Podcast: Quintin Schevernels, CEO Funda over start-ups, scale-ups, disrupters en productiviteit

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Quintin Schevernels

In deze podcast spreken we met Quintin Schevernels, CEO van Funda en onder andere bekend van de start-up Layar die hij in 2015 verkocht. Quintin is een bekende naam in de wereld van start-ups en scale-ups… als investeerder en als adviseur. Maar waarschijnlijk ken je Quintin ook van zijn book Suits & Hoodies. (What by the way echt een aanrader is om te lezen als je ondernemer bent)

In deze podcast laten we Quintin aan het woord over diverse onderwerpen. In dit artikel lees je wat Quintin o.a. zei over innovatie, focus, investeren, groeien van start-up naar scale-up, disrupters disrupted en productiviteit.

Quintin over innovatie 

Funda is al een heel volwassen bedrijf en er is nog moeilijk te winnen in marktaandeel en klant penetratie. Hoe zorg je dan je klanten en partners tevreden houdt dat je die sterke positie dan in de toekomst nog steeds verdient?   

“Funda speelt van oudsher een rol in het oriëntatieproces bij de aankoop van een huis of bedrijfspand, in de journey speelt Funda nog niet echt een rol. Dan is het interessant om te kijken naar je definitie van de markt en om die vervolgens anders te gaan definiëren.” 

“Wij willen dan dus die sterke positie blijvend verdienen, maar we willen in die journey meer waarde gaan toevoegen. Je definieert als het ware dan je bedrijf opnieuw. Je creëert een nieuwe tak. Voor Funda betekent het dat we nieuwe waarde toevoegen door ons te richten op de hypotheek, notaris, verzekeringen, energiecontracten. Daar doen we nauwelijks iets en daar zit voor ons innovatie.”

Quintin over focus

Mensen met een ondernemend en innovatief profiel, zijn vaak opportunistisch en vinden het moeilijk om tegen een aantal kansen nee te zeggen. Hoe hou je dan focus?

“Vaak kan je het niet veroorloven om altijd ja te zeggen, je hebt rekening te houden met financiën, je concurrent, de tucht van de markt. Je wordt dan gedwongen om dan wel keuzes maken. Focus is dan belangrijk. Bij Funda kon men het zich door zijn sterke positie veroorloven om van alles wat te doen en op een niet efficiënte manier.”

Focus is volgens Quintin belangrijk om efficiënt te zijn, een van de essentials die Quintin uitvoerig beschrijft in zijn boek ‘Suits en Hoodies’.

Quintin over investeren

Zes jaar geleden begon Quintin met het investeren in bedrijven en leerder over hoe investeren voor hem wel werkte en niet.

“Het succes van een onderneming moet op een niet op bepaalde cruciale functies of vakgebieden te afhankelijk zijn van een investeerder. Het in niet verantwoord om een soort interim CEO of-marketingdirecteur te zijn en te compenseren voor het team.”

Voor Quintin is het belangrijk dat hij investeert in sectoren die hij kent, zodat hij kan inschatten of het product kans van slagen heeft, welke metrics van belang zijn, maar bijvoorbeeld ook een goed netwerk heeft wat hij kan inzetten bij het helpen van zo’n team.

Quintin over groeien van start-up naar scale-up

De collegereeks over blitzscaling van Reid Hoffman is super interessante content als je meer wilt leren over de verschillende fases van start-up naar scale-up. Ze spreken in deze reeks van verschillende omslagpunten met bijbehorende uitdagingen. Zeker een must om te kijken als je je meer wilt verdiepen in die verschillende fases.”

“Vaak zie je dat niet alleen het bedrijf een soort company-life cycle doormaakt, maar ook de ondernemer. De rol van een ondernemer verandert naarmate het bedrijf groeit, dan is het aan de ondernemer om zelf ook mee te groeien. En dat kan zorgen voor vertraging van de groei, net als voor versnelling.”

“Frits Goldsmeding van Randstad is een voorbeeld van een ondernemer die in staat was om zijn bedrijf extreem schaalbaar te maken en ook altijd zijn mensen mee te nemen in de visie had voor zijn bedrijf. Hij is echt een voorbeeld van een ondernemer die bijzonder succesvol zijn bedrijf heeft laten groeien.”

Quintin over disrupters disrupted

Quintin is grote fan van het boek Innovators dilemma, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe iemand die niet uit de gevestigde orde komt en de gevestigde orde disrupt.

“Waarom zou dat in een digitaal tijdperk anders zijn vroeg Quintin zich af. Ik denk dat dit wel gaat gebeuren; techbedrijven zullen zelf gedisrupt worden. Het is heel interessant om te bekijken wie de grote techbedrijven van nu gaat disrupten.”

Quintin over productiviteit

Quintin is met zoveel verschillende dingen bezig en heeft zoveel verschillende rolllen en heeft zich trucjes aangeleerd om voldoende tijd te kunnen besteden aan alles wat hij doet en het overzicht te houden.

“Dingen zijn nooit af, dingen gaan nooit helemaal op de manier die ik graag zou willen zien. Ik heb geleerd dat te accepteren. Je kunt jezelf opblazen wanneer je dit niet doet. En bewust te kiezen waar hij echt belang aan hecht”.

“Twee keer per jaar ga ik even van alles weg en ga ik alleen de afgelopen 6 maanden reviewen en mijn prioriteiten voor de komende tijd weer bepalen. En dat op verschillende gebieden, niet alleen zakelijk maar ook privé. Bijvoorbeeld over de vader die ik wil zijn.” 

“ Wat ik ook doe is dat ik iedere maandagochtend mijn check doe; wat staat me te doen deze week en moet ik misschien nog aanpassingen maken voor deze week. Ik wil voorkomen dat ik haast ervaar, door een te volle agenda. Haast is voor mijn geluksgevoel heel slecht”. 

Thanks Quintin

We hadden nog veel langer kunnen luisteren naar Quintin. Wellicht begint hij toch nog eens aan zijn volgende boek. Wij raden je in ieder geval van harte aan eens in Suits en Hoodies te duiken ;D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *