Een SEO strategie formuleren is niet zo complex als velen denken. Je kunt alle benodigde informatie (van Google) gewoon online vinden. De executie is een ander verhaal. In dit artikel leg ik uit hoe je een goede SEO strategie formuleert.
Sommige SEO specialisten maken er een kunst van om SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, zo complex mogelijk te maken. En hoe minder ervaring de SEO specialist heeft, hoe meer ze geneigd zijn om hun vak te verheven tot ware wetenschap.
De belangrijkste reden hiervoor is de mysterie rondom het algoritme van Google. Dat bestaat uit tenminste 200 factoren [2] die allemaal een eigen weging hebben in het algoritme.
Maar Google maakt geen geheim van wat je moet doen om in aanmerking te komen voor die geliefde top 10 positie in haar zoekmachine.
Inhoud van een SEO strategie
De basis van iedere SEO strategie
Google is heel duidelijk en expliciet over wat zij vinden dat wij moeten doen als het gaat om SEO… Creëer de allerbeste content, zoals je hieronder kunt zien op het webmasters blog van Google [1].

Natuurlijk zijn er nog een aantal andere factoren die een goede, effectieve SEO strategie maken, maar in de kern gaat het dus om kwalitatieve content die in dienst staat van de bezoeker.
En deze richtlijn biedt je meer dan alleen een vergrote kans op een top 10 positie. Het bespaart je ook geld en resources!
Want het algoritme van Google verandert letterlijk elke dag! Ook daar is Google transparant over. Iedere dag worden er kleine veranderingen doorgevoerd om betere resultaten te tonen aan de mensen die zoeken via Google. Daar kun je niet tegenop optimaliseren!
"Het enige constante van SEO is dat de kwaliteit van de content voorop staat en daarmee is de enige SEO strategie het produceren van kwalitatieve content."
Kies en claim je domein
Een ander belangrijk onderdeel van je SEO strategie is het bepalen in welk domein je wilt dat Google jou als autoriteit ziet. Want Google heeft het niet zo op mensen die over van alles en nog wat roepen, zonder dat ze daar enige autoriteit hebben.
Als ik schrijf over marketing, persoonlijke ontwikkeling of succesvol ondernemen, dan scoor ik doorgaans goed in Google. Maar zou ik nu een een enkel blog publiceren over bevallingen, dan is de kans klein dat die content rankt in Google. Omdat Google mij niet als expert ziet.
Zorg dus dat je autoriteit opbouwt op het gebied van één of meerdere kennisdomeinen. Het mag er best meer dan 1 zijn, maar als je nog geen autoriteit hebt, zal het meer tijd kosten om die autoriteit op te bouwen, omdat je meer content moet produceren.
Volgens Google zijn dit de vragen die je jezelf kunt stellen om te valideren of je autoriteit opbouwt met je content:
- Presenteert de content informatie op een manier die ervoor zorgt dat je het vertrouwt? Bijvoorbeeld door het vermelden van bronnen, het bewijs van expertise, de achtergrond van de auteur, de autoriteit van de site, etc.
- Als je de website van de content onderzoekt, kom je dan tot de conclusie dat het een goed georganiseerde, erkende en betrouwbare bron is?
- Blijkt uit de content, het auteursprofiel en de website dat de auteur een expert en diepgaande kennis heeft over het onderwerp?
- Ben je bereid om de content te vertrouwen op het niveau dat je comfortabel bereid bent de inhoud als advies te zien voor je leven, geld en gezondheid?
Voor een goede en duurzame SEO strategie is het dus belangrijk om een plan te maken om je autoriteit op te bouwen. Denk aan het publiceren van content (gastblogs) op blogs met autoriteit, kwalitatieve content op je eigen site, etc.
Een andere manier om je autoriteit te verhogen, is linkbuilding. Maar pas op. Want hoewel dit een effectieve manier is om autoriteit op te bouwen begeef je jezelf op glad ijs als je het niet goed doet.
Nog een tip: Gooi niet de handdoek in de ring als je niet direct impact ziet op je rankings. Het kost wat tijd om autoriteit op te bouwen.
Kwaliteit is niet alleen inhoud
Kwaliteit in de richtlijnen van Google gaat veel verder dan alleen de inhoud. Het gaat ook over de zorgvuldigheid waarmee de content geproduceerd is. Is het afgeraffeld en zit het vol met spelfouten of getuigt de opbouw, de opmaak en de presentatie van een zorgvuldig proces?
Onderdeel van je SEO strategie moet dus ook kwaliteitswaarborging zijn. Denk aan spellingscontrole, design, opmaak en ook inhoud als je de contentproductie hebt uitbesteed.
De juiste keywords
Een ander onderdeel van de SEO strategie is het kiezen van de juiste keywords waarvoor je de content optimaliseert. Deze moeten aansluiten op de customer journey van je doelgroep, anders zal het al snel leiden tot niet-relevante bezoekers en dat leidt weer tot een hogere bounce rate. En trek je dat weer door, dan leidt dat weer tot lagere ratings.
Ga dus niet lukraak optimaliseren voor willekeurige keywords, maar doe een gedegen zoekwoorden onderzoek. De perfecte tool daarvoor is SEMrush.
Organiseer je content
Niet alleen Google, maar ook je gebruiker vind het prettig als je website een duidelijke structuur heeft. Google gebruikt het om de samenhang te begrijpen alle content. Dat geeft Google context.
Maar ook je gebruiker vindt het handig al er structuur aanwezig is. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je op mijn website 3 artikelen vindt over growth hacking… hoe weet je welke het meest recent is? Hoe verschillen ze van elkaar? En welke sluit het beste aan bij jouw behoefte?
Zorg dus dat je goed nadenkt over de structuur van je website of webshop. Zelf werk ik met cornerstone content (ook wel pillar pages genoemd), heb ik duidelijke categorieën gemaakt die Google en mijn bezoekers begrijpen en bundel ik bepaalde onderwerpen in mijn must read sectie.
Borg een goede gebruikerservaring
We zijn, zeker in Nederland, verwend met mooie overzichtelijke webdesigns, responsive websites en snelle laadtijden. Met name de grote e-commerce spelers hebben hier fors in geïnvesteerd.
Neem bijvoorbeeld de laadtijd van je website en webpagina’s. Sinds 2017 is dat een officiële ranking factor [3]. People hate waiting!
Maar ook design heeft invloed op je rankings. Niet omdat Google de kwaliteit van je webdesign evalueert, maar omdat gebruikers meer interactie hebben met goed ontworpen content en websites. En dat is wel een ranking factor [4].
Conclusie & samenvatting
Zoekmachine optimalisatie gaat dus niet over het anticiperen op de laatste algoritme updates, maar over een veel strategischere aanpak, waarbij je probeert om bezoekers/zoekers een zo goed mogelijke ervaring te bieden.
Dus houd je SEO strategie ‘hoog over’ en focus je op het zo goed mogelijk bedienen van je bezoekers.
Wil je zelf met SEO aan de slag? Schrijf je dan in voor mijn gratis SEO cursus.