Hoe ik met Sales Funnel Analytics €250.000 verdiende

Funnel analytics

Sales funnel analytics was tot voor kort best lastig. Vooral als je echt strategische data wilde achterhalen, zoals bijvoorbeeld de Customer Lifetime Value en de break-even-speed.

Maar zoals ik al schreef… ‘tot voor kort’. Er is inmiddels een volwaardig sales funnel analytics pakket op de markt dat goed betaalbaar is voor bedrijven van iedere omvang! Jeej! 🙂

Ben je, net als ik, ongeduldig? Bekijk de sales funnel software hier.

Anyway…

Jouw sales funnel analyseren is nogal een dingetje. Ik zal je zo uitleggen hoe ik met een metric in staat was om te concurreren in een zeer competitieve markt en binnen 2 jaar van € 1.000 ruim € 250.000 had gemaakt! En dat nog zonder dat er funnel analyse software bestond.

Het publieke geheim van snelle groei

We kunnen er heel spannend over doen, maar op de lange termijn wint het bedrijf dat bereid is om het meeste geld uit te geven aan nieuwe klanten.

Je kent de discussie wel… tegen Amazon valt niet te concurreren. Zalando verkoopt onder de inkoopprijs en kan 9 miljoen euro de min ingaan om klanten te kopen.

Dat noemen ze een loss-leader strategie. Een strategie die erop geënt is om zoveel mogelijk nieuwe klanten te werven in een korte tijd, door producten ver onder de marktprijs te verkopen. Dit is natuurlijk geen houdbaar model en daarom wordt deze strategie op één van de volgende twee manieren rendabel gemaakt:

  1. Na de aanschaf van het loss-leader product wordt er een product met hoge marge als upsell aangeboden.
  2. Ze weten dat de klant tot in lengte van jaren klant blijft en ze verhogen langzamerhand de marge.

Beide varianten hebben één ding met elkaar gemeen… ze zijn gericht op de middellange en lange termijn relatie met de klant. Ze rekenen met een Customer Lifetime Value (CLV). Met andere woorden…

Als de gemiddelde klant een abonnement van €10 per maand afsluit en gemiddeld genomen 3 jaar klant blijft, dan is de waarde van die klant geen €10, maar €360. Klinkt natuurlijk logisch nu je het zo leest, maar 80% van alle bedrijven rekent nog met de transactiewaarde.

Waarom sales funnel analytics een must is

Natuurlijk kun je in Google Analytics een funneltje instellen en waarde toekennen aan een doel, maar als je over een periode van meer dan 90 dagen wilt meten is de good old analytics al snel onbetrouwbaar. Laat staan als je een CLV over meerdere jaren wilt berekenen.

Onderaan de streep draait het allemaal maar om één ding… zoveel mogelijk rendement draaien op iedere geïnvesteerde euro in online marketing.

Dit zijn belangrijke metrics die je in ieder geval inzichtelijk wilt hebben:

  • Customer Lifetime Value
  • Cost Per Sale
  • Break-Even Speed
  • Revenue Per Click
  • Average Transaction Value

Maar waar Google Analytics echt tekort schiet, als het gaat om sales funnel analytics, is het verhaal achter de data. Wie zat er achter de transacties? Wat heeft deze klant nog meer gekocht in het verleden? Hoeveel heeft deze klant tot nu toe opgebracht?

En dat is precies de reden waarom iedere webshop, iedere SAAS-leverancier en iedere website die transacties verwerkt een sales funnel analytics pakket zou moeten implementeren.

Sales Funnel Analytics software

Zelf ben ik een enorme fan van Conversionfly! De software is op dit moment het enige betaalbare pakket dat de juiste sales funnel metrics biedt in een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dashboard.

Pakketten die vergelijkbare functionaliteiten bieden kosten vaak meer dan € 2.000 per maand! De middenlaag (die vaak minder functionaliteit bieden) vragen minimaal € 500 per maand.

Conversionfly kost tussen de €149 en €29 per maand!!

Sales Funnel Analytics

Hoe een simpele rekensom €250.000 opleverde in 12 maanden tijd

Ik weet nog goed dat ik de rapportage van mijn AdWords specialist kreeg. We hadden €100 verlies gedraaid op de campagne en op dat moment hadden we iedere euro nodig om de rekeningen te betalen.

Dat maakte het nog lastiger! Ik geloofde in mijn startup en de signalen leken goed, maar ik kon natuurlijk niet verlies blijven draaien.

De rekensom zag er ongeveer als volgt uit…

Cost Per Sale: €35
Gem. Orderwaarde: €35
Kosten bureau per sale: €15
Resultaat: -€15 per nieuwe klant

Ik vroeg de AdWords specialist om de campagne even op hold te zetten, zodat ik me even kon beraden over de vervolgstappen. Misschien eerst maar wat conversie optimalisatie doen, dacht ik op dat moment.

Maar ‘s avonds liet het met niet los. Ik dacht er nog eens over na en besefte me ineens wat er fout ging… oh wat voelde ik me stom!! Ik was notabene een e-commerce specialist. Ik maakte de kapitale fout die veel ondernemers maken… en zo bleek… nagenoeg iedere concurrent in die tijd.

Ik besefte me ineens dat ik rekende met de transactie omzet, terwijl ik uit onderzoek wist dat de gemiddelde klant 24 maanden bleef als we kwaliteit zouden blijven leveren.

En toen zag de rekensom van de funnel er als volgt uit:

Cost Per Sale: €35
Kosten bureau per sale: €15
Lifetime value klant: €840

Resultaat: €790 per nieuwe klant

Holy sh*t!! Dit was het moment dat ik all-in durfde te gaan.

Ik gaf de AdWords specialist opdracht om zoveel mogelijk budget te spenderen, zolang de Cost Per Sale onder bedrag X bleef (X=gemiddelde omzet per gemiddelde klant over 6 maanden).

Vanaf dat moment kocht ik een deel van de markt en ik bleef twee jaar lang iedere euro winst terugstorten in deze geldmachine tot ik het bedrijf verkocht.

En dan te bedenken dat we deze startup begonnen waren met € 1.000!!

En dat is waarom sales funnel analytics onmisbaar is! Je kunt dan sturen op de juiste cijfers.

Bekijk hier de sales funnel software die ik het liefst gebruik.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Nico Oud

Nico Oud

Als Business coach help ik ondernemers bij het realiseren van hun doelen. De groei van het bedrijf, maar ook hun groei als ondernemer. Via mijn blog en mijn nieuwsbrief deel ik mijn kennis op het gebied van ondernemerschap, strategie, marketing, sales, productiviteit en persoonlijk leiderschap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *