Mijn proces om tegenslagen om te zetten in kansen

Ik heb in de loop der jaren een proces ontwikkeld om tegenslagen om te zetten in kansen... en mijn hoofd koel te houden. Ik sprak hier ook in de SaaS Bazen podcast over met Johan.

Maar eerste even wat context… na het verkopen van mijn 4e onderneming, ben ik langzaam in de rol van businesscoach gerold. Wat begon als een side-hustle werd al snel een volwaardige praktijk waar ik uiteindelijk meer dan 500 ondernemers 1-op-1 zou coachen.

Los van dat het voor een goede boterham zorgde, leerde ik net zo veel van mijn coachees als zij van mij leerden. De belangrijkste lessen zal ik nog eens in een blogpost delen, maar de belangrijkste… daar had ik het met Johan over in de SaaS Bazen podcast.

Taking punches

Ofwel… klappen incasseren. Als ik één eigenschap van mezelf zou moeten aanwijzen die ervoor zorgt dat ik bijna altijd mijn doelen behaal, dan is het veerkracht. Ik verwijs regelmatig naar een uitspraak van Mike Tyson…

Everyone has a plan until they get punched in the mouth.
— ~ Mike Tyson

Iedere start-up, en dus ook Springcast, krijgt te maken met Punches. Plannen vallen tegen, groei stagneert, de markt verandert, mensen laten je zitten. It’s all part of the game.

Ondernemen en verwachten dat alles op rolletjes gaat lopen, is als in de boksring stappen met Rico Verhoeven en denken dat je zonder klappen te incasseren het potje kan winnen.

En dus heb je veerkracht nodig om niet alleen te overleven, maar ook kansen te creëren om zelfs te winnen.

Wil je trouwens de podcast luisteren? Via de onderstaande button kun je ‘m luisteren op het platform waar je al je podcasts luistert.

Hoe ik met punches deal

Ik weet nog goed met welk optimisme ik de eerste funding-ronde startte. Alle seinen en metrics op groen, nagenoeg iedere investeerder die we spraken wilde instappen. Ik kon oprecht niets anders voorstellen dan een Hockeystick groei. Even die boksring in en zonder klappen te incasseren winnen ;)

En dat optimisme heb je nodig! Daar is helemaal niets mis mee. Zo moet je de ring ook instappen. Maar dan moet je wel van jezelf weten dat je de veerkracht hebt om te herstellen als je wel een punch in the mouth incasseert.

En mennn… wat heb ik een punches moeten incasseren 😓 om Springcast te krijgen waar het nu staat.

Sommige punches waren tikkies die ik eenvoudig kon incasseren, andere zetten mijn wereld op z’n kop. Ik heb nog nooit zo vaak letterlijk met mijn hoofd in mijn handen gezeten… ik wil schrijven met handen in mijn haar… maar… ik ben kaal 🫤

Anyways… tot 10 jaar geleden, is mijn carrière eigenlijk nooit makkelijk verlopen. Ik heb me de carrièreladder op moeten vechten. En na uitgebreide reflectie de afgelopen jaren, weet ik steeds beter waarom ik toch steeds weer mijn doelen weet te behalen… against all odds.

Mijn proces om met tegenslagen om te gaan

Het is voor mij een soort tweede natuur geworden. Ik weet dat 9 van de 10 tegenslagen overkombaar, een vermomde kans of tijdelijk van aard zijn. En soms is het gewoon niet erg de wedstrijd te verliezen. Want ook dat hoort bij het spel van ondernemen.

Maar laten we er vanuit gaan dat we niet gaan verliezen.

Rapid response

Het eerste wat je moet doen, is inschatten of je direct móét reageren of dat er nog (een beetje) tijd is. Maar in alle gevallen, al is het maar een minuut of tien seconden, volg je de volgende stappen:

  1. Win tijd

  2. Analyseer

  3. Pas je aan

  4. Opnieuw de aanval in

1. Win in alle gevallen tijd

Zolang als de situatie toelaat of zolang als je nodig hebt. In die volgorde ;) Zoals ik al schreef… al is het 10 seconden. Gebeurt er iets in een meeting? Excuseer je en ga naar het toilet. Heb je meer tijd, plan z.s.m. tijd om te analyseren en te reflecteren. Maar wat je ook doet… reageer in een zakelijke context zelden direct!

2. Analyseer de situatie

Hier zit je winst. Bekijk de situatie vanuit verschillende perspectieven. Ga hier diep!! Wat is er gebeurd? Waarom is het gebeurd? Wat is de impact? Welke motieven spelen er mee? Welke paden zijn er vanuit hier mogelijk en hoe kan dat eruitzien?

Probeer hier alle scenario’s uit te denken. Teken het op papier, gebruik een note taking app zoals Milanote of Miro, maar neem je tijd om alles te analyseren. Dit helpt je om de juiste acties te bepalen.

3. Pas je aan

Als je stap 2 goed hebt uitgevoerd, heb je de situatie goed in kaart en weet je welke opties je hebt. Dat wil niet zeggen dat je alles weet of alles duidelijk is, maar je ziet een paar routes die je kunt bewandelen met allemaal hun eigen onzekerheden, kansen, bedreigingen en obstakels.

In stap 3 ga je jezelf voorbereiden op stap 4; opnieuw aanvallen. Dat betekent dat je alles wat binnen jouw controle ligt, gaat voorbereiden.

Heb je te weinig sales gedaan? Maak een salesplan. Valt de markt tegen? Onderzoek de mogelijkheid van een Pivot. Miste je bepaalde vaardigheden? Ga het leren en/of laat je coachen. Zorg dat je klaar bent voor what’s next.

4. Opnieuw de aanval in

Oké, je hebt een tik gehad… get over it! Nu weer in de aanval. Net als na een auto-ongeluk, moet je direct weer achter het stuur. Ik heb te veel ondernemers zien wegkwijnen na een tegenslag, terwijl het hele capabele ondernemers waren.

Iedere ondernemer maakt fouten. Sterker nog… bijna iedere ondernemer maakt blunders. Dat hoort erbij. Je hebt tijd gewonnen, de situatie geanalyseerd en je voorbereid om de controle terug te pakken en opnieuw aan te vallen. Go for it!

P.s. aanvallen betekent in deze context spelen om te winnen. Dat kan ook prima ‘verdedigen’ op de korte termijn zijn, zoals je in mijn persoonlijke ervaring zal lezen.

Een Springcast-punch

Eentje uit de praktijk. Met Springcast zouden we het standaard funding riedeltje volgen. Pre-seed ronde, seed-ronde en bouwen richting Series A, B, C… etc.

Tijdens onze eerste ronde leek the sky the limit, maar tegen de tijd dat we (12 maanden later) voor de volgende ronde de markt opgingen, bleek de hele funding-wereld onderuit gegaan te zijn. Door alle onrust in Europa en daarbuiten.

Ons geld was bijna op en we verloren nog teveel geld om ook maar in de buurt te komen van winstgevendheid. Met nog een maand of 2 geld op de rekening, moest ik snel aan nieuwe funding komen om te overleven en door te groeien tot een gezond bedrijf. De CFO, eerder verantwoordelijk voor funding, was net uitgestapt.

Zonder ervaring met fundraising, geen netwerk van investors (behalve die we al hadden), moest ik in twee maanden een nieuwe ronde voor elkaar krijgen. Even voor de context… doorgaans kost dat makkelijk 6 maanden… in de goede jaren. Oh… en de vakantieperiode begon bijna 🤯

Oké…

  1. Even een stap terug. Ik heb twee maanden de tijd om dit te fixen.

  2. Analyseren. Wat moet er gebeuren, welke opties heb ik en wie kunnen me helpen?

  3. Aanpassen. Nu geen Venture Capital, maar nog een ronde Angel Investors. Hulp vragen aan bestaande investors.

  4. De aanval in. Funding opgehaald en de verdediging ingezet. De focus verlegd van ‘growth at all cost’ naar ‘growth to profitablity’.

Deze strategie blijkt achteraf een goede zet. Inmiddels zijn we in control en hebben we tijd om de juiste investors te zoeken.

Door een grondige analyse van de situatie kon ik met enige zekerheid voorspellen hoe de funding-markt er over 12 maanden uit zou zien. Niet goed. Dus kosten snijden, omzet laten groeien en zorgen dat we winstgevend zouden worden.

Vanuit de positie die we nu hebben, kunnen we weer gaan aanvallen. Op eigen kracht of met investeerders. Maar wat er ook gebeurt, ik (lees: Springcast) ben in control.

Note: Het proces heeft me geholpen om de situatie te managen, maar we hebben de situatie onder controle gekregen omdat de juiste mensen (investeerders) me hebben geholpen. Binnenkort deel ik ook een artikel over mijn ervaring met investeerders… de goede en de minder goede ;)

Nico Oud

Ik bouw inmiddels aan mijn 7 bedrijf (Springcast) en heb in de afgelopen 10 jaar meer dan 500 ondernemers gecoacht en geholpen bij het bereiken van hun doelen.

https://www.nico.nl/notion
Vorige
Vorige

Het geheime wapen waarmee ik in record tempo naamsbekendheid opbouwde voor Springcast

Volgende
Volgende

Hoe ik milestones gebruikte om te bepalen hoeveel ik kon investeren in Springcast