SEO 2019; Dit zijn de 10 belangrijkste ranking factoren

Nico Oud

Nico Oud

SEO 2019

Op nummer 1 staan in de zoekresultaten van Google. Welke ondernemer droomt er niet van? Om dat doel te bereiken, doe je natuurlijk aan Search Engine Optimization (SEO).

Aan de basis van SEO ligt het algoritme van Google. Dit algoritme bestaat uit een groot aantal factoren waarmee de zoekmachinegigant de waarde van jouw website en webpagina’s bepaald. Het is geen eenvoudig algoritme: het bestaat uit ruim 200 factoren. Om je in 2019 en 2020 een voorsprong te geven op de concurrentie, vertel ik je wat de belangrijkste SEO-factoren voor 2019 zijn. Ze staan trouwens niet op volgorde 😉

1. De lengte van je content

Ik erger me regelmatig aan al die korte, herkauwde en nutteloze content die het net op geslingerd wordt. Daarom ben ik blij dat de lengte van de content op je website een belangrijke SEO-factor is. Uit een onderzoek van backlinko bleek dat de gemiddelde lengte van een tekst op Google’s felbegeerde 1e resultatenpagina 1890 woorden is.

2. Backlinks (van meerdere sites)

Hoewel het een off-page SEO-factor is, en je er dus relatief weinig invloed op hebt, zijn backlinks wel een hele belangrijke factor. Hou er daarbij rekening mee dat je beter 10 links van 10 verschillende sites kunt hebben dan 20 backlinks van dezelfde site. Hoe meer verschillende sites jouw website aanbevelen via een backlink, hoe beter.

Lees verder over backlinks en linkbuilding

3. Sitesnelheid

Snelheid is koning. Dat was al belangrijk en dat blijft het. Zeker nu steeds meer mensen je website met hun smartphone bekijken. Ongeveer een jaar geleden kwam Google met de ‘Speed Update’. Daarmee werd de laadsnelheid van je pagina een SEO-factor voor mobiele apparaten. Later kwam het bedrijf met PageSpeed Insights, waarmee het websites evalueert op 2 vlakken: snelheid en optimalisatie. Gebruik deze tool om je sitesnelheid helemaal ready for 2019 te krijgen!

4. SSL-certificaat

Wordt jouw website nog via http aangeboden in plaats van https? Regel dan zo snel mogelijk een SSL-certificaat, bijvoorbeeld via je webhoster. Elke dag dat je dat niet doet, is slecht voor je SEO-ranking.

5. Header tags

Een kleine moeite, maar met veel voordelen: gebruik de juiste header tags in je content! De titel van je pagina moet altijd een H1-tag hebben, de ondertitels een H2, enzovoorts. Zo help je Google de opbouw van je site te begrijpen. En het werkt ook nog eens goed voor je lezers :).

6. Scoren met Topical Authority

Het gebruik van de juiste zoekwoorden is nog steeds belangrijk. Maar met de Hummingbird-update van Google is er iets anders bijgekomen: Topical Authority. Met deze update snapt Google nog beter waar een pagina over gaat, ook als er niet met zoekwoorden gestrooid wordt. Je scoort met Topical Authority door uitgebreide, diepgaande content te schrijven.

Lees hier meer over cornerstone content en SEO teksten schrijven.

7. Is je site nog steeds niet responsive?

Ook in 2019 blijft het ontzettend belangrijk dat je website op alle mogelijke apparaten goed functioneert. Sterker nog, eigenlijk kon je er in 2018 al niet mee wegkomen als je site niet responsive was. Google zal steeds meer uitgaan van mobile-first indexing, waarbij het voor je SEO-ranking dus als eerste naar je mobiele site kijkt.

8. Content van hoge kwaliteit

De lengte van je content is belangrijk, maar de kwaliteit ervan ook. Er wordt veel te veel geknipt, gekopieerd en geplakt. Daar heeft niemand wat aan: jij scoort er niet beter mee op Google en je klant leest het ook niet. Laat zien dat je een echte autoriteit bent door unieke content van hoge kwaliteit te plaatsen.

9. Optimaliseer voor featured snippets

Google gebruikt featured snippets bovenaan op hun zoekresultatenpagina om direct antwoord te geven op vragen van bezoekers. Gebruik bijvoorbeeld Answer The Public om te ontdekken welke vragen jouw potentiële bezoekers stellen en beantwoord ze in content van hoge kwaliteit. Let daarbij ook op de juiste header tags en een goede lengte. Een antwoord van zo’n 50 woorden werkt het beste.

10. Wees voorbereid op voice search

Steeds meer mensen gebruiken Google Home, Siri of een ander Personal Assistent Device om te zoeken op het internet. Dat zoeken door te praten, noemen we heel toepasselijk voice search. Hiermee wordt het nog belangrijker om na te denken over de vragen die jouw potentiële klanten stellen, omdat ze via voice search vaak letterlijk gesteld worden.

Klaar voor 2019?

Ben jij van mening dat er een SEO-factor mist in dit verhaal? Ik hoor het graag van je! Ik ben ervan overtuigd dat je door deze 10 SEO-factoren goed te implementeren geweldig scoort in Google.

Ik breid dit artikel over SEO trouwens continu uit met nieuwe modules. Echt een must-read voor iedereen die zijn zoekmachineresultaten serieus neemt. En wie doet dat in 2019 nu eigenlijk niet?


Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pocket

One Comment

  • Uitstekend artikel, maar ik mis een aantal belangrijke die in een top 10 niet mag ontbreken. UX, bounce, klikratio en een goede url en interne linkstructuur zijn van ongekend belang.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *