SEO zoekwoorden-onderzoek uitvoeren

Nico Oud

Nico Oud

zoekwoorden onderzoek

Een SEO zoekwoorden-onderzoek vormt de basis van iedere SEO strategie. Zonder een degelijk zoekwoorden-onderzoek kan je geen gefundeerd SEO plan schrijven.

Voordat we echt gaan optimaliseren gaan we eerst een zoekwoorden- onderzoek uitvoeren.

In deze les doorloop ik stap voor stap het gehele proces, zoals ik deze zelf doorloop als ik met een nieuw SEO project begin. Ik werk met echte screenshots van mijn eigen website, zodat je een goed beeld krijgt van hoe alles werkt.

Benodigdheden voor deze les

Je hebt om deze les uit te voeren een aantal zaken nodig die ik hieronder voor je opsom. Voor betaalde tools kan je vaak een proefperiode afsluiten die meestal lang genoeg is voor deze cursus.

Hoewel je later prima zonder SEO software je website kunt optimaliseren is goede software goud waard. Het scheelt je veel tijd en het is bijna onmogelijk om je website SEO-proof te houden zonder deze software. 

Zelf gebruik ik deze tool voor mijn SEO. Die gaan we dan ook gebruiken in de lessen. De meeste (maar niet alle) functionaliteiten zitten ook in dit goedkopere alternatief.

LET OP: Heb je jezelf nog niet aangemeld voor de gratis SEO cursus? Doe dat dan alsnog, zodat je alle lessen per mail toegestuurd krijgt. De cursus is 100% gratis. Aanmelden kan hier.

Wat houdt zoekwoorden-onderzoek in?

Het zoekwoorden-onderzoek houd in dat je gaat onderzoeken op welke ‘zoekwoorden’ in Google het meest volume zit.

Soms lijken bepaalde zoekwoorden heel erg voor de hand liggend, maar vaak gehinderd door beroepsdeformatie kiezen wij de woorden die wij als ‘kenner’ gebruiken. En dat zijn niet persé de woorden die jouw potentiële klant gebruikt.

Neem bijvoorbeeld deze les. Als ik die zou willen optimaliseren voor zoekmachines, dan zou ik vanuit mezelf kiezen voor het zoekwoord ‘keyword research’.

Maar na onderzoek blijkt dat er veel vaker wordt gezocht op ‘zoekwoorden onderzoek’. De verschillen kunnen enorm zijn en de impact op SEO traffic enorm.

Waarom is het belangrijk?

Je website en content optimaliseren voor zoekmachines kan veel tijd en geld kosten. Het is een verspilling van je resources als je alles inzet op de verkeerde keywords.

Daarnaast helpt een zoekwoorden-onderzoek bij het vinden van gerelateerde zoekwoorden, zodat je ook weet op welke andere keywords zoekvolume zit.

Last but not least… door keyword onderzoek kun je ook in kaart brengen waar je het snelst winst kunt behalen en waar je mogelijk meer moet investeren om te ranken. De juiste keywordtools geven je namelijk ook direct inzicht in de concurrentie op een bepaald keyword.

Kortom. Een SEO zoekwoorden-onderzoek uitvoeren is essentieel als je een effectieve SEO strategie wilt formuleren.

Keyword overview

In SEMRUSH begin ik altijd met het invoeren van een hoofd keyword. (Bijvoorbeeld het keyword ‘Sales Funnel‘) om een goed overzicht te krijgen van de belangrijkste zoekwoord-informatie.

Dat levert binnen SEMRUSH het onderstaande beeld op. Je navigeert binnen SEMRUSH als volgt naar dit rapport: SEO Toolkit > Keyword overview

SEO zoekwoorden onderzoek overzicht

1. Volume

Dit is het aantal mensen dat bij benadering maandelijks die term zoekt in Google. Laat je overigens niet verleiden om alleen te kijken naar de aantallen. Als er iedere maand 100 mensen zoeken naar sales funnel specialist, dan is dat een interessanter keyword om op te ranken dan ‘sales funnel‘.

Dat heeft te maken met de zoekintentie van die persoon. Iemand die zoekt naar ‘sales funnel’ is misschien op zoek naar informatie voor een werkstuk, terwijl iemand die zoekt naar een ‘sales funnel specialist’ waarschijnlijk iemand wil inhuren die helpt bij het inrichten van zijn funnel.

2. Competition

Competition geeft aan hoeveel concurrentie er op een bepaald zoekvolume zit. Hoewel deze metric gaat over betaalde concurrentie, geeft het ook wel een goede indicatie voor SEO.

3. Phrase match keywords

Dit deel van het rapport geeft zoekwoord combinaties weer die vaak worden gecombineerd met de zoekwoorden die je hebt ingevuld.

4. Related keywords

Gerelateerde zoekwoorden zijn zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het zoekwoord dat je hebt opgegeven. Het voorbeeld dat ik aan het begin gaf over “keyword research of zoekwoorden-onderzoek”… komt hier vandaan. In dit rapport zag ik dat het op ‘zoekwoorden-onderzoek’ meer zoekvolume zit dan op ‘keyword research’.

5. Organic search results

De organic search results loop ik vaak even langs om te zien wie er al ranken op dit keyword. Het geeft je een beeld over hoe heftig de concurrentie is, maar ook wat voor content Google waardevol vindt voor deze zoekterm… zijn blogs, productpagina’s, producten, wikipedia? 

TIP: Onderaan de rapporten ‘phrase match keywords’ en ‘related keywords’ heb je de optie om een export te maken van de keywords naar Excel.

SEO content template

De volgende stap die ik neem is de SEO Content Template functionaliteit. Ook hier vul ik het zoekwoord ‘sales funnel’ in.

Deze functie van SEMRUSH is bijzonder handig omdat het een scan maakt van de eerste 10 concurrenten op het keyword en die data samenvat in een serie aanbevelingen om hoger te ranken dan hen.

SEO content aanbeveling

In de bovenstaande screenshot zie je een aantal semantische zoekwoorden die Google mogelijk als waardevol ziet in combinatie met jouw zoekwoord (al is Jip en Janneke taal wel wat discutabel).

Daarnaast geeft SEMRUSH aan hoe hoog de gemiddelde readability is (komen we later in de training op terug) en wat de aanbevolen tekstlengte is.

SEO content advies

Op de bovenstaande afbeelding (onderkant rapport) vind je de aanbevelingen met betrekking tot de titel, meta description, de header 1 en de body tekst.

Herhaal dit proces

Dit proces herhaal je met verschillende hoofd-zoekwoorden die logisch lijken voor jouw website. Denk hierbij vooral aan zoekwoorden of combinaties van maximaal twee woorden, zoals:

  • Thee
  • Groene thee
  • Afvallen
  • Snel afvallen
  • Verzekering
  • Goedkope verzekering

De long tail zoekwoorden (goedkope groene thee kopen) komen doorgaans wel naar voren in het rapport ‘Keyword overview’ waar we dit artikel mee begonnen.

Zoekwoordenlijsten maken

SEMRUSH heeft een handige functie die je veel tijd kan besparen, namelijk de Keyword Magic Tool.

Hier kun je lijsten aanmaken rondom een bepaald zoekwoord, zodat je deze allemaal tegelijk kunt sturen naar andere plekken binnen SEMRUSH, maar bijvoorbeeld ook kan exporteren voor jouw AdWords campagnes.

Andere handige tools voor zoekwoorden onderzoek

Samenvattend

Een zoekwoorden-onderzoek is dus essentieel als je op een effectieve en efficiënte manier wilt werken aan je onbetaalde posities in Google.

Met software zoals SEMRUSH of SeRanking kan je eenvoudig tot een SEO plan komen.

In de volgende les/blogpost ga ik er verder op in hoe je een content-piramide maakt die ervoor zorgt dat jouw belangrijkste content goed vindbaar wordt in de zoekmachines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.