Zo simpel kan SEO zijn

Nico Oud

Nico Oud

Simpel seo

Hoe complex is SEO eigenlijk? Als je sommige specialisten mag geloven is het bijna hogere wiskunde om hoog te ranken in Google of Bing. Of valt het allemaal wel wat mee?

Er was ooit een tijd dat je met behulp van tags, keywords en jouw meta description jouw positie in de zoekmachines kon beïnvloeden. Toen marketeers daar misbruik van gingen maken werden zoekmachines gedwongen om hun algoritmes aan te passen.

Inkomende links vanaf andere websites werden belangrijk. Vooral de autoritaire websites linken alleen naar waardevolle websites en content. Linkbuilding werd geboren en als snel ontstond er een complete business rondom het verkrijgen van ‘backlinks’.

Helaas duurde het niet lang voordat veel marketeers ook weer misbruikt maakte van deze manier van autoriteit opbouwen en inmiddels zijn alle zoekmachines voorzien van enorme algoritmes met mogelijk duizenden variabelen die allemaal een eigen waarde vertegenwoordigen.

En met iedere wijziging in het algoritme van Google ploppen de ‘nieuwe’ SEO bureaus uit de grond en verkopen ze jou dat ze jouw website op #1 in Google kunnen krijgen. Ze vertellen hoe zij inspelen op het algoritme en nemen jouw veel werk uit handen.

Lees ook over De Beste SEO Software en de laatste SEO trends.

Maar is het echt allemaal wel zo complex? Moet je echt het algoritme kennen om goed te ranken? Gelukkig voor jou en mij is het antwoord ‘NEE!’.

Hoe Google denkt over SEO

Als je naar de (bekende) parameters van de algoritmes kijkt, dan zie je dat ze vooral gericht zijn op de ‘user experience’ van jouw bezoeker. Denk laadsnelheden, pagina interactie, waarde perceptie, enzovoorts.

Google geeft ook richtlijnen voor het optimaliseren van jouw content, maar met als doel om Google te helpen bij het begrijpen van jouw content. De rest van de factoren is erop gericht om in kaart te brengen hoe waardevol mensen jouw content vinden.

Eigenlijk is het dus best simpel. Pas de best practices toe als het gaat om content optimalisatie en zorg dat de content waardevol is voor jouw bezoekers. En als je dat doet, zit je gebeiteld… toch? Mijn ervaring is van wel… tot op zekere hoogte.

Maar hoe werkt SEO nou echt? En vooral voor het MKB?

Laat ik voorop stellen dat er echt hele goede SEO specialisten rondlopen die ook echt impact op jouw business kunnen hebben, maar ze zijn niet goedkoop. Maar net als een goede accountant, verdiend een goede SEO-specialist zichzelf op termijn makkelijk terug.

Verschuil je niet achter jouw specialist, freelancer of bureau. Ook als manager of ondernemer is het belangrijk om te weten hoe SEO werkt.

Maar nu… hoe werkt SEO echt? En heb je als MKB’er ook echt een SEO specialist nodig om goed te ranken in de zoekmachines? Het antwoord is dan ‘nee’. Je kunt prima zonder als je zelf basiskennis opdoet over SEO. En nee… je hoeft je echt niet te verdiepen in algoritmes.

Het grote publieke geheim is… SEO is nog steeds voor een heel groot deel ‘een goed opgebouwde pagina maken’. In de basis is Google nog steeds een tekstverwerker. Natuurlijk worden er veel meer signalen ingebouwd, maar ik zal je zo vertellen hoe ik zonder ‘trucjes’ iedere pagina in de top 10 krijg.

Keywords werken nog steeds… als je ze oprecht gebruikt

Ik zal je vertellen wat ik doe als ik op een bepaald keyword wil ranken. Het is natuurlijk afhankelijk van de concurrentie op dat keyword, maar voor de meeste bedrijven is deze aanpak meer dan voldoende goed te ranken. Dit is wat ik doe:

  1. Ik doe keyword research
  2. Ik schrijf een ‘long read’ (artikel van 3000+ woorden)
  3. Ik link vanuit relevante interne pagina’s
  4. Ik volg mijn rankings

That’s it. Ik zal je hieronder per stap kort uitleggen wat ik doe en hoe ik het doe.

Keyword research

Onlangs wilde ik ranken op 10 verschillende keywords combinaties rondom het keyword Marketing Automation. Ik gebruikte hiervoor de Google Keyword Planner. Ik vulde daar ongeveer 25 combinaties in met het keyword ‘marketing automation’. Denk aan combinaties zoals ‘voordelen marketing automation‘ en ‘marketing automation b2b‘.

Google geeft mij direct een indicatie van het zoekverkeer, zodat ik een idee heb waar de meeste mensen op zoeken. Deze lijst print ik voor mezelf uit en gebruik ik bij het schrijven van het artikel. Ik weet in ieder geval dat de woorden met veel zoekvolume erin terug moeten komen.

Een long read schrijven

Meerdere wereldberoemde SEO goeroes zoals Rand Fiskin (Moz) hebben tests gedaan waaruit blijkt dat pagina’s en blogberichten met meer dan 1500 woorden veel beter ranken dan pagina’s met minder woorden.

Ik schreef een artikel van bijna 7000 woorden over marketing automation en ik rank nu met meer dan 50 zoekwoordcombinaties in de top 10 en dat artikel levert mij nu bijna 500 unieke, nieuwe bezoekers per maand op en dat zal het de komende jaren blijven doen.

Daarnaast levert het artikel al vanaf de eerste dag optins (nieuwsbrief inschrijvers), leads en zelfs opdrachten op.

Ja, het koste mij ongeveer 40 uren om het artikel te schrijven, maar het zorgt ervoor dat mijn website 24/7 traffic en leads genereert. Ik schrijf een paar van dit soort artikelen per jaar en het zorgt ervoor dat ik niet ‘koud’ hoef te bellen voor afspraken. Die komen gewoon binnen via de site. En wat is 40 uur dan? 

Intern linken

Ik schrijf maar één long read per keyword combinatie en alle kortere artikelen die gaan over dat onderwerp, linken vanuit de content naar de long read. Hierdoor zorg je ervoor dat je binnen jouw eigen site autoriteit geeft aan dat ene artikel.

Het heeft niet de grootste impact, maar het helpt, het is weinig werk en je hebt het zelf in de hand, in tegenstelling tot het verkrijgen van externe links naar jouw pagina.

En dan is het wachten…

Daarna gaat het allemaal vanzelf. Ik gebruik deze populaire SEO Tool voor het volgen van mijn posities en als de groei stagneert, ga ik mijn artikelen promoten op andere sites en blogs (meestal doe ik dat al direct, maar dan herhaal ik het proces).

En nee… dit is niet het enige wat SEO inhoudt, maar dit is wat je eenvoudig zelf kan doen en wat verantwoordelijk is voor 70% van het werk. Als jij geen goede content hebt, kan zelfs de beste SEO specialist zijn werk niet doen, dus je kan er maar beter direct mee beginnen.

Hier lees je hoe je een goede contentmarketing strategie en plan formuleert.

Wat je wel moet weten

Oké, ik heb je laten zien waarom een SEO specialist geen noodzaak is, waarbij ik wel wil benadrukken dat een echte, goede SEO specialist nog veel indrukwekkendere resultaten kan behalen. Maar als je er geen kan inhuren of je hebt de juiste nog niet gevonden, laat het je dan in ieder geval niet tegenhouden om te doen wat ik in dit artikel heb beschreven.

Lees in ieder geval dit artikel. Het geeft je alle informatie die je nodig hebt om ieder geval het bovenstaande goed te doen.

Wil je in de basis weten hoe SEO werkt? Dan is dit de beste resource op het internet op het gebied van SEO.

Een kleine preek…

Verschuil je niet achter jouw specialist, freelancer of bureau. Ook als manager of ondernemer is het belangrijk om te weten hoe SEO werkt. SEO is namelijk essentieel voor jouw business en zonder de basiskennis, kan je ook geen goede vragen stellen. En als je geen goede vragen kan stellen, krijg je geen goede antwoorden. En zonder goede antwoorden kan je de specialisten niet goed aansturen.

Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pocket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *