Geen motivatie? Dit helpt je om meer motivatie te krijgen

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Geen motivatie

Iedereen heeft wel eens een slechte dag, week, maand of zelfs een slecht jaar. Je hebt geen motivatie meer en je zoekt wanhopig naar manieren om meer motivatie te krijgen. Zelfs topsporters en zelfhulp goeroes hebben hiermee te kampen.

En ik ben niet anders. 

Ik heb namelijk geen talent. Niets, noppes, nada. De enige manier voor mij om succesvol te worden is dus door zo vaak te falen dat er geen andere optie overblijft dan succes.

De meeste mensen krijgen alleen mijn successen mee. Of de grotere blunders die ik bega. Maar dat is allemaal het topje van de ijsberg. Onder de vlakte ben ik waarschijnlijk al 1000 keer in het klein op mijn bek gegaan.

Deze manier van succesvol worden (door falen) is wellicht de meest effectieve manier omdat je snel kunt beginnen met leren wat wel en niet werkt. Maar het is ook de zwaarste manier.

Je motivatie daalt dan regelmatig tot een dieptepunt. Soms heb ik helemaal geen motivatie meer en probeer ik met verschillende processen om weer motivatie te krijgen.

Thomas Edison heeft naar verluid meer dan 10.000 keer gefaald met experimenten voor de gloeilamp. Toen een journalist hiernaar vroeg, antwoordde hij met:

I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.

Waar komt motivatie vandaan? 

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag. (bron)

Maar motivatie is slechts beperkt houdbaar. Het zorgt hooguit voor de start of het voornemen, maar daarna ben je door je voorraad motivatie heen. 

Natuurlijk zijn er mensen met een mega-drijfveer die daar onuitputtelijk motivatie uit kunnen putten. Bijvoorbeeld Maarten van der Weide die kanker overwon en de 11 Stedentocht ging zwemmen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Maar de gemiddelde mens wil gewoon afvallen of een bedrijf opbouwen. Daar liggen vaak niet van die diepgewortelde drijfveren. En dan is motivatie zo vervlogen.

Motivatie is dus vaak vluchtig. 

Zoals Mike Tyson mooi zei:

Everyone has a plan until they get punched in the mouth

De grootste misvatting over motivatie

Ik hoor veel mensen (inclusief mezelf) vaak zeggen “ik heb de motivatie nu niet om ermee te beginnen”. 

Dit is misschien wel één van de grootste misvattingen als het gaat om het bereiken van doelen. Mensen denken dat je motivatie nodig hebt om te kunnen starten. En dat, als je geen motivatie hebt, je moeilijk uit de startblokken komt.

Je hebt motivatie nodig om iets te willen (bereiken). Daarna moet je motivatie aanvullen door momentum te creëren.

Motivatie volgt actie. En niet andersom.

Matt Mullenweg (de oprichter van WordPress) heeft dit principe slim toegepast in zijn leven. Ook hij had geen motivatie om zijn dagelijkse push-ups te doen. Hij kon maar niet beginnen. Daarom bedacht hij een list om zichzelf voor de gek te houden.

Hij nam zichzelf voor om maar 1 push-up per dag te doen.

Dat is niet zo moeilijk. Als je niet in staat bent om iedere dag EEN push-up te doen, dan ga je niets klaarbakken  in je leven.

Maar zodra je die eerste push-up hebt gedaan, is die tweede en die derde ook zo gedaan. En uiteindelijk zie je jezelf er misschien wel 10, 20 of 50 doen, omdat het steeds makkelijker wordt om die push-ups te doen.

En als je het terugbrengt naar zo’n simpele actie, gaat het veel meer over discipline dan motivatie. Het is een goede stimulans om ervoor te zorgen dat je de eerste stap zet.

Zelf pas ik deze methode toe door geen kleren klaar te leggen voor de volgende ochtend. Alleen mijn hardloopkleren. Als ik die eenmaal aan heb is het besluit om te rennen in mijn hoofd gemaakt en twijfel ik niet meer.

En dus hoef je alleen de discipline te ontwikkelen om die eerste kleine stap te nemen. 

Wat discipline met motivatie te maken heeft

Motivatie zorgt er dus voor dat je iets wilt bereiken en dat je bereid bent om daar iets voor te doen. 

Discipline zorgt ervoor dat je je bed uitkomt en begint. Het beginnen zorgt ervoor dat je momentum krijgt en momentum zorgt voor de motivatie om door te gaan.

Veel mensen zeggen dat je een sterke ‘why’ moet hebben om de motivatie te hebben om door te zetten. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Een sterke ‘why’ helpt je absoluut, maar zonder sterke ‘why’ kom je er ook wel.

Kijk naar de special forces. Bijna niemand van hen heeft zo’n sterke ‘why’ om te doorstaan wat zij moeten doorstaan. Dat is niet wat hun onmenselijke fysieke prestaties laat leveren. Discipline zorgt daarvoor.

De discipline om iedere dag te trainen voor het onbekende. De discipline om processen, technieken en tactieken eindeloos te oefenen. 

Want die discipline zorgt ervoor dat je weet wat je aan je team hebt. Die discipline zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen ongekend hoog is. En discipline zorgt ervoor dat je voldoende momentum kunt creëren om gemotiveerd te raken. In iedere situatie.

Ik illustreer het vaak met behulp van de onderstaande grafische weergave van het proces:

Motivatie discipline actie

Meer motivatie krijgen

Zelf ben ik nog steeds een student als het gaat om meer motivatie te creëren voor mezelf op bepaalde momenten. Op het moment van schrijven ben ik me al 3 maanden hierin aan het verdiepen en heb ik tientallen experimenten gedaan om te testen wat voor mij wel en niet werkt.

Hieronder som ik op welke technieken voor mij werken. Ik sluit af met een lijstje van technieken die volgens anderen werken. Het is immers voor iedereen anders.

1. Starten

Zoals hiervoor uitvoerig beschreven is de beste manier om meer motivatie te vinden door gewoon te beginnen. Desnoods met een paar kleine stapjes die momentum voor je kunnen creëren.

2. Vuurtje aanwakkeren

Hoewel dit een externe bron is, blijkt het in de praktijk mijn ‘vuurtje’ genoeg aan te wakkeren om te beginnen aan bijvoorbeeld een workout. 

Ik heb het over motiveren door middel van video’s, luisterboeken of podcasts.

Mijn favoriete Youtube video zal ik hieronder met je delen:

Mijn favoriete luisterboek voor motivatie is ‘The power of purpose‘ van Les Brown.

3. Motiverende coach of vriend

Als ik echt in de put zit, heb ik een aantal mensen om me heen die me kunnen motiveren. Soms huur ik er een coach voor in en op andere momenten bel ik een goede vriend. Wie ik kies hangt af van het type doel waar ik motivatie voor mis.

4. Journal bijhouden

Een journal zorgt ervoor dat ik mezelf verantwoordelijk hou voor mijn eigen resultaten. Ik heb een simpele manier van dagboek bijhouden die me weinig tijd kost en vooral verslag legt van wat ik doe.

Het is niet leuk om op te schrijven dat je een workout hebt geskipped. Of om op te schrijven dat je de hele dag voor anderen bent bezig geweest in plaats van te werken aan je eigen doelen.

5. Sporten

Tony Robbins zegt:

Verander je fysieke staat om je mentale staat te veranderen.

Loop ik vast in mijn hoofd met mijn doelen, dan ga ik sporten (dit doe ik nog te weinig). Ik heb dit regelmatig gedaan en heb daar goede resultaten mee bereikt. 

Dit kan zo simpel zijn als zoveel mogelijk push-ups, sit-ups of jumping jacks te doen. Voor mij werkt hardlopen het beste omdat ik daarmee ook in een soort van meditatie-staat terechtkom.

Het laatste woord over motivatie

Wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken. Probeer verschillende manieren om meer motivatie te krijgen als je geen motivatie hebt. Experimenteer er op los en hou in een dagboek bij wat wel en niet werkt.

Dit kan hét ding zijn dat staat tussen je huidige situatie en je doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *