Hoe werkt business coaching?

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Hoe werkt business coaching

Heb jij je weleens afgevraagd hoe business coaching werkt en hoe een sessie met een business coach er aan toe gaat? In dit blog neem ik je mee in een aantal coachingssessies die ik deze week heb gehad. 

Maar voordat ik je meeneem in een paar van de coachingstrajecten die ik heb lopen, wil ik je kort uitleggen wat voor trajecten ik aanbied aan mijn klanten. Dit verschilt namelijk per business coach.

Ik help ondernemers eigenlijk met twee soorten vraagstukken, waarbij ieder soort vraagstuk zijn eigen traject heeft. 

1

Compagnon zonder aandelen

Het grootste deel van klanten bestaat uit ondernemers die een compagnon zonder aandelen zoeken. Iemand met wie ze continu kunnen sparren over complexe of strategische vraagstukken.

2

Specifiek doel bereiken

Het andere deel van mijn klanten heeft een specifiek vraagstuk. Meestal willen ze hulp bij het oplossen van een bepaald probleem, een uitdaging of bij het behalen van een specifiek doel. 

Omwille van de privacy van mijn klanten heb ik namen en cases zo aangepast dat ze niet terug te herleiden zijn naar een specifieke klant. Toch geeft het een goed beeld van de situatie, de sessie en de aanpak.

Dinsdag 10:00: Misbaar worden

Ik begin de dag met Ron. Hij heeft inmiddels een leuk team opgebouwd (FTE). Het bedrijf groeit gestaag door en het team ontwikkelt zich goed. Maar Ron wil meer tijd vrijmaken om zich bezig te houden met meer strategische vraagstukken.

Hij wil meer aan zijn bedrijf werken.

We hebben de sessie vandaag in Oudeschoot en het is mooi weer, dus we kiezen ervoor om vandaag op de veranda te zitten. Als we geluk hebben spotten we nog wat eekhoorns.

Ik vraag Ron aan welke strategische vraagstukken hij wil gaan werken als het ons lukt om meer tijd vrij te maken. Gezien de omvang van zijn bedrijf is het namelijk meestal niet mogelijk om 100% met strategie bezig te gaan.

Business mentor
De veranda... en dat is niet 'Ron' 😉

Hij komt met een paar goede strategische vraagstukken. Zo wil Ron meer processen gaan automatiseren om de volgende stap met zijn bedrijf soepeler te laten verlopen. Zo kan hij zijn webshop laten groeien zonder dat hij onnodig veel personeel nodig heeft.

Samen lopen we door het takenpakket van Ron om te kijken welke taken we eenvoudig kunnen delegeren aan het team. Hier ontstaat een kleine discussie, want Ron en ik verschillen van mening over wat wel en niet gedelegeerd kunnen worden.

Na wat argumenten uitwisselen komen we uit op een paar taken die Ron gaat delegeren. We praten nog even kort door over de ontwikkelingen in zijn business en komen nog op een leuk marketingidee dat Ron kan gaan testen.

Woensdag 10:45: Content ideeën

Vandaag zit ik op mijn locatie in Almere. Ik heb een afspraak met Angela. Angela heeft een internetbureau en wil groeien naar een omzet van 1 miljoen euro omzet. We focussen ons op dit moment op de contentstrategie.

De (freelance) copywriter van Angela heeft een lijst gemaakt van SEO opportunities en bijhorende blog-ideeën.

Angela wil met me sparren over welke content we prioriteit gaan geven. We lopen door de verschillende keywords en blogs heen en geven ieder blog een plekje in de funnel. We besluiten ons te focussen op content die past bij het einde van de funnel (sneller rendement).

Met onze content marketing strategie houden we rekening met een goede spreiding tussen korte- en lange termijn.

Samen bepalen we voor de eerste 5 blogs wat de insteek wordt van deze blogs en hoe we deze content gaat distribueren.

We hebben het nog even kort over de prestaties van een medewerker en stellen een klein plan van aanpak op om de desbetreffende medewerker weer op niveau te krijgen.

Woensdag 13:00: No show

Ik reserveer zo’n 20% – 30% van mijn tijd voor het ontmoeten van nieuwe ondernemers. Een van de leukste manieren om dat te doen is de vrijblijvende kennismaking die ik aanbied.

Ik heb in de afgelopen 6 maanden meer dan 400 ondernemers gesproken over hun business of persoonlijke ontwikkeling. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook ontzettend leerzaam. Ik herken steeds beter de patronen die leiden tot succes of juist falen.

Anyway…

Mijn afspraak van vandaag komt niet opdagen. Een van de indicatoren voor iemand die waarschijnlijk zijn doelen niet gaat behalen 😉

Het gebeurt niet vaak, maar voor de momenten dat het wel gebeurt heb ik een back-up plan. 

In deze vrijblijvende sessies deel ik altijd direct zoveel mogelijk kennis. Dus als zo’n sessie komt te vervallen ga ik op een andere manier mijn kennis delen. Ik schrijf dan meestal een blog. Tijd goed besteed. 

Donderdag 14:30: Koers correctie

Niet alles wat we bedenken pakt goed uit. In dit geval moeten Marcel en ik concluderen dat een van onze ideeën toch niet het resultaat opleverde dat we voor ogen hadden.

Gelukkig hadden we vooraf vastgesteld op welke momenten we deze strategie zouden evalueren en waar we de voortgang op zouden beoordelen.

We besluiten de koers te wijzigen en brainstormen samen over de verschillende opties en richtingen. We proberen zo goed mogelijk de impact van de verschillende koerswijzigingen in kaart te brengen en Marcel gaat een aantal kansen en risico’s onderzoeken.

We sluiten de sessie af met het vaststellen van de learnings van deze uitkomst en besluiten om tijdens de volgende sessie de nieuwe richtingen te bespreken. Wellicht kunnen we dan al direct een nieuwe koers vaststellen.

Vrijdag 10:00: Van freelancer naar bureau & nieuw verdienmodel

Ik weet nog goed hoe ikzelf de stap maakte van freelancer naar bureau. Wat komt er dan een hoop 💩 op je af!

Vandaag heb ik John op bezoek. Hij is als freelancer al behoorlijk succesvol. Ieder jaar draait hij minstens €80.000 omzet. Eigenlijk kan hij de vraag niet aan.

Hij heeft al eerder de wens uitgesproken om een bureau te willen bouwen, maar voordat we over gingen naar opschalen hebben we eerst nog wat ‘soul search’ gedaan.

Een bureau lijkt een logische volgende stap, maar er zijn meer manieren om je business te schalen dan een bureau te starten. Daarom hebben we eerst nog even gekeken naar alternatieve verdienmodellen.

Maar een bureau lijkt vooralsnog goed te passen bij John, dus dat is de koers die we inzetten.

Vandaag sparren we over verdienmodellen en het punt waarop we de eerste medewerker gaan aannemen. We kijken naar de begroting, de order portefeuille en sparren kort over hoe we straks met leadgeneratie aan de slag gaan.

Wat doet een  business coach?

Dus wat doet een business coach dan? Samenvattend zou je het kunnen opknippen in een aantal hoofd-activiteiten, namelijk;

Wil je het ook een keer proberen?

Als het je leuk lijkt, wil ik best een keer vrijblijvend met je sparren over jouw business. Het is voor mij een leuke manier om mijn kennis te delen en ondernemers te ontmoeten.

Voor jou is het een laagdrempelige manier om te onderzoeken waar voor jou groeipotentie zit, maar ook om zonder verplichting te verkennen of een business coach iets voor jou is.

Je hoeft niet bang te zijn voor lange pitches… sterker nog… je hoeft helemaal niet bang te zijn voor pitches. 

Ik beloof je dat ik geen ongevraagde aanbiedingen doe of je probeer te overtuigen om klant te worden.

Ik wil je gewoon de kans geven om te ontdekken wat een business coach doet.

Aanvragen van een vrijblijvende sessie kan hier.

2 Comments

    • Hoi Alain, kom gerust eens een bak koffie drinken. Je kunt een gratis en vrijblijvende sessie aanvragen via de link onderaan het artikel hierboven. Ben benieuwd naar jouw verhaal.

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *