De concurrent sloopt jouw SEO strategie met toxic links

Nico Oud

Nico Oud

Toxic backlinks verwijderen

Online marketeers zijn er het er wel over eens… content is king. Zeker als het om SEO gaat. Maar waar je weinig marketeers over hoort en wat al jouw inspanningen teniet kan doen, zijn toxic links!

Heb je teveel toxic links die verwijzen naar jouw website, dan zal Google jouw website lager ranken of erger nog… verbannen uit de rankings. Dus die toxic links zijn nogal een dingetje.

In dit artikel beantwoord ik de volgende vragen:

 • Wat is een toxic link?
 • Wie plaatst die toxic links? (incl. verrassing)
 • Is er software om toxic links te vinden en te verwijderen?
 • Hoe verwijder ik een toxic link?

Waarom is dit een probleem?

Ik denk niet dat ik je hoef uit te leggen dat ‘toxic’ geen positieve indicator is. Maar waarom zijn ze schadelijk voor jouw rankings in de zoekmachines?

Niet lang geleden waren het donkere tijden in SEO-land. De onderwereld (black hat seo) wist steeds meer dominante posities in te nemen in de rankings bij Google. Denk hierbij aan link-directories met als enige doel: SEO. Als gebruiker moest je soms doorklikken naar pagina 3 of 4 om echte content te vinden over het onderwerp waar je naar zocht.

Hier heeft Google een stokje voor gestoken. In één van z’n updates is Google ‘Toxic’ links gaan bestraffen. Dat houdt in dat als je er meerdere naar jouw website hebt verwezen, je minder goed zal ranken in Google… of dus helemaal niet meer!!

En dat is natuurlijk een probleem!

Wat is een toxic link?

Een toxic link is een link waarvan Google’s algoritme denkt/vindt dat het een link is die op een onnatuurlijke manier is ontstaan. Er zijn een aantal soorten links die door Google als onnatuurlijk worden beschouwd, namelijk;

 1. Links verkregen door het ruilen van links
 2. Blog netwerk links
 3. Widget backlinks (bagdes)
 4. Links in advertorials
 5. Betaalde links
 6. Links uit article directories
 7. Verborgen links in CSS of Javascript
 8. Links in de footer (site-breed)
 9. Links van buitenlandse websites (andere taal)
 10. Lage kwaliteit gastblogs
 11. Lage kwaliteit webdirectories
 12. Niet-relevante backlinks

Zoals je kunt zien is het een aardig lijstje en dit zijn niet eens alle links die in aanmerking komen voor de stempel ‘toxic link’. Dat maakt het onmogelijk om dit soort links te voorkomen en daarom is het belangrijk dat je backlinks blijft monitoren.

Wie plaatst die toxic backlinks?

Oké, dit kan even pijnlijk zijn… jijzelf, jouw online marketeer óf… in hele zeldzame gevallen jouw concurrent.

En er is niet altijd sprake van kwade wil. Ik schreef al eerder een artikel over link building en wat je wel en niet zou moeten doen. Maar feitelijk komt het erop neer dat je niet zelf links moet gaan opbouwen. Dus als je een marketeer of stagiair de opdracht hebt gegevens om te linkbuilden, bestaat er een grotere kans dat er ‘toxic links’ ontstaan richting jouw website.

En ja… er zijn gevallen van pure evilness bekend van concurrenten die met opzet toxic links aanmaken naar de site van hun concurrent.

En soms zijn het SPAM-bots of crawlers. Dit zou bijvoorbeeld een contentcuratie-blog kunnen zijn die blogpost (gedeeltelijk) kopieert rondom een bepaald onderwerp.

Maar hoe je het ook aanpakt, je zult een keer tegen een toxic link aanlopen. En hoe meer content je produceert en hoe meer bezoekers je krijgt, des te meer kans heb je dat er toxic links gaan verwijzen naar jouw website, blog of webshop.

Is er software om toxic links te vinden en te verwijderen?

Absoluut! Een betaald pakket en een gratis tool.

Ik zal je uitleggen waarom ik voor een betaalde tool heb gekozen. Ik gebruik SEMRUSH als mijn SEO-tool, omdat het een functionaliteit biedt die wekelijkse (of dagelijkse) SEO rapporten naar mij kan mailen. Voor mij een fijne reminder om alle meldingen even langs te lopen.

In de gratis tool, Google Search Console, kun je wel zien wie er naar jouw site of content linkt. Wat je niet in Search Console kunt zien is of een link ‘toxic’ is, of niet. Je zult zelf moeten interpreteren of een link relevant en kwalitatief is. SEMRUSH geeft wel een Toxic-score per inkomende link af.

Daarnaast biedt SEMRUSH een complete overview van jouw complete SEO performance én biedt het verschillende tools om betere SEO content te produceren. Maar dat gezegd hebbende…

Laten we even de tools onder de loep nemen en het proces doorlopen van het monitoren tot het verwijderen van toxic backlinks.

Bekijk hier alternatieve SEO Software pakketten

Toxic backlinks verwijderen

Zoals ik al eerder schreef, gebruik ik SEMRUSH voor het optimaliseren van mijn websites (en die van mijn klanten). SEMRUSH is één van de marktleiders in de SEO-wereld en biedt een geweldige oplossing voor het monitoren en beheren van backlinks.

Hieronder zie je het project-dashboard binnen SEMRUSH (je kunt meerdere websites of talen monitoren). Zoals je kunt zien heb je goed zicht op de overall performance van jouw SEO inspanningen. Ik heb met een groen kader even aangegeven waar je de backlink health van jouw site kunt zien.

Als je op het backlink-audit blok klikt, kom je terecht in een omgeving waar je al jouw backlink metrics kunt vinden en waar je natuurlijk de relevante acties kunt uitvoeren, zoals het verwijderen van toxic backlinks.

Zie hieronder hoe die omgeving er uitziet. In een mooi clean overzicht zie je de belangrijkste metrics staan. Aan de bovenkant van het dashboard zie je tabbladen staan, waarmee je dieper in de specifieke metrics kunt duiken.

Om toxic backlinks te verwijderen, gaan we eerst naar het tabblad ‘Audit’.

toxic link verwijderen

Zodra we het tabblad Audit hebben aangeklikt, komen we in een overzicht terecht met alle ontdekte backlinks naar onze website. Daar zien we welke toxic-score een pagina of domein heeft. Als je een toxic backlink hebt gevonden, klik je op de button ‘Move to…’.

Daar krijg je een aantal opties, zoals je hiernaast in de screenshot kunt zien. Hier kun je bepalen wat je met de backlink wilt doen. De acties die je uitvoert hangen af van het type ‘toxic’.

Disavow is de manier om een inkomende link af te wijzen. Suspend is bedoeld om een link tijdelijk af te wijzen. Dit laatste kan handig zijn als je eerst onderzoek wilt doen naar de inkomende link. In het tabblad ‘remove‘ kun je links zetten die je wilt voorbereiden op verwijdering en in improve staan de links die je wilt (laten) verbeteren.

Als je eenmaal alle toxic links hebt toegewezen aan de categorie ‘disavow’, kun je eenvoudig een export van de lijst draaien die je eenvoudig kunt uploaden in Google Search Console. Zie hieronder een screenshot van dat overzicht.

Zodra je de ‘disavow’ links hebt geëxporteerd, kun je naar de Google Disavow Tool om het bestand te uploaden. De links zullen dan door Google genegeerd worden.

Next step

Vraag hier een gratis proefperiode aan bij SEMRUSH en maak een koppeling tussen SEMRUSH en Search Console. Binnen enkele minuten (of uren als je veel links hebt) zijn de links in kaart gebracht en kun je aan de slag.

Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pocket

One Comment

 • Dag Nico,

  Duidelijke taal hoe jij het omschrijft. Ik gebruik semrush ook veel voor onze SEO strategieën en voor het monitoren van onze backlinks.

  Toch heb ik mijn twijfels om alle baclinks te laten disavowen door Google. Is het naar jouw mening altijd de goede keuze om een backlink weg te halen als deze door semrush wordt bestempeld als een toxic link?

  Ik zie je mening graag tegemoet.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.