Journaling voor ondernemers & high achievers

Journaling is echt niet iets dat alleen maar wordt gedaan door ‘my dear diary girls’. In de wereld van ondernemers, professionals, onderzoekers en personal development fanaten is journaling al eeuwenlang dé manier om inzichten, lessen en ontdekkingen vast te leggen.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat journaling inhoudt, hoe je een zakelijk journal bijhoudt, wat je in een journal schrijft en wat de voordelen van journaling zijn. Ik zal ook voorbeelden delen uit mijn journal ter onderbouwing en als inspiratie.

Wat is een journal?

Feitelijk gezien is een journal een dagboek. Ik geef zelf de voorkeur aan de term journal, omdat ik het persoonlijk een mooier en professioneler woord vind dan dagboek. Maar als jij de voorkeur geeft aan dagboek, mag dat natuurlijk ook. We hebben het over hetzelfde 😉

De definitie van een journal is dit:

Een journal is een gedetailleerde documentatie van gebeurtenissen, ervaringen en inzichten.

Een journal kan een notitieboek, een journal app of een verzameling aantekeningen zijn. De vorm is niet belangrijk. Zowel journaling met pen en papier als digitaal journaling helpen je om te groeien. Later hier meer over.

De geschiedenis van journaling

Journaling wordt al duizenden jaren gedaan door zowel de groten der aarde als de ‘gemiddelde mens’. Het is absoluut geen activiteit die exclusief toegekend kan worden aan jonge meiden, wetenschappers of ondernemers.

Iedereen kan een journal bijhouden.

Meer dan 2000 jaar geleden hield Ma Dubo al een dagboek bij tijdens zijn tocht van de stad Luoyang naar de legendarische berg Mount Tai. Ook de bekende keizer Marcus Aurelius staat bekend om zijn dagboeken.

Denk daarnaast aan dagboeken van Anne Frank, Nelson Mandela, Marco Polo, Leonardo da Vinci, Ludwig Beethoven, Charles Darwin en Winston Churchill.

Journaling heeft al deze uitzonderlijk impactvolle mensen geholpen om helderder na te denken, perpectief te krijgen en een stuk(je) geschiedenis te documenteren.

Voordelen van journaling

Een journal bijhouden was en is voor de meeste mensen geen bezigheidstherapie. Journaling is voor de meeste mensen een hulpmiddel bij persoonlijke en professionele ontwikkeling of ondersteuning tijdens moeilijke tijden.

De voordelen van journaling zijn enorm! Sommige zijn wetenschappelijk aangetoond, andere voordelen worden beaamd door duizenden individuen. Ik som de belangrijkste voor je op.

  • Journaling verbetert je gezondheid door stress en angsten te verminderen en je zelfverzekerdheid te verhogen.

  • Journaling helpt je om als mens te groeien door reflectie. Het geeft je inzicht in jezelf en het zorgt ervoor dat levenslessen en ervaringen beter blijven hangen.

  • Door een journal bij te houden leer je om jezelf beter uit te drukken, ontwikkel je betere schrijfvaardigheden en communicatie skills.

  • Een journal helpt je om je doelen te bereiken, omdat het je dwingt om doelen duidelijk te formuleren. Daarnaast leg je de vooruitgang vast, waardoor je een beter gevoel van achievement bereikt... dat gevoel dat wegzakt als je een tegenslag voor je kiezen krijgt.

Dit zijn slechts een aantal wetenschappelijk onderbouwde voorbeelden van hoe een journal je kan helpen. Lees hier meer over de psychische voordelen van een journal.

In mijn geval speelt mijn journal een belangrijke rol in mijn persoonlijke groei.

Als ADD’er ben ik van nature nogal impulsgericht. Ik heb daarom in het verleden veel last gehad van impulsief gedrag dat niet altijd even goed was voor mijn gezondheid, carrière, financiële positie, etc.

Mijn journal gebruik ik om mijn beslissingen te evalueren. Ik kan mezelf namelijk heel goed verkopen dat ik NÚ die nieuwe iPhone, MacBook of auto nodig heb om te kunnen blijven overleven 😉

Mijn journal liegt niet…, omdat ik niet lieg tegen mijn journal. En zelfs als ik het in mijn journal aan mezelf verkoop, dan lees ik dat een maand later terug en besef ik me (omdat ik die iPhone dan al heb) dat de impact van die aankoop niet zo heel groot was.

Maar journaling helpt me ook om mijn intuïtie te ontwikkelen… en nog beter… om mijn intuïtie beter te gebruiken.

Want ik ben in het verleden met mensen samenwerkingen aangegaan, terwijl mijn intuïtie (onderbuikgevoel) al liet doorschemeren dat het niets zou worden. Door journaling ben ik nu in staat om veel beter te luisteren naar dat onderbuikgevoel.

En onze intuïtie is vele malen intelligenter dan onze frontale voorkwab, waarmee we bewust denken. Ons onderbewustzijn voedt onze intuïtie op basis van alles dat we ooit hebben geleerd, meegemaakt en hebben waargenomen. Dingen die jij en ik nooit bewust zouden kunnen reproduceren.

Wanneer je dus inzichten, ervaringen en gevoelens vastlegt in jouw journal, kun je dit teruglezen. En deze gebruiken om jouw intuïtie te voeden.

Tot slot is journaling een katalysator bij het leren. Alle kennis die ik opschrijf blijft beter hangen. Er zijn talloze onderzoeken die uitwijzen dat geschreven notities zorgen dat we de geleerde stof beter en vollediger kunnen onthouden.

Hoe je begint met journaling

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten manier van journaling zijn. Er is niet per se een goed of foute manier. Sommige manieren passen bij je, andere niet.

Journaling methodes

Bullet journaling

Een populaire manier van journaling, is Bullet Journaling. Die is een journaling methode die populair is geworden/gemaakt door Ryder Carroll. Het is een eenvoudige manier van journaling, omdat het weinig creativiteit vereist.

In de praktijk kom je soms de mooiste bullet journals tegen, maar het oorspronkelijke format bestaat vooral uit een paar symbolen en lijstjes.

Zie hieronder een bullet journal van @Shelby Abrahamsen

Journaling ondernemers

Vrij schrijven

Vrij schrijven is een journaling methode, waarbij je gewoon vrij begint te schrijven over alles wat er in je hoofd voorbij komt. Het maakt niet uit wat je opschrijft. Deze manier van journaling helpt je om je creativiteit aan te zwengelen.

Vrij schrijven wordt ook ingezet om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn. Omdat je ongestructureerd begint met schrijven, draait je frontale voorkwab stationair, waardoor je onderbewustzijn zich ongehinderd kan gaan uiten. En dan komen er soms inzichten op papier te staan…

Dat laatste vergt wel oefening. Zodra je tijdens dat proces bezig bent om geforceerd inzichten uit je onderbewustzijn op te halen, kun je het wel shaken. Geduld is bij deze manier van journaling een gezonde zaak.

Journaling als logboek

Met deze manier van een journal bijhouden ben ikzelf gestart, omdat je er langzaam in kan rollen. Het moeilijkste voor beginners is om de eerste letters en woorden op te schrijven.

Dat is waarom ik mijn dag en journaling proces begon met het opschrijven van mijn afspraken van die dag en mijn belangrijkste taken (ondanks dat ik werk met een digitale agenda).

Vervolgens schreef ik belangrijke inzichten, lessen, ervaringen, besluiten, etc. op zodra ze ergens die dag door mijn hoofd schoten.

Groeigericht journalen

Inmiddels is mijn manier van journalen gericht op groei. Groei met mijn bedrijf, maar ook persoonlijke groei.

In mijn actuele journal vind je de volgende entries terug:

  • Besluiten

  • Ervaringen

  • Learnings

  • Ideeën

  • Inspirerende quotes

  • Testimonials

  • Doelen

  • Affirmations

  • Belangrijkste acties & plannen

  • Overwegingen

  • Gedachtes

Een journal bijhouden

Als je begint met journalen, dan kom je al redelijk snel bij de eerste beslissing die je moet maken… ga je een digitaal journal bijhouden of ga je in een fysiek boek (journal) schrijven?

Ik heb beide gedaan. Ik ben begonnen met pen en papier en ben later overgestapt op digitaal. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer pen en papier gebruik. Als ik echt iets uit mijn systeem wil hebben of diep wil gaan in het reflecteren, dan doe ik dat met pen en papier. Later digitaliseer ik het in mijn digitale journal app.

Digitaal journalen

Zoals ik al schreef ben ik overgestapt op digitaal journalen. Ik gebruik hier Notion voor. Ik heb hier veel redenen voor, die ik zo met je ga delen, maar één van die redenen wil ik even kort uitlichten.

Mijn journal maakt nu namelijk onderdeel uit van mijn Second Brain. Hierdoor kan ik mijn journal entries eenvoudig koppelen aan mensen, projecten en andere zaken die context toevoegen. Hierdoor kan ik met een simpele link context toevoegen aan een verhaal, zonder dat helemaal uit te hoeven tikken.

Maar er waren veel meer redenen om over te gaan op een digitaal journal, namelijk;

  • Veiliger: als je een fysiek journal kwijtraakt, liggen letterlijk al je gedachten op straat. Zonder wachtwoord of enige vorm van beveiliging. Daardoor was ik vaak terughoudend met wat ik schreef in mijn journal.

  • Altijd toegankelijk: Een notitieboek heb je niet altijd bij de hand. Natuurlijk heb je A6 of A7 boekjes, maar als je in je pyjama zit (just saying ;)) heb je die vaak niet bij je. Je telefoon wel. Dus voor een snelle gedachte perfect.

  • Minder pottenkijkers: Stel, je wil snel iets opschrijven over een collega of je partner, maar diegene (of iemand anders) zit naast je… en jij begint dan ineens te schrijven… mensen kijken al snel wat je opschrijft. Op een scherm heb je meer privacy. Vooral omdat je geen ondergrond nodig hebt en je snel iets weg kan klikken.

  • Chatten met je journal: met de komst van AI, bieden ook steeds meer journal apps de mogelijkheid om te chatten met je journal. Met Notion AI kan ik nu een vraag stellen aan mijn journal en krijg ik een persoonlijk antwoord terug. Qua privacy is het een (klein) risico, maar de meeste apps garanderen privacy en zorgen dat het algoritme niet met jouw informatie worden getraind.

Journaling met pen en papier

Note: Ik heb dit artikel geschreven toen ik nog met pen en papier een journal bijhield. Om te voorkomen dat bepaalde context en gedachtegangen verloren gaan, heb ik de rest van het artikel intact gelaten. Ik sta namelijk nog steeds achter de inhoud en als ik switch naar een papieren journal, dan zou ik het nog steeds zo doen.

Sowieso begin ik mijn dag met schrijven in mijn journal. Meestal begin ik met inzichten of learnings die zijn blijven hangen van de vorige dag en mijn prioriteiten voor die dag.

Daarna schrijf ik verdeeld over de dag in mijn journal. Ik heb altijd een klein A6 notebookje bij me voor spontane gedachtes. Ik vind het persoonlijk fijn om mijn journal netjes te houden, dus ik neem de tijd om dingen goed uit te schrijven. Geen snelle kladjes in mijn journal ;). Het A6 boekje zorgt er ook voor dat ik niet altijd een A4 journal mee hoef te sjouwen.

Hieronder zie je een paar kladjes uit mijn A6 notebook die ik later verder heb uitgewerkt in mijn journal (quote rechts is van Stefan James). Vergelijk dat met de afbeelding daaronder en zie het verschil 😉

Mijn best practices voor journaling

1. Make it visual

Ik ben visueel ingesteld en schrijf soms hele pagina’s vol om één inzicht te beschrijven. Door te werken met icoontjes en highlighters zorg ik ervoor dat ik tijdens het doorbladeren van mijn journal snel de kern per inzicht kan achterhalen.

2. Pen, papier en doorbladeren

Geloof me… ik heb geen grotere productiviteit-strijd geleverd in mijn leven dan de strijd tussen digitaal of analoog, maar mijn journal hou ik het liefst analoog. De belangrijkste reden is dat het schrijfproces begint met bladeren naar de eerste lege pagina, waardoor er voor mij een trigger is om af en toe oude entries door te lezen.

3. Schrijf voor jezelf & wees eerlijk

Schrijf je journal niet voor iemand anders, maar voor jezelf. Je kunt dus volkomen eerlijk zijn in jouw journal. Het is geen marketingverhaal en mocht je ooit wereldberoemd worden, dan komen ze toch wel achter ‘minpunten’ als ze onderzoek doen voor jouw biografie 😉 Het doel van jouw journal is om jou te helpen.

4. Houd het leuk en kwalitatief

Ben je creatief? Doodle of teken er gerust op los. Zelfs als je een kerel bent van ‘2 bij 2’. Het is jouw journal en jij mag je uiten zoals jij dat wilt. Ik gebruik kleurtjes en tekeningetjes… nog net geen stickers 😉 Maar als jij dat wel wilt, doe dat.

Journaling moet leuk, interessant en nuttig zijn. Hoe meer plezier je beleeft tijdens het schrijven in je journal, hoe leuker het ook is om terug te lezen. En hoe vaker je door je journal bladert, hoe meer het je oplevert.

Ben je alles behalve creatief en vind je dat je een lelijk handschrift hebt? Niets van aantrekken! Ten eerste is de kans groot dat je handschrift verbetert. Ten tweede het is jouw journal.

5. Kies voor kwaliteit

Investeer in een goed en mooi journal. Dat maakt dat je waarschijnlijk langer bewaart, vaker terugleest en er graag in schrijft. Maar zie het vooral als een investering in jezelf. Een blijk van waardering aan jezelf, waarmee je jezelf laat zien dat je jezelf waardig voelt voor kwaliteit.

En heb je niet veel te besteden… no problem. Het hoeft echt geen €200 te kosten. Voor een tientje heb je er ook een.

Twee van mijn ervaringen met journaling

Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen bij het beginnen met journaling. Maar puur ter inspiratie wil ik een paar breakthroughs die ik door journaling heb gehad met je delen. Dan krijg je een beeld van wat er mogelijk is.

1. Diepgeworteld zelfbeeld

Een inzicht dat ik onlangs heb opgedaan, was dat ik rondliep met een diepgeworteld gevoel dat ervoor zorgde dat ik me soms schaamde voor wat ik had bereikt.

Zo bagatelliseerde ik stelselmatig mijn droomauto die ik had gekocht (Volvo V90). Als iemand mij een compliment gaf, antwoordde ik direct met een set nadelen. Niet omdat ik niet blij ben met mijn auto, maar omdat ik het vervelend vond dat die ander zich kennelijk niet zo’n auto kon veroorloven. Het gesprek was veel leuker met mensen die zelf ook in een dure auto reden. Dan voelde ik me niet schuldig.

Door mijn journal ontdekte ik uiteindelijk het patroon. Ik bagatelliseerde mijn persoonlijke en professionele successen (en bezittingen) uit schuldgevoel. Ik heb geen diploma, was ooit ‘slechts’ een koerier en heb de afgelopen 20 jaar meer gefaald dan gewonnen.

Bewust weet ik dat ongeveer iedere succesvolle ondernemer meer gefaald heeft dan gewonnen en dat iedere mislukking ze dichterbij succes bracht. Maar mijn onderbewustzijn was nog niet zover.

Dit resulteerde er uiteindelijk in dat ikzelf ook minder gelukkig begon te worden met wat ik bereikt had.

Nu ik weet waar het vandaan komt, kan ik gericht gaan werken aan die beperkende gedachten.

*Inmiddels heb ik al mooie resultaten bereikt. En ik schaam me niet meer voor de mooie dingen die ik kan doen en kopen door wat ik heb bereikt.

2. Nu weet ik wat ik wil!

Net als veel andere mensen heb ik ook geworsteld met de ‘passie’ valkuil. Op zoek gaan naar waar mijn natuurlijke talent lag. Vooral omdat ik nooit echt iets heb kunnen aanwijzen als mijn natuurlijke talent. Wel dingen waar ik ‘gewoon’ goed in was.

Met behulp van journaling ben ik op zoek gegaan naar inzichten. Door dingen te proberen, te switchen van expertise en door te werken met coaches en mentoren.

Iedere keer als ik iets ontdekte dat ik wel of niet leuk vond om te doen. Iets dat me interesseerde of juist snel mijn interesse verloor. Schreef ik in mijn journal.

Hierdoor kon ik, mede met behulp van de mensen om me heen, uiteindelijk de keuzes maken die ik (van binnen al) wilde maken en daarmee passie ontwikkelen voor mijn vak. Want dit is wat ik leerde… passion follows traction ;)

Samenvatting

Journaling is een gezonde, professionele activiteit waar je zowel qua gezondheid, geluk en carrière veel aan kan hebben. Er is niets zweverigs of puber-achtigs aan.

Er zijn verschillende vormen van journaling en ik adviseer je om te experimenteren met de verschillende methodes om te achterhalen welke manier het beste bij jou past.

Boven alles, is het belangrijk dat je geniet van het proces van journaling. Het schrijven zelf, de inzichten die je opdoet, maar ook het af en toe doorbladeren. Zorg daarom dat het een kwalitatief journal (boek) is dat je graag nog eens vastpakt.

Heb je vragen? Stel ze in de comments!

Beginnen met digitaal journal

Ik raad je aan om met Notion te beginnen. Als je een ondernemer of professional bent die naast journaling ook wil bouwen aan een second brain, bekijk dan ook mijn Notion Second Brain Template (waar ook een journal in verwerkt zit).

Fysiek journal kopen

In principe voldoet ieder type notebook. Je kunt zelfs met losse notes werken, al is dat laatste niet aan te raden. Hieronder kun je met je zoektocht beginnen:

Nico Oud

Ik bouw inmiddels aan mijn 7 bedrijf (Springcast) en heb in de afgelopen 10 jaar meer dan 500 ondernemers gecoacht en geholpen bij het bereiken van hun doelen.

https://www.nico.nl/notion
Vorige
Vorige

Een Mastermind groep; wat is het en waarom is het zo populair?

Volgende
Volgende

Functietitel eigenbedrijf; directeur met 1 medewerker