Omgaan met stress met deze handige technieken

Fashionable cool couple runs across the field in sunset light

Ik heb al op jonge leeftijd leren omgaan met stress. Tot op zekere hoogte was ik onbewust bekwaam, maar er zijn veel technieken die ik op latere leeftijd heb geleerd waar ik veel aan heb gehad.

Het om leren gaan met stress is één van die vaardigheden waar je de rest van je leven veel aan zult hebben. Want één ding weet je zeker… je wordt een keer blootgesteld aan min of meerdere mate van stress. En hoe relax is het als je met een paar simpele technieken jezelf weer onder controle hebt en je stresshormonen kunt verlagen?

Een goed voorbeeld circuleert op het internet… een groepje Nederlandse commando’s is in een vuurgevecht beland. Ze worden flink onder vuur genomen en op de video is goed te zien en te horen hoe de kogels van de tegenstander rond de commando’s inslaan. Tijdens het gevecht hoor je de commando’s met elkaar overleggen als een moeder die in de supermarkt haar zoontje wegstuurt om een pak melk te halen. Uiterst beheerst.

Natuurlijk hebben die commando’s stress als ze onder vuur worden genomen, maar ze hebben leren omgaan met stress. Ze kunnen zichzelf in korte tijd kalmeren zodat ze in staat zijn om goed te functioneren.

Maar commando’s zijn niet de enige mensen die hier bedreven in zijn. Ook public speakers maken gebruik van dit soort stress-verlagende technieken. Of televisiepresentatoren, chirurgen, brandweerlieden, politieagenten, enzovoorts.

Hieronder gaan we tips voor verschillende vormen van stress behandelen, want je hebt verschillende vormen van stress. Je hebt explosieve, acute stress en je hebt langlopende, opbouwende/slepende stress. En beide vragen een iets andere aanpak.

Omgaan met langlopende, opbouwende/slepende stress

Dit type stress is het gevaarlijkst omdat het er stiekem een beetje insluipt. Op een bepaald moment ben je jezelf er niet eens meer van bewust. Zelf merkte ik pas dat ik stress hàd als de stress weg was. Ik merk dan dat mijn spieren ontspannen en dat ik relaxter reageer op mijn omgeving.

Gelukkig kan ik nu goed omgaan met dit type stress. Maar omdat je soms niet eens beseft dat je dit soort stress hebt, is het verstandig om iedere dag een aantal stress-verlagende activiteiten te doen. Dit kan al met enkele minuten per dag.

Ik begin met een paar best practices en sluit af met mijn persoonlijke routine voor het omgaan met stress.

1. Mediteren tegen stress

Denk niet dat je te macho bent om te mediteren. De beste atleten, de bekendste acteurs, de succesvolste ondernemers en vrijwel alle spirituele leiders doen het. Bovendien is het de meest effectieve manier van stress verminderen. Ik ben op het gebied van meditatie nog een rookie, maar zelfs als beginner merk je hoe effectief dit is.

Er zijn honderden onderzoeken [1]die dit inmiddels aantonen.

2. Schrijven

Zo zijn er ook verschillende onderzoeken die aantonen dat schrijven een effectieve manier is om stress te verminderen. Het bijhouden van een journal/dagboek helpt veel mensen met het omgaan met stress. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat gestreste studenten betere cijfers haalden als ze voor een examen hun stressgevoelens op papier zette.

Schrijf gewoon iedere dag een paar minuten in een schrift of een notitieboekje. Niet op je laptop of smartphone. Dat schijnt minder goed te werken. Zorg dat het boekje niet door anderen gelezen wordt. Dan durf je er zonder filter in te schrijven en dat is noodzakelijk als je het maximale resultaat wilt.

3. Wandelen / licht joggen

Ook nummer drie is wetenschappelijk aangetoond. Een lekkere wandeling of licht joggen verlaagd de stress aanzienlijk. Uit een onderzoek blijkt dat ons lichaam een soort neuron activeert die de gestreste cellen kalmeert.

Mijn favoriet: Gratis mini-vakanties

Onderzoek wijst uit dat ons lichaam in staat is om hetzelfde te reageren op iets dat we visualiseren als op de daadwerkelijke uitvoering/ervaring ervan. Zo bleek uit een onderzoek dat mensen die een workout tot in detail visualiseerden dezelfde fysieke verandering doormaakten als de mensen die de workout daadwerkelijk deden… nou ja… 70% van het resultaat.

Al meer dan 20 jaar visualiseer ik mijn favoriete vakantie tijdens tandartsbezoeken of stressvolle situaties. Een mini-vakantie die ik zo vaak kan nemen als ik maar wil. Deze techniek heb ik ontwikkeld in de 3 jaar dat ik geen vakantie kon betalen i.v.m. een faillissement in mijn jonge jaren.

Inmiddels visualiseer ik bijna iedere ochtend een aantal mooie ervaringen om mezelf verder te ontspannen. Sinds kort gecombineerd met meditatie.

Omgaan met acute stress

Waar de langlopende en slepende stress het gevaarlijkst is, is de explosieve en acute stress het meest vervelend om te ervaren. En zonder de juiste technieken is het ook het soort stress waar je op kunt anticiperen.

De onderstaande technieken zijn je ultieme reddingsmiddel als je plotseling in een hele stressvolle situatie terechtkomt. Pas ze goed toe en je verlaagt je stress-niveau naar een niveau waar je weer opereert met je verstand in plaats van je emotie. Maar minstens zo belangrijk… je voelt je direct (weer) in controle en rustig.

1. Ademhalen als een commando

Deze techniek helpt je door de meest stressvolle situaties heen. Het is by far de beste en meest effectieve manier om mijn stress direct te verlagen die ik ook heb toegepast. Hij werkt zo goed dat ik ‘m iedere dag preventief doe… of oefen. Het is maar net hoe je het bekijkt. Dit is hoe je ‘m toepast:

Stap 1: Adem 4 seconde diep in tot je longen vol met lucht zijn gelopen
Stap 2: Houd je adem 4 seconde lang vast in je longen
Stap 3: Blaas in 4 seconde je longen weer leeg tot er geen lucht meer in je longen zit
Stap 4: Laat je longen gedurende 4 seconden leeg

Herhaal dit proces een tijdje. Als je de tijd hebt, is twee tot drie minuten aan te raden. Nu ik deze oefening wat vaker doe, lukt het me om deze oefening vijf minuten te doen. Dit lijkt tot nu toe het meest effectief voor mij.

2. Stop het in een doosje… (no joke)

Als je denkt dat dit psychologen-praat is, heb je het mis. Het is een techniek die wordt gebruikt door zowel commando’s als topsporters en wereldberoemde public speakers. Deze techniek is vooral goed in te zetten in situaties waarin je (tijdelijk) faalt. Bijvoorbeeld tijdens een presentatie of een klantgesprek.

Stel dat je in de stressvolle situatie terechtkomt dat je tijdens een auditie bij The Voice of Holland een noot volkomen mist en daardoor vals zingt. Dan stop je die valse noot in een doosje en je haalt ‘m er pas uit als de performance is geleverd.

Hierdoor kun je in ieder geval de rest van de performance afronden, zonder dat de ‘fout’ in je hoofd gaat zitten. Want als die fout in je hoofd blijft zitten ga je meer stress opbouwen en dat leidt uiteindelijk tot meer fouten. En iedereen kan zich wel herinneren dat een kandidaat zich goed herpakte en doorging naar de volgende ronde.

3. Snuffelen

Ik weet nog goed hoeveel stress ik voelde toen ik met mijn compagnon en investeerder onderhandelde over de prijs van mijn aandelen toen ik mijn bedrijf verkocht. De spanningen liepen hoog op en mijn stress-niveau’s schoten door het dak. Er hing veel vanaf.

Ik besloot op het hoogte punt even een korte pauze in te lassen van een half uurtje. Ik liep even het nabij gelegen natuurgebied in en snoof de frisse lucht van de natuur op. Ik rook af en toe aan een bloem of plant en keek hoe de bladeren aan de boom bewogen.

Voor mij is er niets zo rustgevend als de geur en het aangezicht van de natuur. Ook de wetenschap heeft aangetoond dat natuur rustgevend werkt.

Tot slot

Als je de tips van de langlopende stress goed opvolgt bouw je van nature een soort stress-filter op die je minder gevoelig maakt voor stressvolle situaties.

Ik hoop dat mijn tips je helpen bij het beter omgaan met stress.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Nico Oud

Nico Oud

Als Business coach help ik ondernemers bij het realiseren van hun doelen. De groei van het bedrijf, maar ook hun groei als ondernemer. Via mijn blog en mijn nieuwsbrief deel ik mijn kennis op het gebied van ondernemerschap, strategie, marketing, sales, productiviteit en persoonlijk leiderschap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *