Tone of voice. Het is een marketingterm die je regelmatig voorbij ziet komen. Het is kennelijk wel een ‘dingetje’, maar hoe vind je nou jouw tone of voice?
In gewoon Nederlands zou je het hebben over de stem of spreekstijl van je teksten.
Het is iets dat ik bij veel van mijn klanten tegenkom, maar er heerst ook een hoop onduidelijkheid over. In dit artikel vertel ik je wat een tone of voice is, waarom het belangrijk is en deel ik een aantal oefeningen die je kunt doen om de tone of voice van je bedrijf te ontdekken.
Wat is een tone of voice?
Laten we om te beginnen de term even uitleggen. De tone of voice is letterlijk de stem van je bedrijf, dus de manier waarop je schrijft. Voor een deel baseer je je tone of voice op je bedrijf, en hoe je jezelf in de markt wilt zetten.
Wat is de identiteit van jouw bedrijf? Gaat het er heel zakelijk aan toe, dan wil je dat ook uitdragen in je teksten. Is het allemaal wat losser en gezelliger, dan laat je dat ook in je schrijven zien.
Daarnaast moet je tone of voice ook goed passen bij je doelgroep. Je kunt je voorstellen dat studenten op een andere manier aangesproken willen worden dan een directeur van een multinational.
Daar gaan veel bedrijven trouwens ook de fout in: ze vergeten dat een directeur ook gewoon een mens is, die gewoon een begrijpelijk en prettig leesbaar verhaal wil. Mijn ervaring is dat een persoonlijke tone of voice in de meeste gevallen beter werkt dan een afstandelijke.
Waarom is een tone of voice belangrijk?
Tone of voice gaat over de volgorde van je woorden, maar ook over het ritme en de vaart die je teksten hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat je lange en korte zinnen afwisselt, en dat je op het juiste moment een komma of punt zet.
In een onderzoek van de Nielsen Norman Group kwam naar voren dat de tone of voice grote impact heeft op de manier waarop je doelgroep de vriendelijkheid en betrouwbaarheid van je bedrijf ervaart.
Ook heeft het invloed op het ‘verlangen’ naar jouw producten of diensten. Dat wil zeggen dat mensen juist graag van jou kopen en je aanraden bij anderen.
(Uit het onderzoek bleek trouwens ook dat content die een toegankelijke, enthousiaste en gesprek-achtige tone of voice heeft, het beste presteert)
Dit is wat een goede tone of voice voor je doet:
Het laat je doelgroep zien wie je bent
Met je tone of voice draag je uit wat voor bedrijf je bent, en dus wat voor klanten je zoekt. Een consistente tone of voice die bij je bedrijf past, draagt bij aan het ontwikkelen van je merk.
Het maakt je uniek
Waarschijnlijk ben je niet de enige in jouw markt. In een tone of voice laat je bijvoorbeeld je expertise of humor zien, of een andere eigenschap die je onderscheidt van je concurrenten.
Het zorgt voor vertrouwen
Als je een consistente tone of voice hebt, zullen lezers zich een beeld gaan vormen van jou of je bedrijf. Ze leren je merk en bedrijf kennen, en dat geeft ze een vertrouwd en bekend gevoel.
Oefeningen om je tone of voice te vinden
Het vinden van de juiste stem voor je bedrijf is niet iets wat je op een vrijdagmiddag even bepaalt. De tone of voice is van grote invloed op het imago van je bedrijf, dus het loont om er even goed voor te gaan zitten. Met deze oefeningen kun je direct aan de slag.
Beschrijf je onderneming in een paar bijvoeglijke naamwoorden, zoals: eerlijk, leuk, zakelijk, meelevend, oprecht of informeel. De teksten die je schrijft moeten passen bij deze eigenschappen van je bedrijf.
Bedenk wie je wilt bewegen met je teksten. Beschrijf de ideale lezer tot in detail. Schrijf vervolgens alleen voor deze lezer.
(Je kunt dit ook prima combineren met het uitvoeren van een doelgroepanalyse)
Probeer ook gewoon eens te schrijven zonder al te veel na te denken. Check vervolgens of dit lijkt op wat je publiceert, en of het past bij je doelgroep en je bedrijf. Door deze oefening kom je erachter wat je natuurlijke stijl is.
Kijk naar de concurrentie. Is er een speler in jouw markt die content maakt die jou heel erg aanspreekt? Laat je dan vooral inspireren. Of andersom: als je concurrent iets doet wat je verschrikkelijk vindt, dan weet je in ieder geval hoe het niet moet.
Lees je teksten terug en vraag jezelf eens af: is dit iets wat ik wil lezen? Als het antwoord ‘nee’ is, kun je je tone of voice maar beter veranderen.
Een goede graadmeter is om te zien of je teksten klinken zoals je praat. Hoe natuurlijker je teksten zijn, hoe prettiger ze lezen en hoe beter de inhoud overkomt. Lees daarom je tekst eens hardop voor, en vraag ook eens om feedback van mensen om je heen.
Schrijf over wat je kent. Als je schrijft over iets waar je enthousiast over bent, breng je dat automatisch beter over.
Vergeet de regels die je bij Nederlands geleerd hebt. In ieder geval in je eerste versie. Schrijf gewoon zoals het in je opkomt, en kijk later naar de d’s en t’s.Natuurlijk moet je grammatica correct zijn, maar stijlregels mag je best breken om je boodschap beter over te laten komen.
Blijf je tone of voice doorontwikkelen. Hoe meer je schrijft, hoe duidelijker je tone of voice naar voren komt. En hoe makkelijker het wordt om ‘m bij te sturen en verder te ontwikkelen. Dus schrijf, schrijf, schrijf en schrijf.
Kom je er niet uit?
De juiste tone of voice vinden is best lastig. Als je er zelf niet helemaal uitkomt, kun je altijd een externe copywriter vragen om eens mee te kijken. Een goede tekstschrijver heeft al vaker met dit bijltje gehakt en kijkt met een frisse blik naar je organisatie.
Wees ook niet te bang om te experimenteren. Door veel teksten te schrijven, merk je vanzelf wat je goed ligt en waar je doelgroep goed op reageert.