SEO teksten schrijven

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
SEO teksten schrijven

SEO teksten schrijven is makkelijker dan veel mensen denken. Je moet gewoon even de regeltjes van het spelletje kennen en dan kan je aan de bak. Dat doen we in deze les.

Eerder in deze SEO cursus keken wij al naar zoekwoorden-onderzoek en cornerstone content. Deze twee artikelen hebben er als het goed is voor gezorgd dat je weet op welke zoekwoorden je wilt ranken in de zoekmachines.

Zoals ik al in de introductie schreef… SEO teksten schrijven is niet moeilijk. Het is vooral belangrijk dat je het doel van je teksten niet uit het oog verliest. Je hebt er niets aan dat je goed gevonden wordt als mensen je website direct weer verlaten omdat de kwaliteit slecht is.

De gebruikerservaring staat dus voorop. Maar binnen die gebruikerservaring zijn er genoeg dingen die je kunt doen om beter vindbaar te worden in zoekmachines, zoals Bing, Google en DuckGoGo.

Waarom SEO teksten belangrijk zijn

Inmiddels zijn de algoritmes van de grote zoekmachines zoals Google en Bing erg complex. Er zijn duizenden factoren bekend die invloed hebben op hoe goed je website rankt in de zoekmachines.

In het eerste artikel van deze serie: SEO zo rank je hoger in zoekmachines kon je al lezen over de belangrijkste on-page en off-page factoren.

Maar gek genoeg blijft de basis van SEO toch gewoon tekst. Google en andere zoekmachines blijven in eerste instantie toch gewoon tekstverwerkers. 

Alle andere factoren worden gebruikt om met name de kwaliteit van de content (vooral tekst) te bepalen. Maar de teksten helpen Google om te begrijpen waar je pagina überhaupt over gaat. Zonder die context is het onmogelijk om goed te ranken.

Schrijf dus SEO teksten om Google te helpen te begrijpen waar een pagina of artikel over gaat, maar zorg vooral dat je waarde biedt aan je gebruikers.

SEO teksten toen en nu

Tot ergens 2015 kon je SEO teksten schrijven door je teksten gewoon vol te proppen met keywords. Voor 2008 kon je een heel eind komen door je hoofd keyword heel vaak te gebruiken, gecombineerd met licht afwijkende varianten zoals;

 • Laptop
 • Laptops
 • Laptop accessoire
 • Laptop accessoires

Tussen 2008 en 2015 konden zoekmachines beter verbanden leggen tussen verschillende soorten zoekwoorden. Zogenaamde synoniemen. 

Keyword stuffing (zoals het voorbeeld hiervoor) werd door Google gestraft en een betere balans tussen keywords en synoniemen werd belangrijker.

Vandaag de dag gaan SEO teksten veel meer over de intentie van de zoeker en topic coverage. Hier kom ik verderop in dit artikel op terug.

Wat ik voor nu vooral mee wil geven is dat als je SEO teksten wilt schrijven die ook duurzaam zijn voor de toekomst, dat de gebruiker centraal moet staan en niet alleen de laatste SEO hacks.

Copywriting vs SEO teksten

Van oorsprong zijn copywriters mensen die teksten schrijven voor advertenties, reclames, folders, enzovoorts. Het doel was toen vooral engagement tot stand brengen of iemand aanzetten tot aankoop.

Met de komst van het internet is het schrijversvak drastisch veranderd. Niet alleen lezen mensen steeds minder vaak lange teksten en zijn we banner-blind geworden, teksten moeten nu ook vindbaar zijn in zoekmachines.

Ondanks dat de manier waarop we tegenwoordig teksten consumeren drastisch is veranderd, zijn de best practices van goede teksten hetzelfde gebleven.

Feitelijk is er voor tekstschrijvers (of copywriters) slechts één ding veranderd… de teksten moeten ook voor zoekmachines geoptimaliseerd worden.

In de praktijk zie je dat veel tekstschrijvers zich volledig op dat ene aspect hebben gestort en vergeten zijn dat interactie en aanzetten tot aankoop (conversie) minder belangrijk zijn geworden.

Zorg dus dat je niet doorslaat in het SEO teksten schrijven, maar de kwaliteit voorop laat staan. We willen immers niet alleen bezoekers, maar ook klanten/volgers/fans/enz.

Wat maakt een goede SEO tekst?

Heel simpel.

Een goede SEO tekst (of eigenlijk pagina) heeft een duidelijk en centraal onderwerp (dat is als het goed is je hoofd keyword) en sluit aan bij wat de gebruiker zoekt (later hier meer over onder het kopje gebruikers-intentie)

Om het onderwerp van de pagina te bepalen kijken zoekmachines naar een aantal belangrijke indicatoren, namelijk:

 • De titel van de pagina (title tag)
 • De slug (jouwdomein.nl/dit-is-de-slug)
 • De H1 + H2 tags (kopteksten)
 • Het gebruik van keywords in de body tekst (gewone tekst)

Dat zijn de belangrijkste indicatoren voor zoekmachines om vast te stellen waar de pagina over gaat. Deze worden aangevuld met andere indicatoren om het belang van bepaalde keywords vast te stellen, namelijk;

 • Dik gedrukt, onderstreept, cursief
 • Gearceerde teksten
 • Grootte van de teksten
 • Gebruikte synoniemen
 • Contextuele woorden (marketing -> seo, advertising, etc)
 • Uitgaande links (naar autoritaire bronnen)
 • Interne links (en de content die daarbij hoort)

En dan zijn er nog indicatoren van kwaliteit die Google gebruikt om te bepalen of jouw content relevant is. Ik beperk het nu even tot de factoren die door tekst worden beïnvloed.

 • Click Through Rate (vind je in Google Search Console)
 • Bounce rate (mensen die direct de pagina verlaten)
 • Engagement metrics (pages/visit, etc)

SEO 2019: Zoekers intentie

Dan is er nog een belangrijke factor die de laatste jaren steeds belangrijker wordt in het algoritme van zoekmachines zoals Google en Bing, namelijk… de intentie van de zoeker.

Dit wordt in SEO-vaktermen ook wel Semantic search genoemd.

De laatste jaren hebben de grote zoekmachines veel effort gestoken in het ontwikkelen van algoritmes die de intentie van de zoeker kunnen voorspellen.

Neem bijvoorbeeld het zoekwoord ‘laptop’. 

Als iemand ‘laptop’ intoetst in Google… wat zou hij dan zoeken?

 • Informatie over laptops?
 • Een shop om een laptop te bestellen?
 • Of wil hij laptops met elkaar vergelijken?

Met zo’n brede term als ‘Laptop’ is de kans groot dat hij een combinatie van intenties heeft. Maar zoekt iemand op ‘laptops vergelijken’ of ‘beste laptops 2019’, dan is de kans groot dat iemand zich oriënteert op de aanschaf van een laptop.

In dat laatste geval rankt Wikipedia waarschijnlijk niet bovenaan maar een vergelijker van laptops. Of een website die een selectie heeft gemaakt van de beste laptops.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw content aansluit op de intentie van de zoeker. Dat is SEO teksten schrijven nieuwe stijl.

Topic coverage

Als je op bredere zoektermen wilt ranken is het raadzaam om dat te doen vanuit een blog.

Want stel dat je wilt ranken op het zoekwoord ‘burn-out’ omdat je een burn-out coach bent, dan is de kans klein dat je met een productpagina op #1 komt staan in de zoekmachines.

Verschillende SEO onderzoeken wijzen namelijk uit dat de best rankende pagina’s ‘long reads’ zijn. Met andere woorden… pagina’s met heel veel tekst en content, zoals je hieronder kunt zien:

SEO teksten

Maar zomaar je pagina volschrijven met teksten is niet effectief. Waar Google vooral naar kijkt is (daar is hij weer) de intentie van de zoeker én of jouw content het onderwerp goed dekt.

Als iemand zoekt naar informatie over een burnout, dan is het waarschijnlijk dat hij bepaalde vragen heeft over dat onderwerp. De zoekmachines proberen in te schatten of jouw content die vragen beantwoordt.

Denk in het geval van het zoekwoord ‘burn-out’ aan de volgende structuur:

 • Wat is …?
 • Wanneer is er sprake van…?
 • Test of je een burnout hebt
 • Welke behandelmethode zijn er?
 • Symptomen van…
 • Etc.

En hier komt dus de SEO strategie om de hoek kijken. Je moet je doelgroep (of het onderwerp) goed kennen om de vragen van de zoeker te kunnen beantwoorden.

In het artikel over zoekwoorden-onderzoek heb ik een aantal SEO tools benoemd die je kunnen helpen om gerelateerde zoektermen te achterhalen.

Verder is het raadzaam om je website te voorzien van SEO plugins die je content analyseren. Een aantal populaire tools zijn:

SEO content templates

Als het goed is heb je in een van de vorige lessen een (proef) account aangemaakt bij SEMRUSH. Deze tool heb je nodig om deze opdracht uit te voeren.

Bekijk de onderstaande video om mij stap voor stap te volgen in het proces van het schrijven van mijn SEO teksten.

Samenvattend

Ik zou je willen adviseren om in de lange termijn te investeren en je gebruiker centraal te stellen. Dat is een strategie waarmee je nooit de fout in kunt gaan.

Daarnaast is het belangrijk bij het SEO teksten schrijven dat zoekmachines begrijpen wat het centrale onderwerp van jouw pagina is. Dat doe je in ieder geval met het hoofd-zoekwoord in de titel en de url van jouw pagina.

2 Comments

 • Hele goede uitleg!
  Toch heb ik een vraag over keywords.
  Laten we zeggen dat ‘tandarts Amsterdam’ mijn target keyword is. Dus ik wil hoog scoren als mensen tandarts Amsterdam zoeken. Moet ik dan heel veel blogs schrijven die gerelateerd is met mijn keyword. Bijvoorbeeld:
  Blog 1: Beste tandarts in Amsterdam
  Blog 2: Waarom is mijn tandarts duur in Amsterdam?
  Etc etc.
  Of
  Moet ik 1 blog kiezen en backlinks toepassen daarover. Hoe kan ik dan hoger komen?

  Reply
  • Een blog van 2000-2500 woorden schrijven en als cornerstone content behandelen (Google het maar ;)).

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *