Er is een overload aan marketing tools op de markt vandaag de dag. Zelfs als je het zou terugbrengen tot de bekendere marketing tools, kom je in een landschap terecht van meer dan 10.000 marketing apps.
In dit artikel deel ik de beste marketing tools van dit moment, de tools die ik gebruik en de alternatieven. Maar ik neem je ook mee in hoe ik mijn marketing tools aan elkaar heb gekoppeld middels automations.
Voor wie is dit artikel geschikt?
- Start-ups
- Internetbureaus
- MKB bedrijven
- Coaches, trainers & consultants
- E-commerce bedrijven
En voor sommige corporates, omdat je ziet dat ook steeds meer corporates bereid zijn om te werken met software van relatief kleinere aanbieders en niet langer kiezen voor de giants, zoals Microsoft, Salesforce, etc.
Waarom zou je naar mij moeten luisteren?
Laten we vooropstellen dat je niet naar mij hoeft te luisteren. Je hebt een vrije wil 😉
Maar wellicht vind je het wel interessant om te weten dat ik niet alleen honderden marketing tools uitvoerig heb getest in de afgelopen 10 jaar, maar ook tientallen start-ups, scale-ups en dienstverleners heb geholpen om de juiste tools te kiezen en te implementeren.
Dat maakt me geen goeroe en ook geen allesweter, maar het geeft wel aan dat ik begrijp hoe de online marketingwereld werkt en hoe je deze wereld voor jou kan laten werken.
Opbouw van dit artikel
Ik eindig dit artikel met een uitgebreid overzicht van de marketing tools en apps. Wil je direct door naar de apps en niet eerst lezen over hoe ik tot deze selectie ben gekomen, klik dan hieronder op de blauwe knop om naar beneden te scrollen.
Inhoud van dit artikel
Hoe ik mijn marketing tools heb geselecteerd
Ik heb jarenlang gezocht naar die ene marketing tool die het allemaal kon. In de branche vaak beschreven als het schaap met 5 poten. Uiteindelijk heb ik die zoektocht opgegeven, omdat ik niet bereid ben om concessies te doen aan kwaliteit of gebruiksvriendelijkheid.
Ik ben dus gegaan voor de ‘best of breed’ strategie. Met andere woorden… een samenstelling van apps die binnen hun specialistische domein de beste zijn.
Maar…
Die strategie is alleen werkbaar als je deze marketing tools aan elkaar kunt koppelen of met elkaar kunt integreren. Als dat niet mogelijk is, creëer je enorme data-holes in je marketingdata.
Er zijn natuurlijk wel all-in-one tools. Hubspot is wat mij betreft de enige all-in-one marketing tool die geen concessies doet aan gebruiksvriendelijkheid en snelheid, maar daarvoor moet je wel je portemonnee trekken.
Mijn afweging om te kiezen voor best of breed
Usability & User Interface
Ik ben gevoelig voor design. Ik wil werken met marketing tools die een fijn design hebben. Een interface waar ik graag naar kijk. En wat ik helemaal belangrijk vind, is dat ik snel en eenvoudig kan doen wat ik wil doen.
Kwaliteit & innovatie
Zelfs de giganten hebben moeite om qua innovatie mee te komen. Zij moeten hun aandacht spreiden over verschillende domeinen, terwijl de specialisten zich alleen hoeven te bekommeren over innovatie binnen hun eigen software.
Snelheid (gebruik)
Ik wil snel naar een bepaalde functie kunnen. Met de snelle laadtijden van de moderne tools, werkt het voor mij het snelst als ik via mijn bladwijzerbalk naar een bepaalde tool kan.
Focus
Als ik met mijn SEO bezig ben, dan werk ik met een SEO tool. Ik word dan niet afgeleid door een e-mail marketing tool. Kortom... losse apps en tools helpen me om te focussen op de specifieke taak die ik wil uitvoeren.
Flexibiliteit
Als ik niet tevreden ben over mijn SEO software en er vanaf wil, dan zou het f*cked-up zijn als ik dan ook mijn e-mail marketing tool zou moeten opzeggen. Met een all-in-one pakket moet je dan either way een concessie doen. Losse tools kun je makkelijker inruilen als je wensen en eisen veranderen.
De marketing tools die ikzelf gebruik
Hieronder geef ik eerst een kort overzicht van de marketing tools die ikzelf gebruik. Later in dit artikel geef ik nog een beschrijving per tool, de alternatieven, maar ook hoe mijn tools aan elkaar gekoppeld zijn.
Mijn marketing stack
Als CRM gebruik ik ActiveCampaign.
Er is een goede Mobile App, het integreert uitstekend met e-mail funnels, de software is gebruiksvriendelijk en de prijs zeer aantrekkelijk. Bovendien is ActiveCampaign goed te integreren met andere marketing- en sales tools.
E-mail marketing en marketing automation doe ik ook met ActiveCampaign. Vooral de integratie met het ActiveCampaign CRM maakt dit CRM de perfecte marketing en sales suite. Vooral gezien de relatief geringe kosten, als je het vergelijkt met bijv. Hubspot.
Voor mijn SEO gebruik ik SEMRUSH. Deze tool heeft een goede mobile SEO app en biedt een complete SEO suite. SEMRUSH is niet voor niets marktleider en de meestgebruikte SEO tool onder SEO professionals.
Voor de optin formulieren op mijn website gebruik ik Convertflow. Deze formulieren app gebruik ik om mensen op mijn e-maillijst te krijgen. Deze tool is vooral tof omdat het je in staat stelt om optins aan te bieden per awareness niveau en de performance van je funnel door te meten.
Landingpages maak ik met Leadpages of met Elementor in WordPress. Leadpages is vooral interessant als je veel advertising campagnes hebt draaien en op grote schaal wil gaan A/B testen. Elementor is voor mij meestal voldoende. Beiden hebben mooie geoptimaliseerde templates die je kunt gebruiken als basis.
Mijn website draait op WordPress en als theme gebruik ik het Page Builder Framework aangevuld met Elementor. Het framework geeft me controle over basis instellingen zoals fonts, logo, etc. De rest van de design instellingen doe ik met Elementor. Elementor is inmiddels een van de populairste WordPress themes ter wereld.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik op dit moment niet zoveel doe met dashboards, maar dat heeft vooral te maken met dat ik nog maar mondjesmaat klanten aanneem. De dashboard tool die ik altijd heb gebruikt en aanbeveel is Databox. Je kunt klein en simpel beginnen, maar later veel meer geavanceerde dingen doen zonder programmeerkennis.
A/B tests deed ik met Optimize van Google. Ook hier weer… nu ik af en toe eens een klant aanneem, ben ik niet meer echt bezig met A/B tests.
Zapier. Dé tool die het allemaal aan elkaar kan knopen. Voor mijn eigen marketing gebruik ik Zapier niet, maar voor talloze klanten is het dé oplossing om verschillende tools met elkaar te integreren.
Traffic & conversion tools
De marketing tools die ik gebruik om bezoekers naar mijn website te trekken en te behouden. In deze set-up is nog niet echt sprake van integratie tussen de verschillende tools.
SEO met SEMRUSH
SEMRUSH helpt me om de juiste zoekwoorden te achterhalen waar volume op zit en geeft me vervolgens de data die ik nodig heb om mijn content en website daarvoor te optimaliseren.
Elementor voor visuele content
Vroeger draaide nagenoeg alles om tekst. Tegenwoordig is de opmaakt van een blog of pagina ook belangrijk voor SEO. Daarom bouw ik ook al mijn landingspagina’s met Elementor.

Hosting zorgt voor snelle laadtijden
Het is niet het leukste om aan te schaffen, maar goede hosting is de belangrijkste pijler van je website. Ga je voor een prijsvechter, dan betaal je de prijs in traffic én conversie. Check de beste hosting bedrijven.
Acquisition & retention tools
Van het moment dat potentiële klanten mijn website bezoeken tot aan het moment dat ze daadwerkelijk klant zijn. Dit zijn de marketing tools die ik gebruik om mijn doelgroep te converteren van onbekend naar klant.
Convertflow voor formulieren
In Convertflow maak ik de optin-formulieren. ConvertFlow beinvloedt de snelheid nauwelijks, heeft mooie standaard designs en de mogelijkheid om de funnel door te meten.
ActiveCampaign marketing automation
ActiveCampaign is de tool die ik gebruik voor marketing automation. Van het automatisch versturen van mijn nieuwsbrief tot aan het segmenteren van mijn doelgroep.
ActiveCampaign als CRM
ActiveCampaign gebruik ik ook als CRM. Met de uitgebreide rapportages en de mogelijkheid om het up-to-date houden van het CRM te automatiseren een onmisbare marketing & sales tool.
Hoe ik mijn marketing tools inzet
Zoals je kunt zien heb ik een redelijk overzichtelijke marketing toolkit. Vanuit het oogpunt van minimaliseren om te maximaliseren is het soms beter om heel goed te worden in een paar tools, dan in tientallen tools.
Traffic (SEO) tools
80% van mijn traffic komt uit organisch/onbetaald verkeer. AdWords zet ik sporadisch en op een laag pitje in als ik tijdelijk wat extra leads kan gebruiken. Als het gaat om marketing-activiteiten concentreer ik me daarom op SEO.
Ik heb mijn complete SEO proces beschreven in een serie artikelen. Zo heb ik uitgebreid beschreven welke SEO software ik gebruik en waarom. Daarnaast leg ik stap voor stap uit hoe ik zoekwoorden onderzoek doe om tot een SEO strategie te komen.
Deze SEO inspanningen zorgen ervoor dat ik hoog in Google sta op alle relevante keywords voor mijn business.

Website en contentmarketing tools
Mijn website draait op WordPress. Dat is niet zo spannend. Maar wat wel spannend is, is de combinatie van WordPress, Elementor en Pagebuilder Framework. De combinatie van die drie geeft mij een waanzinnig krachtig contentmarketing platform.
WordPress en Pagebuilder Framework vormen de basis van het platform. WordPress is het CMS en Pagebuilder framework is het WordPress theme.
Het Pagebuilder Framework is feitelijk een blanco theme, waarin je de basis instellingen voor je website doet. Dit framework is een gouden combinatie met Elementor, omdat die laatste geen theme is maar een WordPress Plugin, waarmee je pagina’s kun opbouwen.
De kracht van Elementor is dat je het kunt gebruiken in combinatie met iedere WordPress theme en zelfs met custom WP themes. Het nadeel is… of was… dat je dus naast Elementor nog een theme moest installeren. In combinatie met Pagebuilder Framework los je dat probleem op.
De kracht van Elementor zie je hieronder in de animated GIF, waar ik laat zien hoe ik snel een pagina opbouw.

Elementor is mijn secret sauce op content marketing gebied, omdat ik het ook gebruik om mijn blog berichten mooi op te maken, waardoor lezers mijn content waardevoller vinden. Bovendien is de content daardoor beter te consumeren.
Neem dit artikel, dat je nu leest, als voorbeeld. Door Elementor kan ik de content mooi opmaken en ziet het er niet uit als een grote lap tekst met af en toe een opsomming.
Conversies met Convertflow
Convertflow speelt een belangrijke rol in mijn marketing toolkit, omdat ik met Convertflow mensen op mijn mailinglijst krijg. In verhouding tot andere oplossingen is Convertflow redelijk aan de prijs, maar het is de betrouwbaarste tool ten opzichte van de concurrentie.
Hiervoor gebruikte ik Thrive Leads, Bloom en Elementor forms, maar alle schoten ze op een belangrijk vlak tekort. AC forms kun je niet mooi opmaken of a/b testen. Bloom is voor mij qua design te beperkt, Thrive leads is slecht voor de performance en een formulier ontwerpen kost teveel tijd.
Met Convertflow kun je optins personaliseren en automatiseren. En daarmee kun je significant meer conversies genereren. Dit zijn een paar opvallende functionaliteiten waarin Convertflow zich onderscheidt:
- De juiste optin op het juiste moment aanbieden
- De mogelijkheid om de optin funnel te analyseren
- Campagne matige (tijdelijke) optins aanbieden
- Personaliseren optin forms met naam bezoeker
- Personaliseren content van terugkerende bezoekers
- Automatisch segmenteren op basis van optins, etc.
En uiteraard met een volledige integratie met ActiveCampaign, zodat ik belangrijke informatie kan toevoegen aan het profiel van mijn lead of prospect. Hieronder kun je zien hoe eenvoudig je dit kunt automatiseren.

In de praktijk gebruik ik vooral de 3 automations die je hierboven ziet staan. De bovenste (track completion…) is voor de statistieken binnen Convertflow.
De tweede voegt iemand toe aan een lijst binnen ActiveCampaign en de derde koppelt een relevante tag aan deze contactpersoon, waardoor in ActiveCampaign de juiste automation wordt gestart.
Hieronder kun je zien hoe in ActiveCampaign de tag als trigger werkt om de aanvrager zijn 4×3 planner te mailen.

Marketing automation & CRM
ActiveCampaign staat samen met mijn website centraal in mijn landschap van marketing tools. Ik gebruik het als CRM, nieuwsbrief software en voor het automatiseren van mijn marketing & sales processen.
Tot nu toe heb je kunnen lezen hoe ik traffic naar mijn website trek met behulp van SEO, welke tools en hosting ik gebruik voor mijn website én hoe ik met Convertflow bezoekers op mijn mailinglijst krijg.
En dat is waar ActiveCampaign het overpakt. Het is feitelijk de ruggengraat van mijn marketing toolkit en hier komt alle data samen.
Al mijn contacten komen samen in een paar lijsten. Ik beperk bewust het aantal lijsten om alles overzichtelijk te houden. Met behulp van Tags en Segmenten breng ik structuur binnen de lijsten aan. Zie hieronder hoe ik mijn lijsten heb opgebouwd.

Mensen die een van mijn resources aanvragen komen automatisch op mijn nieuwsbrief terecht. Als men een kennismaking aanvraagt, komen ze op de lijst ‘1. Kennismaking aanvraag’ en als ze daadwerkelijk een intake-formulier invullen, komen ze op ‘2. Intake ingevuld’, enzovoorts.
Sales
In ActiveCampaign hou ik ook mijn pijplijn bij. Ik heb mijn eigen stages aangemaakt en een deel van het sales proces is geautomatiseerd tot het moment dat we weten dat het een serieuze aanvraag betreft. Pas dan besteden wij er intern tijd aan. Hieronder zie je de stages. De uitleg vind je daaronder.

Ik hanteer de volgende stages:
- Nieuwe aanvraag
Aanvrager heeft via Convertflow een kennismaking aangevraagd. - Formulier verstuurd
Via ActiveCampaign is er automatisch een formulier verstuurd met het verzoek dit intake-formulier in te vullen. - Contact leggen
Als het formulier is ingestuurd, komt het contact in dit stadium terecht en wordt er contact gelegd om een afspraak te plannen. - In contact
Zodra er contact is met de potentiële klant, komt deze in dit stadium terecht. Zo weten we intern of iemand al actie heeft genomen op deze aanvraag en we kunnen later terugzien hoeveel tijd het kost om met iemand iets te plannen (voor de statistieken) - Wachtlijst
Helaas komt het voor dat we niet iedere aanvraag in behandeling kunnen nemen vanwege de drukte. In dat geval kunnen mensen ervoor kiezen om zichzelf op de wachtlijst te plaatsen voor als er weer plek is. - Afspraak gepland
Zodra we een vrijblijvende afspraak hebben gepland komt de lead in deze kolom terecht in afwachting van de afspraak. - Opvolgen
Als er na de afspraak niet direct over het vervolg wordt afgesproken komt de potentiële klant in deze kolom terecht, zodat we deze later kunnen opvolgen. Bijv. als de potentiële klant nog even wilde nadenken. - Re-engaged
Soms bloed een ‘lead’ dood doordat we deze niet meer te pakken kunnen krijgen. Als de lead weer actief de website bezoekt, dan komt deze in de kolom ‘Re-engaged’. Dit kan een trigger zijn om de opvolging weer op te starten.
Sales automation
Hieronder kun je de automation zien die ik heb draaien voor mensen die een vrijblijvende afspraak met mij willen inplannen. Dit is het meest tijdbesparende aspect van mijn marketing tools. Marketing en sales automation.

Door deze automation hoeven we nauwelijks tijd te besteden aan SPAM-aanvragen of aanvragers die niet de moeite willen nemen om een intake-formulier in te vullen.
Mede door alles door te meten konden we zien dat mensen die niet binnen 48 uur hun intakeformulier instuurden, zelden klant werden. Ook niet als we ze nabelden om ze te herinneren aan het formulier.
Dus voor ons betekent het… geen commitment, geen afspraak.
Voor het intakeformulier gebruik ik de formulieren van Elementor. Hieronder zie je een screenshot van de opbouw van mijn intakeformulier.
(P.S. waarschijnlijk begint het je al op te vallen hoe veelzijdig mijn marketing tools zijn, of niet ;))

De input die de prospect geeft, komt automatisch in het profiel van de prospect en de deal in ActiveCampaign. Hiermee besparen we veel tijd en dubbel werk.
Geautomatiseerde funnel
Een klein geheimpje… als ex-funnel specialist moet ik eerlijk bekennen dat ik een belachelijk simpele funnel heb. Geen moeilijke formules en if/then scenario’s, maar een redelijk straight forward funnel. Feitelijk gezien komt het op het volgende neer:

Mijn hele marketing en sales apparaat is op één simpel principe gebaseerd, namelijk…
Laat mensen zien hoe je ze kunt helpen door ze te helpen.
Dus dat maakt mijn funnel en contentmarketing strategie bijzonder eenvoudig. Ik moet gewoon zoveel mogelijk waarde delen via verschillende kanalen.
Als je dan kijkt naar mijn funnel, dan betekent “content” niets meer dan waardevolle inzichten, tips en adviezen delen. De primer geeft mijn lezer inzicht in hoe ik ondernemers help. Uiteraard verpakt in learning die ik deel.
En de call-to-action is niets anders dan een aanbod om gratis en vrijblijvend te profiteren van mijn kennis en ervaring, waarna ik mensen nog meer help om ze te laten zien hoe ik ze kan helpen.
En in datzelfde patroon herhaalt de funnel zich. Zes keer een waardevol inzicht, één keer een primer, gevolgd door een Call to Action.
De enige slimmigheid die ik heb toegevoegd, is dat ik klanten uitsluit van de CTA e-mail. Dit doe ik door een if/then scenario toe te voegen aan de funnel, zoals je hieronder kunt zien.

Laatste aanbeveling m.b.t. marketing tools
Je hebt in dit artikel kunnen zien en lezen welke marketing tools ik gebruik, hoe ik ze inzet, gekoppeld heb en welke automations ik heb draaien.
Mocht je toch nog vragen hebben over mijn marketing tools of hoe ik ze inzet, laat me dat dan weten in de comments. Ik beantwoord iedere (relevante) vraag.
Verder wil ik je nog meegeven dat als jij ook voor ‘best of breed’ gaat, het belangrijk is dat de tools die je selecteert goed met elkaar integreren. Over het algemeen kun je veel oplossen met tools zoals Zapier, maar een goede rechtstreekse integratie heeft altijd de voorkeur.
Ces’t tout!
Succes met het selecteren van jouw marketing tools.