Writer’s block? Met deze tips kom je weer in de flow

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
writers block

Iedereen die wel eens iets schrijft, weet hoe moeilijk het kan zijn om in een lekkere flow te komen. Het maakt dan echt niet uit of het een blogpost, webpagina of e-mail is: soms lukt het gewoon niet! Toen ik net begon met bloggen en contentmarketing had ik daar ook regelmatig last van.

Maar niemand is te oud om te leren, dus heb ik mezelf wat tactieken aangeleerd om consequent goede content te produceren en een zogenaamde writer’s block te overwinnen.

In dit artikel deel ik mijn ervaring, en vertel ik wat jij kunt doen als je vastzit in een tekst en gewoon weer lekker wilt schrijven. Maar eerst leg ik uit wat de drie grootste oorzaken van een writer’s block.

Dit zit je in de weg

Ik heb voor dit artikel de nodige research gedaan, en herkende eigenlijk steeds dezelfde dingen die je weerhouden van lekker schrijven:

Timing: een lekkere tekst kun je niet forceren. Misschien is dit gewoon niet het goede moment om te schrijven.

Angst: schrijven is iets heel persoonlijks, zelfs als je het voor een bedrijf doet. M’n oma zei altijd: angst is een slechte raadgever. Luister niet naar dat stemmetje, maar geloof in je eigen kwaliteiten!

Perfectionisme: deze zit mij het meest in de weg. Een tekst kan altijd beter, maar een goede tekst is beter dan een perfecte.

Laten we eens kijken naar wat tactieken die mij helpen, en waar jij misschien ook wat aan hebt.

Weg met al die afleiding!

Ik ga je eerst iets vertellen wat je waarschijnlijk allang weet: multitaskers leveren áltijd slechter werk af dan unitaskers.

Hoe meer focus je hebt op de ene taak die je wilt afronden, hoe sneller en soepeler dat gaat. En hoe hoger de kwaliteit! Daarom moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk afleiding hebt als je aan het schrijven slaat.

Je weet waarschijnlijk zelf wel wat dat voor jou betekent. Ik zorg er in ieder geval voor dat mijn telefoon op de vliegtuigmodus staat.

Even geen appjes, telefoontjes of andere notificaties.

En nog een simpele toevoeging: leg je smartphone uit het zicht. Als ik ‘m in m’n broekzak laat zitten of naast me neerleg, ga ik onbewust toch kijken. Door m’n telefoon achter mijn monitor te verstoppen, houdt dat automatisch op.

Sta stil bij je doel

Heb je wel eens de weg gevraagd terwijl je niet wist waar je heen wilde?

Nee, hè. Dat lijkt me ook knap ingewikkeld. Zorg er daarom voor dat het doel van je tekst duidelijk is, nog voordat je begint met je research. V

oor deze blogpost heb ik bijvoorbeeld van tevoren het aantal woorden bedacht dat ik wil schrijven, en hoeveel tijd ik eraan wil besteden.

Daarnaast heb je natuurlijk ook iets dat je met je harde werk wilt bereiken. Schrijf je salescopy voor een webpagina, dan wil je dat mensen je product kopen. Ook een e-mail moet goed de lading dekken en een blogpost is er vaak om je lezers te informeren.

Hoe helderder je doel van tevoren is, hoe simpeler het is om doeltreffend te schrijven. Ik zet altijd in blokletters bovenaan mijn document voor wie ik schrijf, en wat ik wil dat ze onthouden. Hoe groter je tekst is, hoe meer doelen je kunt opschrijven. Let er wel op dat je altijd maar 1 hoofddoel hebt.

Een heldere geest

Goede content schrijven is moeilijk. Het is afhankelijk van je inspiratie, motivatie en wilskracht. Probeer het schrijven daarom altijd serieus te nemen. Het is niet iets wat je aan het eind van de werkdag nog even snel doet.

Voor mij zijn er 2 duidelijke pieken in mijn productiviteit: aan het begin van de werkdag en na mijn wandeling tussen de middag.

De belangrijkste tip die ik kan geven om optimaal van deze momenten gebruik te maken: ga er eerst even goed voor zitten. Stort je niet gelijk in het diepe, maar haal even rustig adem en bedenk wat je gaat goed.

Door even een paar minuten de tijd te nemen om je te focussen op de taak die voor je ligt, wordt het schrijven makkelijker, leuker en ben je sneller klaar. Een echte win-win-win-situatie, dus!

Wat zeggen de profs?

Jij en ik zijn niet de enige schrijvers ter wereld. Daarom heb ik wat quotes verzameld van schrijvers met jarenlange ervaring, die vertellen hoe ze met hun writer’s block omgaan.

“Accepteer dat je vastzit, in plaats van ertegen te vechten. Je zult zien dat je dan sneller inspiratie vindt.” – Anne Lamott, schrijver van Bird by Bird.

“Schrijven over een writer’s block is beter dan helemaal niet schrijven.” Charles Bukowski, bekend van Ham on Rye en Post Office.

“Tekstschrijven is een kunst, geen wetenschap. Er is geen formule om je writer’s block te overwinnen. Doe gewoon iets.” Jeff Goins – goinswriter.com.

“Een writer’s block is niet moeilijk te genezen. Schrijf gewoon slecht. Blijf slecht schrijven, blijf publiceren, totdat je beter wordt.” Seth Godin – sethgodin.com.

“Je kunt jezelf niet uit een writer’s block denken. Je moet jezelf uit een writer’s block schrijven.” Jonh Rogers, scenarioschrijver.

“Er zijn geen regels over hoe je moet schrijven. Soms komt het makkelijk en is het perfect, en soms voelt het alsof je in berg staat te boren en je je teksten er met dynamiet uit moet blazen.” Ernest Hemmingway, bekend van The Sun Also Rises en A Farewell to Arms.

Een laatste gedachte

Het maakt niet uit of je contentmarketeer bent, blogs schrijft of aan een roman werkt: schrijven is en blijft moeilijk. De tips die ik met je gedeeld heb, zullen je helpen om in de juiste flow te komen.

Maar zoals je in de meeste quotes ook al leest, is er eigenlijk maar 1 echte oplossing om over je writer’s block heen te komen: Schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *