Wat is mijn passie?

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Wat is mijn passie?

Wat is mijn passie? Man, wat heb ik gemengde gevoelens bij deze vraag. Als jij ook op zoek bent naar jouw passie, heb ik goed nieuws, slecht nieuws, een advies en vooral een waarschuwing voor je.

Want, ‘je passie volgen’, of zoals de Insta-hipsters tegenwoordig zeggen ‘Follow your bliss’, is een product van sluwe marketeers die jou het gevoel geven dat je iets met je passie moet doen, wat uiteindelijk moet leiden tot de vraag in jouw hoofd:

Wat is mijn passie?

In dit artikel ga je het volgende ontdekken

Maar eerst nog even over het zaadje dat sluwe marketeers in je hoofd hebben geplant.

Want voordat je de vraag ‘wat is mijn passie?’ kunt beantwoorden, is het belangrijk om te weten waar dat gevoel van passie vandaan komt. En vooral dat die vraag met een commercieel doel in je hoofd is geplant.

Uiteindelijk wordt deze boodschap vooral de wereld in geholpen door coaches die je helpen om je passie te vinden.

En niets mis met coaches die je willen helpen om passie te vinden, zolang ze het maar niet afschilderen als iets wat al in je zit.

Passie kun je namelijk ontwikkelen. 

Wat niemand je vertelt over je passie vinden

Uit onderzoek van William MacAskill, een professor van Oxford University,  blijkt dat passie wordt ontwikkeld door ‘engaging’ werk. Waarom is dat interessant?

Als je die zin goed ontleedt, dan kun je daaruit opmaken dat passie het gevolg is van engaging werk. En het dus zelden begint bij het hebben van passie.

Daarom zou de vraag ‘Wat is mijn passie?’ een niet-productieve vraag moeten zijn. Het zou dan eerder iets moeten zijn zoals:

Waar wil je passie voor ontwikkelen?

De depressiekweker

Ik spreek honderden mensen per jaar die op zoek zijn naar hun passie. Een uitputtende zoektocht die menigeen via een neerwaartse spiraal een depressie intrekt.

Want sommige mensen zijn ergens voor in de wieg gelegd en hebben een overduidelijke roeping, terwijl anderen geen flauw idee hebben waar ze in excelleren.

Ook ik heb heel lang geworsteld met de vraag ‘Wat is mijn passie?’ 

Het leidde ertoe dat ik minimaal 5 dagboeken vol heb geschreven met twijfel, frustratie en vooral de vraag… you can guess it. 

Ik heb zelf meerdere coaches ingehuurd om te ontdekken wat mijn passie was om uiteindelijk te ontdekken dat passie niet iets is dat ‘ergens in jezelf verborgen zit’, maar ontwikkeld kan worden.

Boem. Einde van depressies, twijfels, zoektochten en frustrerende dagboekklaagzangen.

Wat passie echt is

Passie is, volgens het onderzoek van MacAskill, een gevolg van een combinatie van factoren, namelijk:

 • Onafhankelijkheid
 • Gevoel van voltooiing
 • Variatie
 • Feedback
 • Waardevolle bijdrage

Dus mijn (en mogelijk ook jouw) zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘Wat is mijn passie?’ is redelijk zinloos. Als de passie er al was, zou je er niet naar op zoek zijn.

En als de passie er nog niet is, moet je het dus ontwikkelen… niet zoeken.

Passie kun je dus zien als een gevolg van een bepaalde mate van succes en groei. Niet die van een verborgen talent of levensroeping.

Je hebt dus invloed op het vinden van passie en je bent gelukkig niet afhankelijk van wat het universum jou geschonken heeft.

Hoe je passie kunt ontwikkelen

In het boek Company of One wordt het verhaal beschreven over een gepassioneerde (ijzerwarenboer). Deze man heeft jarenlang gebouwd aan zijn bedrijf met veel passie, maar denk je dat hij ineens besefte dat hij iets met ijzerwaren moest doen? 

Nee, zijn passie is in de loop der jaren ontwikkeld.

Ik dacht als kind ook niet ‘Ik word later Business coach‘. Maar het is nu wel mijn passie. De weg er naartoe was lang, omslachtig en onduidelijk.

Tot ik ontdekte hoe ik mijn passie kon ontwikkelen en mezelf niet meer met een kluitje het riet instuurde om mijn passie te vinden.

Hieronder beschrijf ik de stappen die ik doorliep om mijn passie te ontwikkelen:

1.

Is de basis goed?

Kan ik met wat ik nu doe (met wat effort), voldoen aan de 5 factoren van MacAskill? 

Hiervoor moest ik een switch maken van marketing naar business coaching. Ik haalde uit coaching significant meer gevoel van voltooiing en variatie*, maar besteedde maar 20% van mijn tijd aan coaching. Dat moest naar 100%.

* Lees de ‘Over mij‘ pagina voor meer over mijn gevoel van voltooiing en variatie.

2.

Ga het doen… direct!

Je kunt geen passie ontwikkelen voor iets dat je nog nooit gedaan hebt. Dus je zult er direct mee moeten beginnen als je nog niet begonnen bent.

Ik deed al wat coaching, maar om echt dat gevoel van passie te voelen, moest ik opschalen naar fulltime coaching.

3.

Leer alles wat er te leren valt

Passie ontwikkelt zich als je op het niveau komt dat je diepgaande kennis en begrip hebt over een bepaald onderwerp. Als je al jaren op verouderde kennis teert, is dit een goed begin: ga weer leren over je vak!

Mijn kennis en ervaring zitten op het gebied van strategie, marketing, sales en ondernemen wel snor. Maar als het gaat om diepgaande kennis over coaching en bijv. psychologie zat er nog wel groei. Daar ben ik over gaan lezen, praten en leren.

4.

Ontwikkelen een obsessie

Naarmate je meer gaat leren over een onderwerp, zul je merken dat je een beetje geobsedeerd begint te raken. Je gaat er over dromen, loopt met vragen rond en je kunt maar niet stoppen met denken over dat onderwerp. 

Ik merkte dat coaching veel grotere impact had op mijn klanten dan alleen maar advies geven. Ik begon me dingen af te vragen die ik wilde onderzoeken. Ik droom nog steeds regelmatig over coachingstrategieën. 

Wees je er vooral van bewust dat je passie kunt vinden in wat je nu doet of in wat je soms doet. Je hoeft echt niet het roer om te gooien om je passie te ontdekken. Je kunt ervoor kiezen om je vak of beroep een nieuwe impuls te geven door je verder te verdiepen in de ontwikkelingen binnen jouw vak.

Ik kom soms mensen tegen die hun passie hebben gemaakt van de meest ‘gewone’ banen.

Een tankstation bij Leeuwarden… daar werkt een gast die je begroet alsof je een oude jeugdvriend bent die hij na 30 jaar weer terugziet. Of die serveerster die je het gevoel geeft dat je de enige persoon ter wereld bent en het hele menu uit haar hoofd kent en de bestelling voor een groep van 20 mensen niet hoeft op te schrijven.

Vraag jezelf dus niet alleen af “Wat is mijn passie?”, maar vraag jezelf af hoe je (weer) gepassioneerd kunt raken over wat je nu doet.

Het antwoord op de vraag: Wat is mijn passie?

Wat jij wilt dat je passie wordt!

Laat ik eerlijk tegen je zijn… het is makkelijker om passie te ontwikkelen voor wat je nu doet, dan dat het is om passie te ontwikkelen voor iets wat je nog nooit hebt gedaan, want ook bij dat nieuwe ding krijg je de dip waarin je nu mogelijk zit.

En als je wel op zoek gaat naar een nieuwe passie, besef je dan dat je pas passie kunt ontwikkelen als je het daadwerkelijk doet. Dus probeer veel dingen uit.

One Comment

 • Dag Nico,
  Kan je mij de literatuurverwijzing geven naar die principes van MacAskill?
  Nu reeds bedankt.
  Wim

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *