Ondernemen om het ondernemen; a lifetime purpose

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Nico's journal

Ondernemen om het ondernemen. Het is misschien wel mijn belangrijkste inzicht van afgelopen jaar geweest. Dit inzicht gaf me purpose, richting, focus en vooral een mooi lonkend perspectief. Laat me je meenemen in deze persoonlijke openbaring.

Sinds de verkoop van mijn internetbureau is mijn ondernemerscarrière in een enorme stroomversnelling gekomen. Zou je natuurlijk niet verwachten na het verkopen van je bedrijf 😉 .

Niks sabbatical. Niets rustiger aan doen. Volle bak doorknallen! 

Al van jongs af aan droomde ik ervan om samen met ondernemers te sparren over ideeën. Bij een haardvuurtje met whisky en een sigaar 😂 (ik was jong, lustte geen whiskey en rookte ook toen al niet).

De droom van dat sparren is uitgekomen. Als business coach spar ik dagelijks met ondernemers over hoe ze hun doelen kunnen bereiken. Samen maken we ondernemen (weer) gaaf om te doen. Heerlijke energie.

En toch…

24-jarige voetbal coach…

Na veel sessies zat ik vaak nog even een paar minuten na te trippen. Ik kon niet wachten tot we weten hoe onze ideeën, acties en projecten uitpakten.

En op een zeker moment veranderde die ‘trip’ in weemoed. Weemoed naar de tijd dat ik zelf nog op ‘het veld’ stond om te ondernemen.

Ik voelde me als een 24-jarige voetbal coach. On top of my game, maar nu aan de zijlijn bezig om anderen te vertellen hoe gaaf ondernemen was. 

Tijd om te reflecteren en er flink op los te schrijven in mijn journal.

Mijn inzicht

In mijn journal dacht ik na over waar ik nou precies mijn energie uit haal. Gaat het puur om anderen te helpen? Hou ik gewoon van het ondernemersspelletje? Waar loop ik nou echt voor warm?

Het bleek het spelletje an sich. Bedrijven bouwen… dat is wat ik het leukst vind om te doen. Zelfs zo leuk dat ik me nu pas besef waarom mijn zoektocht naar hobby’s steeds strandt.

En nee… ik ben geen workaholic. In een ‘normaal’ jaar, werk ik gemiddeld nog geen 20 uur per week (maar dat is een ander verhaal dat ik nog wel een keer deel).

Ik ben al van kinds af aan een strategisch denker. Ik vind het heerlijk om als ADD’er in mezelf te keren en verschillende scenario’s uit te werken in mijn hoofd. Ik voel mijn hele lichaam ontspannen als ik dat doen. Bijna meditatief.

En ondernemen is voor mij strategisch denken, plannen maken en strategische executie. En ik ben gezegend dat ik naast een denker ook echt een doener ben… zolang het maar in mijn straatje ligt… dat dan wel weer 😉

Ondernemen; een levenlang bedrijven bouwen

Het was zo’n moment… Het idee schoot door mijn hoofd en letterlijk iedere vezel in mijn lichaam reageerde met een energieke vibratie. Je weet wel… kriebels in je buik, verhoogde hartslag, hyper focus en een enorm gevoel van urgentie.

Ik moet gewoon de rest van mijn leven bedrijven gaan bouwen. Niet voor het geld, niet om anderen blij te maken, niet voor een mooie purposevolle reden, nee… gewoon omdat IK het leuk vind.

Twee voornemens:

1. Niet meer investeren. De afgelopen jaren investeerde ik veel geld op de beurs. Alle winst investeerde ik in aandelen, zodat die me dividend konden opleveren. Je stopt er €10.000 in en je krijgt vervolgens jaarlijks een paar honderd euro dividend op die investering.

Maar no more!

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat ik mijn zuurverdiende geld ga geven aan andere mensen om er mee te ondernemen… als ik dat het leukst vind om zelf te doen. Later misschien weer, als ik wel toe ben aan rust.

2. Naast coachen ook ondernemen

Coaching geeft me een gevoel van purpose. Er is niets wat me meer voldoening geeft dan andere mensen helpen. Ik zal waarschijnlijk tot aan mijn laatste dag mensen coachen of een mentor zijn.

Maar ik moet blijven ondernemen. Enerzijds omdat het me dus energie, plezier en voldoening geeft. Anderzijds omdat ik heilig geloof dat een coach met z’n poten in de klei gestaan moet hebben. 

En in deze snelveranderende wereld kan ik het me als coach niet permitteren om te blijven leunen op kennis die ik straks 10 jaar geleden opdeed. Nee, 

I need to be as sharp as a razor!

Eerste resultaten en laatste woord

Inmiddels heb ik die visie in werking gezet en een van de gave projecten waar ik momenteel vol mee bezig ben, is Springcast. Een bedrijf, waarmee ik podcast hosting en tools aanbied aan podcast makers.

Ik combineer Springcast met coaching en dat bevalt prima. Soms bouwen aan een product, soms lekker coachen en ondernemen met andere ondernemers.

My key take-a-way:

Ik ben dus geen coach. Ik ben een ondernemer die coacht. En ik onderneem niet voor geld, maar onderneem om het ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *