De beste zelfhulpboeken

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
ZelfhulpboekenZelfhulpboeken

In de afgelopen 20 jaar heb ik meer dan 100 zelfhulpboeken gelezen en durf zelfs te beweren dat ik nagenoeg ieder succes in mijn leven te danken heb aan deze boeken. 

Ze hielpen me om succesvol te worden in mijn werk en verbeterden mijn relaties en algemene ontwikkeling.

Maar niet alle zelfhulpboeken zijn gelijkwaardig. Sommige boeken waren tijdsverspilling, terwijl andere boeken mijn leven 10 stappen vooruit hielpen. Op deze pagina vindt je de beste zelfhulpboeken. 

Het zijn de zelfhulpboeken die de grootste impact op mijn leven hebben gehad. 

Deze lijst met zelfhulpboeken is deels objectief. Deze 10 beste zelfhulpboeken zijn een combinatie van mijn subjectieve ervaring en de objectieve wereldwijde erkenning. 

 

De 10 beste zelfhulpboeken

Dit was voor mij een lastig lijstje om te maken. Zoals ik eerder al schreef, heb ik meer dan 100 zelfhulpboeken gelezen en om daar de 10 beste van te kiezen leek bijna een onmogelijke missie. 

Ik heb het lijstje dan ook meerdere malen aangepast. Maar nadat ik uitgebreid gereflecteerd had op welke kennis mij het meeste heeft opgeleverd, is het me toch gelukt om een top 10 te formuleren waar ik achter sta.

De onderstaande zelfhulpboeken worden nationaal en internationaal erkend als de beste boeken in de categorie zelfhulp, maar ook mijn subjectieve mening en ervaring met betrekking tot de boeken hebben een rol gespeeld in de rankings. 

Deze 10 boeken hebben de grootste impact gemaakt in mijn leven. Ze staan in chronologische volgorde en het eerste boek is dus het beste.

Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt is het beste boek op het gebied van personal development (of zelfhulp zoals we in Nederland zeggen). Wereldberoemde leiders schreven hun succes toe aan het boek van Dale Carnegie en ook voor mij was dit boek het positieve keerpunt in mijn leven en carrière.

Het boek beschrijft drie technieken om met mensen om te gaan, 6 manieren om jezelf geliefd te maken bij anderen en twaalf stappen om andere mensen te overtuigen. Dit boek helpt je niet alleen in je carrière, maar ook in de relatie met de mensen om je heen, zoals familie, vrienden en je partner. Persoonlijk vind ik dat iedereen dit boek gelezen zou moeten hebben. Ik lees het minimaal eens per jaar.

Dit zelfhulpboek leerde me hoe ik met geld om moest gaan… en sterker nog… dat je geen bedrijf voor miljoenen hoeft te verkopen om welvarend te worden en zelfs financieel onafhankelijk.

Het boek leert je hoe de rijken met hun geld omgaan, zonder dat het in technische en ingewikkelde informatie verzandt… in tegendeel… de inhoud is erg toegankelijk voor iedereen.

Ben je op zoek naar meer financiële stabiliteit en zekerheid voor de toekomst? Dan is dit boek de beste investering.

Persoonlijke ontwikkeling gaat niet alleen over vaardigheden, maar ook over het zorgen voor jezelf en je gezin. Investeer dus ook in je financiële kennis.

Als je dit boek nog niet gelezen hebt, doe dat dan direct. Geen enkel boek in deze lijst verschaft je zoveel ‘handvatten’ als dit boek.

Het boek leert je omgaan met omstandigheden. Het geeft je perspectief over hoe je moet omgaan met externe factoren, hoe je bepaalt wat er echt toe doet en hoe je productief en effectief in het algemeen wordt.

Het klinkt misschien wat cliché, maar dit boek legt je uit hoe je het leven creëert waar je van droomt en hoe je kunt genieten van de weg er naartoe.

Ik kan me niet herinneren dat ik voor dit boek ooit een traan heb gelaten bij een boek. De inleiding van dit boek is zo sterk geschreven dat mijn ogen even volschoten en ik het boek even moest wegleggen.

Maar verder dan dat is dit geen tranentrekker. Dit boek leert je hoe je, zelfs in de heftigste periodes, gelukkig kan zijn/worden.

Dit boek is geen voer voor psychologen, maar voor mensen die gelukkiger willen leven. 

Toen ik dit boek las was ik al gelukkig op alle vlakken in mijn leven en toch liet dit boek me zien dat er nog een niveau hoger is dan ‘gewoon’ gelukkig zijn… namelijk er meer van genieten.

Dit zelfhulpboek staat vol praktische tips, technieken en oefeningen.

Als je een afkeer voelt ten opzichte van boeken die je leren hoe je rijk wordt… stap er alsjeblieft overheen.

Deze boeken gebruiken het woord rijk omdat het rijkdom biedt op een heel ander niveau dan alleen geld. Natuurlijk speelt geld een belangrijke rol in deze boeken, maar dat is niet het centrale onderwerp.

Think and grow rich leert je hoe je jouw geest (niet zweverig) kunt inzetten om alles te bereiken wat je maar wilt. Het uitgangspunt is dat mensen zelden hun potentieel volledig benutten.

Ik heb zelf veel te danken aan de technieken in dit boek en zo ken ik nog veel meer mensen die hun succes (deels) aan dit zelfhulpboek te danken hebben.

We overladen onszelf met zoveel sh*t dat we soms van gekkigheid niet weten hoe we onze volgende dopamine-shot kunnen krijgen. 

We hebben steeds meer moeite om gelukkig te zijn met wat we hebben en worden zelfs ongelukkiger naarmate we meer hebben. 

Essentialism is een boek dat je handvatten geeft om je te wapenen tegen al die aankoopimpulsen en om een leven in te richten dat overzichtelijk is, zonder dat het te sober wordt.

Net als Think and grow rich, draait dit boek niet (alleen) om geld. Dit gaat over rijkdom in z’n algemeenheid. Relaties, gezondheid, welvaart, enzovoorts.

Dit boek helpt je om aangeleerd gedrag te herkennen dat je in de weg staat om gelukkig, welvarend en gezond te worden.

Het boek geeft je handvatten, tips en technieken om het leven te creëren waar je van droomt. Maar het geeft je vooral het vertrouwen in jezelf dat nodig is om verder te komen in je leven.

Sommige mensen vinden het misschien te ‘Amerikaans’, maar laat je niet verleiden om daarom het boek af te schrijven. Je mist dan een stuk zelfkennis dat voor de rest van je leven nuttig is.

Psycho Cybernetics is door meer dan 30 miljoen mensen ter wereld gelezen! 

Het boek helpt je om je ‘mind’ optimaal te gebruiken. Het helpt je om destructieve gedachtes en gewoontes af te leren, maar ook om je brein zo in te zetten dat het potentieel maximaal benut wordt.

Dit zelfhulpboek mag niet ontbreken in je boekenkast. 

Persoonlijk lees ik dit boek ieder jaar een keer door om te waarborgen dat ik de belangrijkste inzichten nooit uit het oog verlies.

Dit boek is anders dan alle andere boeken op deze lijst. Waar de anderen een soort centraal theme hebben, is dit boek een bundel met adviezen van de slimste en succesvolste mensen ter wereld.

Naarmate je verder in het boek komt begin je steeds meer patronen te herkennen van deze uiterst succesvolle mensen.

Het fijne aan dit boek is dat de hoofdstukken kort zijn. Je kunt gewoon even drie of vier pagina’s lezen en het boek aan de kant leggen… maar dat blijkt lastig vanwege de intrigerende inhoud.

Dit boek heb ik best lang ongelezen in mijn boekenkast gehad, omdat ik niet wist wat ik moest verwachten.

Had ik het maar eerder gelezen!

Dit boek helpt je om te bepalen of je op de goede weg zit of niet. Na het lezen van het boek weet ik zeker dat ik sommige projecten te lang heb vastgehouden terwijl ik andere waarschijnlijk te snel heb opgegeven. 

Dit boek zou iedereen moeten lezen. Het is een klein en fijn boekje om te lezen. Bovendien is de schrijfstijl van Seth Godin zo goed dat het je bij wijze van spreke het boek intrekt.

Over deze lijst met zelfhulpboeken

Het eerste (hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt) boek in deze lijst is het boek dat mijn leven heeft veranderd. Ik heb inmiddels 18 exemplaren van het boek gekocht, omdat ik het vaak weggeef aan mensen die ik (nog) meer geluk en welvaart gun.

Maar ook het boek Rijke pa arme pa heeft veel in mijn persoonlijke ontwikkeling betekent. Dit boek liet me inzien hoe je ‘echt’ welvaart kunt creëren, zelfs als je geen miljoenen verdient.

En zo heeft ieder boek in dit lijstje met beste zelfhulpboeken een rol gespeeld in mijn leven. 

Ik hoop dat een van deze boeken (of allemaal) net zoveel voor jou doen als dat ze voor mij hebben gedaan.

One Comment

  • Beste heer Oud,

    Ik ben al heel lang geinteresseerd in affirmaties. Nu lees ik o.a. uw tips over het schrijven van afformaties. Weet u voor mij een mooie afformatie voor het aantrekken van een (vrouwelijke) liefdespartner?

    Alvast bedankt

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *