Over mij

Wie is die Nico Oud eigenlijk?

Als business coach help ik ondernemers bij het bereiken van hun doelen, zowel zakelijk als persoonlijk.

Nico Oud

Daar zat ik dan, alweer twee jaar geleden. In mijn nieuwe kantoor uitkijkend over de fantastische bossen van Oranjewoud. Ik had net het mooiste kantoor betrokken van Landgoed Veenwijk.

Het uitzicht was zo mooi dat ik besloot om mijn eerste uur in het kantoor te gebruiken om te reflecteren op de afgelopen 12 maanden. Het was een behoorlijke rollercoaster geweest.

Ik had het jaar ervoor mijn internetbureau en hostingbedrijf verkocht en was direct na de verkoop aan de slag gegaan als freelance consultant. Binnen no-time zat ik bomvol met werk.

Coaching Landhuis veenwijk
Hier heb ik dus mijn kantoor... aardig plekje, of niet? 🙂

En een jaar na die verkoop keek ik terug op die roerige periode waarin pieken en dalen elkaar ongekend snel afwisselden.

Van bijna failliet tot momenten waarop nagenoeg iedere opdracht viel en we als de bliksem nieuwe mensen moesten aantrekken. 

Maar wat me vooral is bijgebleven is het proces waarin ik begon te ontdekken wat ik echt wilde in het leven. Met als gevolg dat ik dus tot de conclusie kwam dat mijn toenmalige bedrijven daar niet in pasten.

En als ik iets doe… doe ik het met heel mijn hart en met al mijn energie.

Dat ging niet meer. Dus daarom verkocht ik binnen enkele weken mijn bedrijven om opnieuw te kunnen starten.

Alle schepen achter me verbrand

‘En hoe nu verder?’, vroeg ik mij af op mijn eerste dag na de verkoop van mijn bedrijven. De dag ervoor had ik mijn afscheidsdiner met het geweldige team dat ik in de afgelopen 5 jaar had gevormd.

Ik had nog nooit pensioen opgebouwd, dus ik kon me de luxe niet permitteren om even een moment van rust te nemen. Er moest gewoon weer geld in het laatje komen, zodat ik mijn financiële buffer niet hoefde aan te tasten.

In de tijd van mijn internetbureau moest er iedere maand €80.000 aan projecten binnengehaald worden, dus ik had zo mijn processen, systemen en tactieken om omzet te genereren.

Ik startte nu als consultant. Drie weken lang deed ik mijn Massive Action Week, waarin ik mijn complete netwerk activeerde om uit te kijken naar potentiële opdrachten.

Tegen het einde van die 3 weken had ik mijn contracten ter waarde van €120.000. Geen oud-klanten. Allemaal klanten waar ik nog geen eerdere relatie mee had.

Opschalen

Gedurende de 12 maanden daarna werkte ik met tientallen klanten aan de groei van hun onderneming. 

We behaalden mooie resultaten en al snel begonnen mensen te praten over deze nieuwe manier van werken. Ik had een mooi concept staan en klanten waren tevreden.

Het werd tijd voor een volgende stap.

Bijna dagelijks kwamen er nieuwe leads binnen en ik kon het werk niet meer aan(nemen). Ik wist door mijn ervaring met mijn internetbureau dat ik goed moest nadenken over hoe ik wilde opschalen.

Met mijn internetbureau en hostingbedrijf groeiden we met meer dan 100% per jaar en hoe romantisch dat ook klinkt… dat brengt serieuze risico’s en zelfs gevaren met zich mee.

Ik besloot om iemand aan te nemen die de structuur en de processen van het bedrijf kon optimaliseren. Het moest iemand zijn die ik 100% kon vertrouwen en van wie ik wist dat diegene een A-player was. Ik nam de projectmanager uit mijn voormalige bedrijf aan. Dat was een topper. Dat wist ik.

Een mooi tussenstation, maar…

Gedurende de maanden daarna werkten we samen aan mooie klanten en projecten. Het werd allemaal steeds professioneler en we begonnen samen naar de toekomst van het bedrijf te kijken.

Beiden kwamen we (wederom) tot de conclusie dat dit niet onze toekomst was.

Naast mijn activiteiten als funnel specialist coachte ik ook een aantal ondernemers die wilden groeien met hun bedrijf. Ik haalde daar heel veel energie uit en de relatie voelde als een soort zakelijke vriendschap.

Het voelde veel meer als ‘samen’ en minder als klant/leverancier. Hier wilde ik meer van in mijn leven. Samen met enthousiaste ondernemers sparren over groei. Over tactieken, strategieën, enzovoorts.

We besloten beiden dat we een andere koers wilden varen. 

Het roer om

Ik werd (en ben nu) full-time coach en mentor.

In de coaching trajecten die ik had lopen, merkte ik dat ik mensen iets unieks te bieden had. Een stuk kennis waar ondernemers veel aan hebben. 

Ik heb even getwijfeld… tegenwoordig is iedereen businesscoach. 

Ik besloot door te zetten, omdat maar weinig coaches zelf ooit een bedrijf ‘from scratch’ hebben opgebouwd en veel coaches meestal vanuit loondienst of geïnspireerd door boeken coach zijn geworden. Niets mis mee, maar ik zag dat er behoefte is aan coaches die het al eens hebben gedaan.

En toen deed ik iets gewaagds…

Ik belde al mijn klanten en vertelde ze (in november) dat ze het contract niet meer konden verlengen. 

Dag 80% van mijn omzet 😬

Vliegende start

Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is het wel dat ik in staat ben om op korte termijn nieuwe omzet te genereren.

Deels door slimme marketing, deels door het personal brand waar ik afgelopen jaren aan heb gebouwd. 

Het kostte me 6 weken om de omzet weer op peil te hebben. En ik zeg dat echt niet om op te scheppen. Ik deel het met je, om je te laten zien hoe krachtig de juiste strategie kan zijn.

Hoe de juiste strategie je ‘comeback power’ geeft. Een kracht die je kunt gebruiken als je snel omzet nodig hebt. Een kracht die je kunt gebruiken als je wilt schalen naar een volgend niveau.

Business coaching

Het voelt alsof mijn hele carrière me heeft gebracht tot dit punt.

Alle f*ck-ups. Alle onderwerpen waar ik me in heb verdiept. Alle skills die ik heb ontwikkeld. En het netwerk dat ik heb opgebouwd.

Nu begeleid ik zo’n 50 ondernemers bij de groei van hun bedrijf. Zo af en toe rond ik een traject af en vul ik deze plekjes aan met nieuwe ondernemers die een stap willen maken.

Een van de mooiste dingen van mijn werk zijn de gratis sessies. Het ontmoeten van ondernemers. Hun verhalen horen en met ze meedenken over wat voor hen een goede volgende stap is.

Deze afspraken doe ik naast de coachingsessies met mijn klanten en ik doe ze met plezier en ter inspiratie.

Wil jij gratis en vrijblijvend met mij sparren over jouw business? Meld je dan hier aan voor een gratis sessie… geen verplichting, verwachtingen of pitch aan het eind van de afspraak.