Het aantal links dat naar jouw website verwijst is één van de belangrijkere SEO ranking factoren van de grote zoekmachines, maar met linkbuilding begeef je jezelf al snel op glad ijs.
In dit artikel duiken we eerst even kort in de basics en de geschiedenis van Linkbuilding zodat je een goed beeld hebt van wat toen wel werkte en nu niet meer. Daarna lees je hoe je met linkbuilding aan de slag gaat, zonder zoekmachines zoals Google en Bing te irriteren.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het verzamelen (of verdienen) van hyperlinks naar jouw website of webpagina’s met als doel het verbeteren van jouw posities in de zoekmachines.
Hieronder kan je zien hoe belangrijk links (binnen roze vlakken) naar jouw content en website voor jouw rankings zijn. Bijna een derde van de ranking factoren heeft te maken met links naar jouw website of content.

Zoekmachines zoals Google zijn dus gek op hyperlinks, maar waarom is dat? En waarom spelen die zogenaamde backlinks zo’n belangrijke rol binnen zoekmachine optimalisatie?
Daarvoor moeten we even een stapje terug in de tijd.
Wat is een backlink?
Een backlink is feitelijk niets anders dan een hyperlink van een andere website naar jouw website (of webpagina)
Hoe linkbuilding ooit begon
Larry Page, één van de oprichters van Google, heeft ooit het Pagerank-model uitgevonden om de waarde van een website of webpagina te bepalen.
De linkbuilding uitleg zag er destijds ongeveer zo uit:

Op basis van het aantal links dat naar de pagina verwees was een goede indicatie van het belang van bepaalde pagina’s op het internet. En als een pagina verwees naar een andere pagina, dan gaf je een beetje ‘pagerank’ door aan die pagina.
En hoe belangrijker de pagina was die verwees naar een pagina, hoe meer pagerank deze pagina doorgaf. Uiteindelijk werd pagerank ook wel ‘link juice’ genoemd onder de SEO specialisten.
Toen mensen begonnen door te krijgen hoe belangrijk die factor was, ontstond het fenomeen linkbuilding. Als je een link kreeg van een website zoals bijv. CNN dan kon dat een enorme boost geven aan jouw posities in Google.
Het duurde niet lang voordat de eerste professionele linkbuilders massaal het web afstruinden op zoek naar backlinks.
Anyway… fast forward…
Zoals het vaak gaat met dat soort dingen… marketeers hebben dat linkbuilding uitgemolken tot op het bot en Google was genoodzaakt om het algoritme slimmer te maken.
Vandaag de dag is het algoritme van Google slim genoeg om te begrijpen of links op een natuurlijke manier ontstaan, of het betaalde links zijn en of de links in een onnatuurlijk patroon ontstaan.
Als Google signaleert dat je links aan het kopen bent of dat de links op onnatuurlijke wijze zijn ontstaan, dan kan dat een Google penalty opleveren… en die doen pijn!!
Dat gaat namelijk zo…
- Je bent vindbaar in Google
- Je bent niet meer vindbaar in Google
Dus daarom wordt het traditionele link ruilen (linkbuilding) inmiddels als black hat SEO gezien
Wat is Black hat / White hat SEO?
Black hat SEO kan je zien als SEO strategieën en tactieken die als doel hebben om de zoekmachines te misleiden, zodat je (onterecht) beter rankt in de zoekmachines dan je anders gedaan zou hebben. White hat SEO is SEO volgens het boekje.
Is linkbuilding dan geen goede strategie meer?
Absoluut wel!
Het vraagt alleen een andere mindset. Een mindset waarbij de waarde voor de gebruiker centraal staat.
Websites, blogs en nieuws sites linken naar websites en pagina’s die waardevolle content bevatten. Met name content die interessant is voor hun doelgroep.
Dus de eerste stap in het proces van linkbuilding is het creëren van kwalitatieve en behulpzame content. Content waar jouw doelgroep en relevante websites waarde aan toekennen.
Heb je waardevolle content gecreëerd, dan zou je zelfs op de ouderwetse manier websites kunnen benaderen met de vraag of ze een link willen opnemen naar jouw content. Daar heeft Google geen problemen mee.
Sterker nog… zolang de connectie tussen die twee websites relevant is, zal Google het zelfs waarderen. Daarom zijn backlinks nog steeds zo’n belangrijke ranking factor.
Dus hoe ziet een goede linkbuild-strategie eruit?
Een goede linkbuild-strategie formuleren
Oké, linkbuilding is dus belangrijk voor SEO. Hoe ga je ermee aan de slag, zonder dat je het risico op een Google penalty riskeert?
Laten we beginnen met een kort overzicht van de stappen, dan zoomen we daarna op de stappen in.
- Bepaal de doelgroep
- De informatiebehoefte van de doelgroep
- Welke websites bezoekt die doelgroep?
- Produceer content van uitmuntende kwaliteit
- Websites & content hubs benaderen
- Link opportunities ontdekken
- Backlinks controleren/monitoren
Bepaal de doelgroep
Veelgemaakte fout
Denk bij het bepalen van de doelgroep niet alleen aan demografische eigenschappen, maar ook psychografische eigenschappen.
De gemiddelde marketeer of ondernemer die ik vraag naar de doelgroep begint dingen te roepen als geslacht, leeftijd, merkvoorkeuren, vrij besteedbaar inkomen, enzovoorts.
Dat is (in dit geval) niet wat ik bedoel met ‘doelgroep’!
Marketeer en best selling auteur Seth Godin spreekt over ‘psychografics’. Dit zijn de psychologische kenmerken die een bepaalde doelgroep met elkaar gemeen heeft.
Ik bedoel… er zijn genoeg mannen van 39 die net als ik van Volvo, Apple en Moleskine houden. Maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal bang zijn om de volgende internet trend te missen.
Welke van de onderstaande eigenschappen heeft jouw doelgroep met elkaar gemeen?
- Wat gelooft iemand over…
- Wie vertrouwt iemand op het gebied van…
- Tegen wie kijken ze op?
- Waar zijn ze bang voor?
- Wat zijn hun doelen?
- Waar verlangen ze naar?
- Etc.
Als je dat goed in beeld hebt van jouw doelgroep, ga dan pas door naar de volgende stap.
In deze stap vul je dus het funnel strategie canvas in (zie blauwe blok hierboven voor de gratis download).
Wil je een effectieve en waardevolle linkbuild strategie formuleren, dan is het essentieel dat je content produceert die naadloos aansluit op een specifieke doelgroep.
Bepaal de informatiebehoefte van de doelgroep
Als je de vorige stap van dit linkbuild proces goed hebt uitgevoerd, dan is deze stap een stuk makkelijker te doorlopen dan wanneer je dat niet hebt gedaan.
Een link krijgen van een website is slechts een deel van het proces. Het andere deel is dat mensen er ook daadwerkelijk op klikken en vervolgens daadwerkelijk interactie hebben met de content, anders snapt Google dat de waarde van die backlink nihil is.
Dus stel dat je een master piece schrijft over burn-outs. Denk dan goed na over wat iemand zou willen weten als hij klikt op een link genaamd ‘burn-out’. Wil hij dan iets kopen? Waarschijnlijk niet.
Denk na over zoekintentie van die doelgroep. Waarschijnlijk willen ze in dat stadium vooral vaststellen of ze een burn-out hebben of onderzoeken welke opties er zijn als ze een burn-out hebben.
Zorg dat je vanuit dat artikel ook linkt naar andere artikelen binnen jouw website die gerelateerd zijn aan dat onderwerp om je bouncerate gezond te houden.
Google weet doorgaans ook hoe lang iemand zich op die pagina bevindt, dus zorg dat je de aandacht van de lezer vasthoudt.
Welke websites bezoekt de doelgroep?
Maak voor jezelf een overzicht van blogs, websites, content hubs, nieuwssites, forums, groepen, etc. waar de doelgroep samenkomt.
Dit zijn de websites waar je contact mee op kunt nemen voor een link naar jouw content. Zorg dat het specifieke websites zijn. Dumpert.nl* is waarschijnlijk geen goed idee, omdat de doelgroep daar te divers kan zijn.
Toelichting
Een link van een nieuws-website heeft op zichzelf wel veel waarde, maar niet om te benaderen voor een link. Daar is de doelgroep te divers voor.
Probeer links te krijgen van high profile topic-websites die aansluiten op het onderwerp waar jouw content over gaat. Dat zijn de backlinks die het verschil maken.
Produceer kwalitatieve content
In de vorige les van deze SEO cursus (Schrijven voor SEO) schreef ik al over de kwaliteit van content en hoe je ervoor zorgt dat deze goed rankt in de zoekmachines, maar nog even kort als reminder.
- Zorg dat je content goed leesbaar is (geen complexe zinnen)
- Zorg dat je teksten makkelijk te scannen zijn (headers gebruiken)
- Maak gebruik van afbeeldingen
- Zorg dat de informatie uitgebreid en volledig is (topic coverage)
- Link naar relevante interne en externe content
Websites benaderen voor backlinks
Als je de vorige stappen goed hebt uitgevoerd, ben je nu toe aan het echte linkbuilding.
Hiervoor ga je contact opnemen met relevante websites (met autoriteit) om te kijken of ze willen linken naar jouw content.
De beste manier om dit te doen is te zoeken naar artikelen die gerelateerd zijn aan het onderwerp, bijv. burn-out. In het geval van de burn-out zouden we bijvoorbeeld kunnen zoeken naar artikelen over chronische vermoeidheid waarin term burn-out wordt gebruikt.
Je zou dan de webmaster kunnen benaderen met het volgende bericht:
Beste webmaster,
Ik zat net jullie artikel over chronische vermoeidheid te lezen (link) en vond het een zeer waardevol stuk content! Mijn complimenten daarvoor.
Zelf heb ik een uitgebreid artikel geschreven over burn-outs, de symptomen en de verschillende behandelingsmethodes. Je kunt het hier vinden: [link]
Nu zag ik in jullie artikel dat jullie ook het onderwerp ‘burn-out’ aanhalen. Wellicht is het voor jullie doelgroep een verrijking als jullie vanuit dat artikel linken naar mijn artikel.
Het artikel wordt al veel gelezen en ik werk het regelmatig bij als er nieuwe informatie beschikbaar komt…
Enzovoorts, enzovoorts.
Je kunt ook zoeken naar blogs met lijstjes, bijvoorbeeld “de beste artikelen over xyz” of “10 dingen die je moet weten over xyz”.
Als het overduidelijk is dat iemand zelf ook probeert te ranken op dezelfde keywords als jij, verspil dan je tijd niet om te vragen naar een backlink. Die kans is dan erg klein.
Ik zal verderop in dit artikel beschrijven welk proces ikzelf volg om tot linkbuild opportunities te komen.
Backlink opportunities vinden
Hierboven heb je kunnen lezen hoe je het beste een relevante website kunt benaderen voor een link naar jouw website of content. Maar hoe kom je aan een lijst met websites die mogelijk een link naar jouw website willen plaatsen?
Simpel… met SEO software.
Hieronder zie je de screenshots van SEMRUSH (de tools die ikzelf gebruik).
Stap 1:
Navigeer naar Projects > JouwProject
Stap 2:
Klik op ‘set-up’ zoals je hieronder kunt zien.

Stap 3:
Vul de zoekwoorden in die relevant zijn voor de pagina waar je links naar wil laten verwijzen. Het heeft geen zin om een artikel over cosmetica te laten linken naar een artikel over SEO, dus beperkt het tot een specifiek onderwerp.
Door hieronder zoekwoorden op de te geven die relevant zijn, gaat SEMRUSH voor je op zoek naar pagina’s op het internet die relevant zijn voor die zoekwoorden.

Stap 4:
Geef jouw concurrenten op die, net als jij, content produceren rondom het onderwerp waar jij over hebt geschreven. SEMRUSH analyseert dan deze concurrenten om te achterhalen welke website er naar hun content verwijzen.

En klik op ‘Start link building’.
SEMRUSH gaat voor je aan de slag en het kan even duren voordat alle resultaten binnen zijn.
Starten met linkbuilden
Als de resultaten binnen zijn, ziet het er ongeveer zo uit:

Naast ieder resultaat zie je de belangrijkste informatie staan die je een beeld geven van het type content en de autoriteit van de website. Ik som ze even kort op:
- Snippet (een korte preview van de content)
- URL type (blog, forum, generiek, etc)
- Domain score (autoriteit van het domein)
- Trust score (hoe betrouwbaar de site is… denk aan spam)
- Rating (op basis van 50 factoren beoordeeld waaronder het gemak om de link te verkrijgen.)
In de laatste kolom zie je een blauwe knop met ‘Add with’ staan. Deze knop geeft je de optie om een website/webpagina toe te voegen aan de shortlist (websites die je wilt benaderen).
Door te klikken op het dropdown-icoontje, kun je direct aangeven met welke invalshoek je de website beheerder wilt benaderen. Je kunt zelf standaard-benaderingen aanmaken, maar er zijn ook templates.

Op deze manier doorloop je de complete lijst. Als een website of pagina niet relevant is, kan je helemaal rechts op het kruisje klikken om het resultaat te verwijderen.
Als je de lijst hebt doorlopen ga je naar het tabblad ‘Progress’ om de website beheerders daadwerkelijk te benaderen.
Daar kun je klikken op de knop ‘e-mail’ om het dialoogvenster te openen, waarin je de e-mail aanpast en verstuurd.
Een briljante functie van SEMRUSH is dat het direct de website doorzoekt op contactgegevens.

Als je het dialoogvenster opent om de e-mail op te stellen, kan je nog een aantal aanpassingen doen aan jouw template en een gevonden e-mailadres selecteren, zoals je hieronder kunt zien:

Als je alle aanpassingen hebt gedaan, kan je het linkverzoek versturen naar de redacteur van de website.
In het ‘Progress’ overzicht kan je naast de blauwe knop zien wat de status is van dit verzoek en hoeveel e-mails er verstuurd zijn.
Als je een backlink hebt verkregen klik je op het groene vinkje om het traject af te sluiten en de backlink door te zetten naar de backlink monitor
Backlinks monitoren
Als je eenmaal een backlink hebt verkregen, is het belangrijk dat je ze zo lang mogelijk probeert te behouden.
Met de backlink monitor van je SEO software kan je dat efficient doen, zonder al die pagina’s af te struinen. Hieronder zie je het SEMRUSH dashboard met de handige filter-functie.

Deze backlink monitor gebruik je vooral om ‘broken’ en ‘lost’ backlinks op te volgen.
Soms is het logisch dat een link verdwijnt, bijv. als de content waarin de link stond offline wordt gehaald, maar het kan ook een fout zijn. Soms wordt content of een database geupdate en raakt een link beschadigd.
Als een link beschadigd raakt of zonder duidelijk oorzaak wegvalt, kan je contact opnemen met de redacteur om te kijken of ze de link willen herstellen.
Tot slot
Voor veel mensen lijkt dit veel werk en de kosten voor software zoals ‘SEMRUSH’ erg hoog, maar reken het eens terug in rendement.
Ook ik vond de investering (tijd en geld) hoog, maar als je net als ik veel business via jouw website of webshop binnenhaalt, is de investering te verwaarlozen.
Dit heeft ermee te maken dat de investeringen die je in SEO doet, meestal tot in lengte van jaren rendement opleveren.
50% van mijn leads komt nog steeds voort uit mijn eerste 5 SEO artikelen die ik 4 jaar geleden schreef.
Dit heeft een rendement van 7 cijfers opgeleverd ten opzichte van 100 uur en €1.200 aan kosten.
Wat zou het jou opleveren als jij maandelijks 10 nieuwe klanten binnenhaalde?
6 Comments
Goede en relevante tips die zijn krachtig voor je website 😉
https://www.rsgoldsite.nl
Thanks, Din
Heldere uitleg en Tips, daar kunnen we verder mee met Bootverhuur Friesland, https://genietenophetwater.nl
Hoi Nico! Je hebt een van de betere blogs over linkbuilding geschreven! Het is helder, duidelijk en goed te volgen. Thanks!
Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem http://www.werktijden.nl
Hallo interessante mening. Je hebt gelijk!