Podcast hosting; waarom ik all-in ben gegaan

Nico Oud

Nico Oud

The Springcast Journal

Podcast hosting is echt een niche. En eigenlijk nog best wel een kleine niche, aangezien de markt voor podcast hosting in Nederland zich beperkt tot enkele duizenden potentiële klanten, waarvan een groot deel al onder de pannen is. Waarom ben ik dan toch all-in gegaan?

Omdat podcast hosting me op het lijf is geschreven… wat natuurlijk raar klinkt. Daarom ga ik je in dit artikel wat meer context geven. En ook neem ik je mee in hoe ik Springcast ben begonnen en wat mijn achtergrond daarmee te maken heeft. Want ook daar zitten learnings in.

Podcast hosting? Wat is dat eigenlijk?

Laten we daar beginnen voor het geval je nog geen eigen podcast hebt en geen idee wat podcast hosting überhaupt inhoudt.

Zoals veel mensen denken als ze beginnen met een podcast, dacht ik ook ooit ook dat ik een mp3 bestandje moest uploaden naar een server van Spotify of Apple.

Maar dat is niet hoe dat werkt. Spotify en Apple fungeren feitelijk als een directory waar je podcasts kunt vinden en luisteren, maar niet als een server waar de mp3 bestanden staan.

Spotify en Apple zijn meer te vergelijken met een webbrowser, waarmee je een webpagina kunt ophalen van een server die ergens anders staat.

Daarom heeft iedere podcaster, podcast hosting nodig om zijn podcast op Spotify, Apple en Google podcasts te krijgen.

Maar podcast hosting is meer dan alleen een server waar je bestanden neerzet. Het is de plek waar een podcaster zijn podcast beheert en waar alle statistieken samenkomen in 1 centraal dashboard.

Het is dus meer een SaaS (Software as a Service) bedrijf dan een hostingbedrijf.

Dots die met elkaar connecten

En dan natuurlijk de vraag… waarom is zoiets specifieks als podcast hosting mij op het lijf geschreven?

Er zijn een aantal belangrijke dingen die met elkaar in lijn zijn komen te liggen, waardoor het zo goed bij mij past. Zoals Steve Jobs ooit mooi zei:

You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards.

Ik zal hieronder in chronologische volgorde mijn dots opsommen en daaronder beschrijven waarom die combinaties van dots mij in een bijzondere positie plaatsen.

01 Nov 2012
01 Nov 2012

Hosting bedrijf

In 2012 startte ik mijn eerste hostingbedrijf, omdat ik niet tevreden was over het huidige aanbod voor webshop hosting. We maakten een vliegende start en bedrijf groeide met bijna 50% per maand.

01 Nov 2015
01 Nov 2015

Verkoop hostingbedrijf

In 2015 verkocht ik mijn internetbureau, waar het hostingbedrijf ook onderdeel van was. Ik wilde iets nieuws bouwen met alle learnings die ik had opgedaan. Maar… met pijn in mijn hart nam ik afscheid van het hostingbedrijf.

01 May 2016
01 May 2016

Funnel & content marketing

In 2016 startte ik een nieuw bedrijf, waarmee ik bedrijven hielp met funnel marketing, contentmarketing en marketing automation. Ik ontdekte een formule om op een sympathieke manier content in te zetten én uiteindelijk dit te verzilveren naar leads en klanten, zonder mensen te irriteren met SPAM-achtige marketing.

01 Jan 2018
01 Jan 2018

Coaching

In 2018 gooide ik wederom het roer om, om me te focussen op coaching. Ik werd al regelmatig gevraagd als businesscoach en inmiddels coachte ik al aardig wat ondernemers. De mensen die ik coach, zijn doorgaans dienstverleners. En bijna al mijn klanten doen aan contentmarketing.

03 Jun 2019
03 Jun 2019

Zelf ondernemen

In die anderhalf jaar coachte en sprak ik meer dan 1.000 ondernemers tot ik op een dag er minder plezier in had. Niet omdat ik coaching niet leuk meer vond, maar omdat het te eenzijdig was. Ik was iedereen aan het vertellen hoe leuk het is om te ondernemen, maar ik ondernam zelf niet meer.

Ik besloot te gaan experimenteren met side projects zodat ik weer met mijn poten in de klei kon staan en zelf weer kon gaan leren en ontdekken.

01 Nov 2019
01 Nov 2019

Valuetainment

De serie ‘The Profit’ werd regelmatig aangehaald in mijn coachingsessies. De serie zette mensen aan het denken. En het leuke was dat het eigenlijk ook entertainment was en daarbij educatief. Daar wilde ik ook iets mee doen. 

Samen met een video productiehuis bedacht ik een video serie, waarbij we een vergelijkbaar concept wilden maken voor Nederlandse ondernemers… en net toen we zouden starten, kwam Corona om de hoek kijken.

16 Mar 2020
16 Mar 2020

Podcasten in coronatijd

Ik besloot het over een andere boeg te gooien en af te stappen van het video concept. Podcasten leek me nu veel praktischer. Ik begon een podcast, Growth Minds.

Hier ontdekte ik dat ik podcast hosting nodig had om mijn podcast te streamen naar directories zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts.

Maar het bestond nog niet in Nederland…

31 Mar 2020
31 Mar 2020

Springcast

Al sinds de verkoop van mijn eerste hostingbedrijf had ik besloten dat ik ooit nog eens iets met hosting wilde doen. Ook wilde ik ooit cloud software (SaaS) ontwikkelen, omdat ik zo’n fervent app gebruiker ben.

Alles kwam samen in podcast hosting.

Alles kwam met elkaar samen, omdat podcast hosting gaat over content maken. Het is cloud software (SaaS), je moet goed zijn in contentmarketing, funnels en sales. Én… het was hosting. Waar ik ooit nog eens iets mee wilde doen. 

En qua marketing en sales… ik coach nagenoeg alleen maar contentmakers en ik heb al enige bekendheid en reputatie opgebouwd in die markt. Hét recept voor een vliegende start!

Na een paar maanden ontwikkelen en testen, lanceerden we in juli 2020 Springcast voor het grote publiek en sindsdien maken we een mooie groei door.

De businesscase & focus

Maar ik wil het niet teveel romantiseren. Ik heb er inmiddels letterlijk tienduizenden euro’s eigen geld in geïnvesteerd en een enorme bak met tijd en energie, terwijl de omzet op dit moment pas een paar duizend euro per maand is. 

De businesscase van podcast hosting, ligt voor mij in de toekomst. Audio zal de komende jaren steeds groter worden als marketingkanaal en ik hoef zelf niet te leven van de inkomsten van Springcast. Hierdoor kan ik nog jaren investeren, voordat ik ga oogsten.

En het mooie van Springcast en podcast hosting is, dat het ook geen afleiding is. Ik kan het prima combineren met de marketing die ik al doe voor mijn coaching business en veel van mijn klanten podcasten of kennen mensen die podcasten.

Mijn learnings

Veel te lang heb ik gekeken naar de kansen van andere mensen in de hoop dat ik daar een kans voor mezelf zou vinden. Nu weet ik dat als je je hart en interesses volgt, de juiste kansen op je pad zullen komen. 

Dat heb ik niet alleen zelf ervaren, maar ook gezien bij talloze ondernemers die ik coach. De opportunist die klakkeloos een doorbraak van een ander kopieert, komt niet ver. Het is dan meer een afleiding dan een kans.

De andere learning die ik heb opgedaan, is dat je als ondernemer moet blijven experimenteren. Je moet blijven ondernemen!

Ik hoop dat dit artikel je aan het denken heeft gezet en dat als je mij volgt of kent, begrijpt waarom ik all-in ben gegaan op podcast hosting. Op Springcast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *