Iets meer dan een jaar geleden kondigde Google een belangrijke wijziging aan in de manier waarop zijn zoekindex sites zal rangschikken: ze gaan mobile first.
Met de mobile first index wil Google inspelen op het feit dat steeds meer zoekvolume van smartphones komt, om zo hun gebruikers zo goed mogelijk te helpen. Maar wat is de mobile first index precies, en wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld je website en voor SEO?
Wat betekent indexeren?
Zoals de naam al verklapt, gaat de mobile first index over het indexeren van webcontent. Laten we om te beginnen eens kijken naar wat indexeren precies betekent.
Het zoekalgoritme van Google (en andere zoekmachines) bestaat uit 4 onmisbare onderdelen: crawling, indexing, retrieval en ranking.
Elk onderdeel heeft een andere functie:
- Crawling is het proces waarbij Google links op het web volgt om nieuwe pagina’s te ontdekken.
- Indexing gaat om het maken van een kopie van je pagina in een format dat bruikbaar is voor de rest van het algoritme.
- Retrieval is het eerste deel van de zoekopdracht. De zoekmachine vraagt alle informatie over het onderwerp op uit de index. Maar de informatie moet nog gerangschikt worden.
- Ranking is datgene waar we ons allemaal het meest druk om maken. Hier wordt de opgevraagde informatie gerangschikt aan de hand van allerlei factoren.
Wat is de mobile first index?
Nu het duidelijk is wat de index doet, kunnen we verder inzoomen op het onderwerp van dit artikel: de mobile first index.
Op dit moment gebruikt Google 1 index, en die is gebaseerd op de desktopversie van je website. Dus of een gebruiker nou zijn smartphone, tablet of computer gebruikt: de resultaten die Google toont zijn altijd gebaseerd op de desktopversie. Natuurlijk kijkt Google tegelijkertijd wel naar signalen dat je een smartphonevriendelijke website hebt, maar daar is geen aparte index voor.
Dit heeft jarenlang prima gefunctioneerd, maar door het toegenomen smartphonegebruik ontstaan er steeds meer problemen. Dat komt omdat een smartphonegebruiker de zoekresultaten van de desktopsite ziet, maar de content op de mobiele site komt vaak niet overeen met de desktopversie.
Je herkent het waarschijnlijk zelf wel: je klikt op een link in Google omdat je denkt te vinden wat je zoekt, om er vervolgens achter te komen dat de informatie die je zoekt niet op de mobiele versie van de website staat. Dat is een slechte gebruikerservaring, en dat probeert Google koste wat kost te voorkomen.
De mobile first index betekent dat Google voortaan naar de mobiele versie van je website kijkt om te indexeren. Dat doen ze om hun gebruikers de beste ervaring te bieden, maar het betekent gelijk dat ze ons allemaal ‘dwingen’ hetzelfde te doen. De vraag is in hoeverre jij al voorbereid bent.
De gevolgen van deze verandering
Hoewel Google heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat de huidige rankings niet al te veel beïnvloed worden door de nieuwe index, zijn er wel degelijk gevolgen waar je je als ondernemer bewust van moet zijn.
Desktopsites zonder mobiele versie
Heb je alleen een desktopsite, die niet te bekijken is via smartphones? Dan wordt het hoog tijd. Zodra de mobile first index volledig is uitgerold, gaat Google hun mobiele zoekrobot gebruiken om je website te indexeren.
Het goede nieuws is dat Google je desktopsite nog steeds indexeert, net zo goed als ze nu doen. Daarnaast geven ze ook aan dat een goed functionerende desktopsite nog steeds beter is dan een incomplete of kapotte mobiele site. Maar denk maar niet dat deze vriendelijke houding geen gevolgen heeft voor je rankings. Als je site niet fatsoenlijk te bekijken is via een smartphone, doe je eigenlijk niet meer mee.
Google wil het liefst een goed functionerende mobiele site, om de grotere groep mobiele gebruikers beter te bedienen.
Verschillen tussen de desktopversie en de mobiele versie
Je ziet vaak dat mobiele sites uitgeklede versies van de desktopsite zijn. Als de mobiele versie minder content heeft dan de desktopversie, kan Google problemen hebben met het op waarde schatten (en indexeren) van je website. Daarom is het aan te raden om de content op beide versies gelijk te maken.
Responsive websites
Heb je een responsive website die zich automatisch aanpast aan het apparaat dat je bezoeker gebruikt? Dan hoef je waarschijnlijk niet veel te doen om klaar te zijn voor de nieuwe manier van indexeren. Op een responsive website zijn content en opmaak voor een groot deel identiek op mobiel, desktop en andere apparaten.
Dit is waar je op moet letten
Om te kijken of je klaar bent voor de mobile first index, moet je in ieder geval aandacht besteden aan deze 4 onderwerpen:
- Content
Staat alle belangrijke content van je desktopsite ook op de mobiele variant? Dat is een goed begin. Je moet waarschijnlijk nog wel wat doen om de gebruikservaring te optimaliseren. Hoewel Google uitklapmenu’s op desktopsites niet heel hoog waardeert, mag dat wel op je mobiele site. Daarmee zou je sommige content wat kunnen ‘verstoppen’. - Paginasnelheid
Dat de snelheid van je site belangrijk is, is vast geen verrassing meer. Google gebruikt de laadsnelheid al als ranking factor, maar dat wordt met de nieuwe index waarschijnlijk alleen maar belangrijker. Als je site niet binnen 3 seconden geladen is, moet je echt actie ondernemen. - Interne links
Heb je een aparte mobiele website of gebruik je dynamic serving? Dan is de interne linkstructuur meestal heel anders dan die op de desktopversie. Dit kan niet alleen voor problemen zorgen op het gebied van gebruikersgemak, maar het kan ook slecht zijn voor je rankings. Zorg ervoor dat je interne linkstructuur overal gelijk en kloppend is. - Gestructureerde data
In veel gevallen wordt gestructureerde data van de mobiele versie van een site geschrapt. Google heeft aangegeven deze data juist weer belangrijker wordt in de mobile first index. Zorg er daarom voor dat de gestructureerde data op alle versies van je website overeenkomt.
Wacht niet te lang (maar schiet ook niet in de stress)
Hoewel dit zeker een grote wijziging is in de werkwijze van Google, zijn ze in Silicon Valley de slechtsten niet. Ze hebben laten weten dat ze de mobile first index eerst nog uitgebreid aan het testen zijn, en dat ze hem langzaam maar zeker zullen uitrollen.
Daarmee geven ze ons allemaal de kans om ons aan te passen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je van de ene op de andere dag ineens niet meer zichtbaar bent in Google.
Het belang van deze verandering is wel groot genoeg om niet te lang te wachten met de inventarisatie van jouw situatie. Je hebt nu in ieder geval de kennis om aan de slag te gaan.
De eerste websites zijn inmiddels mobile first geïndexeerd, en de verwachting is dat er snel meer volgen.