm publiekelijk te delen.

Ik denk dat ik al ruim 10 jaar een denklijst bijhoud en tijd reserveer om deep thinking te doen. Ik weet niet eens meer hoe ik op deze gewoonte ben gekomen, maar ik vermoed dat het ontstaan is tijdens een onrustige periode in mijn carrière. Ik vermoed toen ik op het punt stond mijn internetbureau te verkopen.

Het is feitelijk een geëvolueerde versie van het voor- en nadelenlijstje. Soms loopt je hoofd over en vuurt het leven een constante stroom van te nemen beslissingen op je af. Het voelt al snel als system overload en je bent geneigd om beslissing snel af te tikken of uit te stellen, om ze vervolgens af te stellen.

Ik begon dat patroon te herkennen. En het leidde steeds vaker tot ongewenste uitkomsten. En soms zelfs met onherstelbare schade of consequenties. En vooral als ik ging ‘aftikken’.

Ik ben daarom gegaan voor de ‘uitstelstrategie’, maar deze aan te vullen met twee variabelen die moesten voorkomen dat ik de beslissingen niet nam (wat ook een beslissing is). Dit voegde ik toe:

  • Gealloceerde denktijd in mijn agenda (lees wat ik vind van timeblocking)

  • Een centrale think list

Het bleek een gouden strategie. Niet dat ik sindsdien alleen maar goede beslissingen heb genomen, maar wel meer weloverwogen beslissingen nam. Het resultaat is natuurlijk wel dat ik betere beslissingen neem, maar ik merk vooral dat het een compounding effect teweeg brengt. Daar zo meer over.


Maak de Thinking list onderdeel van je systeem. Ik heb mijn thinking list verwerkt in mijn second brain. En je kunt nu mijn Notion Second Brain Template kopen.


Wat zet je op een denklijst?

De denklijst is voor mij niet exclusief zakelijk. Ik denk na over privézaken, onderwerpen die me interesseren of bezighouden en natuurlijk zakelijke beslissingen.

Ik ben wel kritisch met wat ik op de denklijst zet, want het moet geen enorme lijst worden, want dan stel je de system overload slechts uit. Alleen de beslissingen die de grootste impact kunnen hebben, komen op de lijst.

Voorbeelden

  • Hoe ga ik met [crisissituatie] om?

  • Gaan we met Springcast nog een funding ronde doen?

  • Hoe gaan we Springcast PRO releasen?

  • Hoe zorg ik dat ik sporten goed in mijn routine krijg?

  • Kan ik me die nieuwe [grote uitgave] veroorloven?

  • Hoe beïnvloed mijn relatie met X mijn leven?

  • Teamlid X presteert niet naar behoren, wat kan ik doen en wat zijn de opties?

  • Ik wil een instrument leren spelen, welk instrument past het beste bij me?

Zoals je leest hoeven het geen levensveranderende beslissingen te zijn. Maar het zijn wel beslissingen die je goed moet nemen.

Neem die laatste, het instrument kiezen. Ik had gewoon ‘gitaar’ kunnen besluiten om het af te tikken, maar dan had ik geïnvesteerd in een gitaar, gitaarles, gitaar boeken en mezelf kennende… gitaar gadgets.

Met behulp van deep thinking kwam ik erachter dat piano veel beter bij mij paste. Vooral omdat ik pianomuziek als solo-instrument het mooist vind. Bij een gitaar hoort (voor mijn gevoel) zang of een ander complementair instrument. En los van of dat waar is, is dat hoe ik het ervaar. En dus levert piano spelen meer motivatie op en dat vergroot mijn kans dat ik het instrument kan beheersen.

Denktijd reserveren

Ik heb ik mijn agenda de hele woensdagmiddag gereserveerd voor strategie en deep thinking. Ik analyseer de Springcast performance, de concurrentie, de markt, etc. En ik reserveer dus tijd om goed over belangrijke dingen na te denken.


Lees na dit artikel ook mijn artikel over omgaan met tegenslagen, want ook dat is een issue die op de thinking list komt.


Ik noem de woensdag dan ook strategy wednessday. De woensdag en de woensdag-routine zijn heilig. Ook daar zit namelijk een gedachte achter. Omdat ik elke woensdagmiddag hetzelfde type activiteiten doe, is mijn brein daar op ingesteld. Dat zorgt ervoor dat ik de rust en de spanningsboog heb om met strategisch werk aan de slag te gaan.

De woensdag begint met sport. Even het hoofd leegmaken voordat ik aan het werk ga. Geen mail, geen afspraken, geen taken. Als je daaraan begint, gaat je brein doorgaans in een doe-modus. En dan voelt 2 minuten nadenken als een eeuwigheid.

Wat als de lijst leeg is?

Dit gebeurt regelmatig. Vooral als je het echt wekelijks doet en als je in een relatief rustige fase zit. Als de lijst leeg is omdat je alle think issues hebt afgehandeld, dan zul je vooral rust en controle ervaren.

Maar ik sla ‘m nooit over als de lijst leeg is. Want tot nu toe hadden we het over beslissingen die je moest maken, maar pro-actief denken hoort ook in dat tijdsblok.

Zelf heb ik een paar vragen die ik mezelf dan stel om pro-actief aan de slag te gaan met een belangrijke domeinen. Ik hou het voor het gemak even in het zakelijke domein:

  • Hoe hebben eerdere beslissing uitgepakt (review)

  • Hoe presteert Springcast?

  • Wie zijn de outliers in het team? (good and bad)

  • Welke kansen liggen er in de markt?

  • Wat doen de concurrenten en welke beweging maken ze?

  • Hoe ziet onze SWOT & TOWS er op dit moment uit?

  • Hoe presteer ik in mijn rol van CEO?

  • Wat doe ik nu niet, wat ik wel zou moeten doen?

Prompts om pro-actief te denken. Hoe presteert het bedrijf, hoe presteer ik als partner, vader, etc.

De valkuil; druk en urgentie

Waar je vrij zeker tegenaan gaat lopen, is dat alle, of op z’n minst meerdere beslissingen zo urgent lijken dat je er toch een paar op een dag moet oppakken. Dit is wat ik door de jaren heen heb geleerd;

  1. Als het echt belangrijk is, verdient het je volledige aandacht

  2. Urgentie wordt meestal gecreëerd door een fictieve deadline

  3. Iets kan urgent voelen en toch niet urgent zijn

  4. Er is vaak meer tijd om de beslissing te nemen dan je denkt

En als het bovenstaande niet het geval is en er echt meerdere belangrijke beslissingen genomen moeten worden, plan je de volgende dag(en) nog een of meerdere momenten om deep thinking te doen.

Je plant ze bij voorkeur niet op dezelfde dag. Anders ga je weer tegen een fictieve planning aanlopen en dat leidt vaak tot overhaaste (grote) beslissingen.

Als je de luxe hebt natuurlijk. Soms is het niet anders en moet je roeien met de riemen die je hebt en beslissingen maken in de tijd die je gegeven is. Zolang je maar kritisch evalueert of de urgentie echt is.

Routine opbouwen

Je kunt uiteraard je eigen routine opbouwen. Daar is geen goed of fout. Daarom deel ik die van mij ter inspiratie, maar voel je vrij om hier zelf mee te experimenteren. Er zijn wel twee variabelen die ik zou aanbevelen, namelijk;

  1. Begin met sporten

  2. Maak er een rustmomentje van

Sporten zorgt ervoor dat je even je gedachten verzet, waardoor je minder ‘occupied’ aan het proces begint. In een luie stoel zitten met alleen een kop thee en pen en papier zorgt voor de rust die je nodig hebt om ook je onderbewustzijn te betrekken bij het proces (in je onderbewustzijn zit het goud).

Mijn routine:

  1. Geen mail, afspraken, taken

  2. Begin met sporten

  3. Drink rustig koffie/thee

  4. Neem een uitgebreide douche

  5. Nog een keer koffie/thee en de denklijst rustig bekijken (niet te veel nadenken nog).

  6. Prioriteren

    1. Welk issue is het meest urgent?

    2. Welk issue heeft potentieel de meeste impact?

    3. Welk issue houd je het meest bezig?

  7. Kies er 1 en focus je daarop. Niet erg als je niet aan de andere toe komt. Beter 1 heel goed uitgedacht, dan drie afgetikt. Alleen als je tijd over hebt, kun je er nog een doen, maar het is belangrijk dat je je volle focus hebt op 1 issue, zonder dat je tijdsdruk voelt om de andere issues op te pakken.

  8. Gebruik pen en papier voor het brainstormen, tot je de snelheid van gedachten niet meer kunt bijhouden. Dan switch je naar de snelste manier van vastleggen (meestal computer).

  9. Journaling is een goede manier om besluiten vast te leggen en later te reviewen om ook van het effect te leren.

  10. Review genomen beslissingen regelmatig om ervan te leren.

🚨 Tool alert: waar hou je de think list in bij?

Think list in Notion

Onderdeel van mijn Notion Second Brain Template

Ik hou de denklijst bij in mijn digitale journal (Notion). Maar eigenlijk maakt het niet uit wat je gebruikt, zolang je maar altijd toegang hebt tot het lijstje, zodat je snel nieuwe items toe kan voegen.

Ik heb er bewust voor gekozen om het niet in mijn task manager te zetten. Die app heb ik (onder)bewust gekoppeld aan taken aftikken, dus leek het mij logischer om het in de app te zetten die ik gekoppeld heb aan deep thinking.

Heb je geen journal, dan kan het gewoon een note zijn in Apple notes of iedere andere (gratis) note taking app. Zorg wel dat je de note kan vastpinnen als favoriet, zodat je er snel bij kunt. Anders riskeer je dat je afgeleid raakt tijdens het zoeken.

Tot slot

Ik wil je echt aanraden om een denklijst bij te houden en structureel tijd te reserveren voor deep thinking in je agenda. Je zult merken dat je betere beslissingen gaat maken. En vooral… dat je bewuster beslissingen gaat maken.

Nico Oud

Ik bouw inmiddels aan mijn 7 bedrijf (Springcast) en heb in de afgelopen 10 jaar meer dan 500 ondernemers gecoacht en geholpen bij het bereiken van hun doelen.

Vorige
Vorige

Integrator vs Visionary; een gouden duo

Volgende
Volgende

VrijMiPost 27