Wat doet een business coach?

Nico Oud

Nico Oud

Wat doet een business coach

Business coaches schieten als paddenstoelen uit de grond. Business coaching schijnt een goede investering te zijn in je ontwikkeling als ondernemer. Maar wat doet een business coach eigenlijk? 

Hoewel iedere business coach zijn eigen invulling geeft aan zijn of haar rol als business coach, probeer ik in dit artikel toch de vraag te beantwoorden die veel ondernemers zich stellen als ze nog nooit met een business coach hebben gewerkt…

Wat doet een business coach nou eigenlijk?

Maar in dit artikel sta ik ook stil bij een aantal andere vragen, zoals:

  • Waar kan een business coach je bij helpen?
  • Wat doet een business coach niet?
  • Wanneer is het zinvol om een business coach in te huren?
  • Hoe werkt een business coach?

Oorsprong business coaching

Coaching is al enkele decennia in opkomst en stamt af van sportcoaching. Coaching maakte zijn intreding buiten de sport toen psychologen de term vaker gingen gebruiken om een positievere lading te geven aan hun dienstverlening.

Sindsdien heeft coaching zich buiten de sport veel verder ontwikkeld binnen verschillende domeinen, zoals :

Er zijn nog veel meer soorten coaching.

En ieder soort coaching (en coach) geeft weer zijn eigen invulling aan de term ‘coaching’. 

Coaching kan gericht  zijn op het psychologische aspect, op het praktische aspect en soms (net als de sportcoach) op het performance aspect.

Persoonlijk neig ik naar prestatiegerichte coaching als business coach, maar soms is het nodig om eerst wat mindset-gerelateerde zaken op te lossen voordat ik met mijn klant ga werken aan praktische zaken zoals strategie, groei, work-life balance, marketing en sales.

Wat doet een business coach?

Goed. Die inleiding was even nodig om je een beeld te geven van de verschillende invalshoeken van coaching en de bijhorende aanpak. Nu kunnen we gaan kijken naar wat een business coach doet voor ondernemers.

1. Persoonlijke groei

Bij coaching staat (bijna) altijd groei van de klant voorop. Dat is feitelijk het grootste verschil tussen consultancy en coaching. 

Bij consultancy lost de consultant iets op voor de klant, terwijl bij de coaching de klant wordt geleerd hoe hij/zij zelf zijn uitdagingen (nu en in de toekomst) aan kan pakken.

Bij business coaching zal de business coach altijd proberen om jou als ondernemer te laten groeien.

2. Nieuw perspectief

Ik weet nog goed hoe ik met mijn bedrijf groeide naar een omzet van €400.000 en moeite had om te bedenken hoe ik naar 1 miljoen euro omzet kon groeien. Mijn business coach kwam met de volgende uitspraak:

What got you here, won’t get you there

Met andere woorden… wat ervoor had gezorgd dat ik met succes mijn bedrijf had laten groeien tot €400.000 omzet per jaar zou me niet helpen om een omzet te behalen van 1 miljoen euro.

Een ervaren business coach die zelf ooit heeft bereikt wat jij wilt bereiken, kan jou voorzien van nieuw perspectief. Het perspectief dat jij nodig hebt om de volgende stap te maken. Die stap die jij voor de eerste keer gaat maken.

3. Advies

Hier verschillen veel coaches nog van mening. Sommige coaches zijn van mening dat ze slechts een facilitaire rol hebben in het coachingsproces en dat de klant zelf tot oplossingen moet komen.

Andere coaches geven wel concrete adviezen. Deze laatste manier van coaching lijkt het meeste op coaching zoals dat in de sport werd en wordt toegepast.

Persoonlijk neig ik het meeste naar de laatste vorm van coaching. Ik probeer altijd de juiste balans te vinden tussen adviseren en faciliteren.

Het uitgangspunt bij faciliteren is namelijk dat de coachee zelf de antwoorden al in zich heeft. En soms help ik dus met behulp van vragen om de antwoorden uit de coachee te krijgen en soms help ik hem of haar op weg met een advies.

Wat een business coach altijd doet (of zou moeten doen) is de klant meenemen in hoe het advies tot stand is gekomen, zo leert de coachee immers hoe hij het zelf in de toekomst kan aanpakken. 

4. Versimpelen

Een van de dingen die me is opgevallen als coach is dat ondernemers soms door de bomen het bos niet meer zien en dingen (in hun hoofd) groter maken dan ze zijn.

Een coach helpt om dingen te versimpelen en het grote geheel terug te vertalen naar een set geprioriteerde taken en projecten. Dit voorkomt dat de ondernemer vastloopt in de overweldigende omvang van het runnen van een bedrijf.

5. Focus aanbrengen

Een goede business coach helpt ondernemers om focus aan te brengen. 

Ik kom dagelijks succesvolle ondernemers tegen die hun business en hun bedrijf willen schalen door nieuwe initiatieven te ontplooien. Op zich niets mis mee, tenzij het ten koste gaat van de core-business. 

Als business coach ben ik de sparringspartner van de ondernemer en samen wegen we iedere opportunity af om te bepalen of het de focus versterkt of juist verlegt.

6. Accountability

Een business coach fungeert ook als de spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ voor jou als ondernemer.

Het is makkelijk aan jezelf te verkopen dat de klant nu even voorgaat op dat ene belangrijke strategische interne project. 

Mijn klanten weten dat ze vooruitgang moeten boeken voor ze een maand later weer bij me langskomen, omdat ze weten dat ik ernaar ga vragen. En dat zorgt ervoor dat mijn klanten meer strategische taken en projecten gedaan krijgen.

7. Een spiegel voorhouden 

Hoe weet je wat je niet weet?

Er is een reden waarom die miljonair na een faillissement binnen no-time weer miljonair is. Hij kent de weg ernaartoe. En het heeft hem waarschijnlijk tientallen jaren gekost om die weg te vinden. 

Wat ik wil zeggen is dat je nu ‘dingen’ op een bepaalde manier doet die horen bij waar je nu staat. Maar om een volgende stap te kunnen maken is het belangrijk dat je dingen anders gaat doen.

Een business coach die de weg al eens heeft bewandeld die jij graag wilt bewandelen kan jou leren om de dingen anders te doen. Hij houdt jou een spiegel voor en leert je te kijken naar jouw aanpak en te reflecteren op jouw weg.

8. Aangeleerde beperkende gedachtes en ideeën

Al je ideeën en gedachtes zijn een afspiegeling van jouw omgeving. 

Als je wordt grootgebracht in een omgeving waar mensen vinden dat geld de wortel van het kwaad is, is de kans groot dat jij niet openlijk durft te bekennen dat geld wel belangrijk voor jou is.

Als jij door familie en vrienden als een clown of mislukkeling wordt gezien, dan is de kans groot dat jij jezelf onderkwalificeert. Dat je bijvoorbeeld denkt dat je veel opleidingen nodig hebt, voordat je iets nieuws kunt gaan doen.

Anyway…

Bijna iedere ondernemer heeft wel self limiting believes die hem of haar in de weg staan. Gedachtes en ideeën kunnen je helpen of tegenwerken in het leven. 

Een goede business coach helpt je om beperkende ideeën en gedachtes te signaleren en om te zetten in nieuwe, krachtige gedachtes en ideeën die jou verder helpen.

Samenvattend; Wat doet een business coach?

Een business coach helpt je om je doelen te bereiken door je als ondernemer te laten groeien en je perspectief te verbreden of veranderen.

Wil je weten hoe je een goede business coach kiest? Lees dan mijn persoonlijke blog ‘Een business coach kiezen zoals business coaches dat zelf doen‘ 

Want zelfs business coaches hebben een business coach. In het bovengenoemde artikel leg ik uit hoe ikzelf mijn business coaches kies en hoe jij er eentje kunt vinden die bij jou past.

Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pocket

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *