Freelancer worden… ik zag het mezelf gewoon niet doen

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found

Thomas is zo’n type waar vuur en passie in zit. Hij is een levensgenieter en heeft een authentieke, ambachtelijke inslag. En hoewel hij een geweldige copywriter is, zag Thomas zichzelf geen freelancer worden.

Thomas is na zijn studie aan de slag gegaan bij bedrijven als de Belastingdienst en DUO, voordat hij aan het werk ging bij een klant van mij. En hoewel er inhoudelijk wel een match was, kwamen Thomas en zijn toenmalige werkgever er na een half jaar achter dat ze beiden niet helemaal happy waren.

Zijn werkgever had geen tijd om Thomas de aandacht te geven die hij verdiende en Thomas had op zijn beurt behoefte aan meer afwisseling in zijn werk. Fulltime schrijven over één onderwerp kan lastig zijn… zeker als het een technisch onderwerp is waar je geen persoonlijke interesse in hebt. Thomas kon het wel, maar het vroeg veel energie.

Freelancer worden

Uiteindelijk adviseerde ik Thomas om te gaan freelancen. Zijn werkgever wilde wel gebruik blijven maken van zijn diensten, dus dat was een mooie kans. Een echte win-win-situatie!

Thomas flirtte een paar dagen met het idee om als freelancer te beginnen, maar hoe enthousiast hij ook van het idee werd… hij zag te veel beren op de weg.

Hij hield niet van sales… dus wat als hij niet voldoende klanten zou binnenhalen?

En wat nou als hij zichzelf niet aan het werk kreeg? Hij had immers geen stok meer achter de deur.

En zou hij niet eenzaam worden als hij als freelancer aan de slag zou gaan?

En hoe begin je überhaupt als freelancer? Waar moet je aan denken?

Een zetje in de goede richting

Ik bood Thomas aan om hem te helpen. Eerst door hem aan tafel te krijgen bij potentiële klanten uit mijn netwerk en zijn vragen over het freelancen te beantwoorden. Later als business coach door hem te helpen met zijn mindset, het verbeteren van zijn productiviteit en het bouwen van een freelance business met continuïteit.

“Nico luistert echt naar wat ik voor ogen heb en helpt me dat te bereiken.”

We bedachten een marketing- en salesstrategie die hem een bijna onuitputtelijke bron van betaald werk op heeft geleverd. Daarnaast implementeerden we een aantal productiviteit-strategieën in de routines van Thomas, waardoor hij op een gemiddelde werkdag nu 2x zo productief is.

Maar we ontwikkelden ook een mindset die past bij een goede freelancer. Zo had Thomas, zoals veel freelancers, een schuldgevoel als hij een dagje besteedde aan zijn hobby meubelmaken. Inmiddels kan Thomas ook meer genieten van de vrijheid die freelancen met zich meebrengt.

Ook had Thomas, ook weer net als veel andere freelancers, moeite met het korte vooruitzicht op de inkomsten van de komende periode. Thomas weet nu uit ervaring dat als de salesstrategie goed in elkaar steekt, er altijd op tijd genoeg werk is. Uiteraard hebben we ervoor gezorgd dat Thomas altijd minimaal 3 maanden cashbuffer op de rekening heeft staan… just in case.

Inmiddels heeft Thomas mooie stappen gemaakt, haalt hij een goed inkomen uit zijn freelance business en heeft hij zelfs ruimte om na te denken over investeringen voor zijn toekomst. Oh… en Thomas heeft onlangs een langgekoesterde droom waargemaakt: een fantastische reis door Japan.

Moraal van het verhaal

Als je nadenkt over het starten van een freelance business, kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Er komt veel bij kijken, maar als je de juiste stappen op het juiste moment neemt én de juiste mindset ontwikkelt, dan kan iedereen een succesvolle freelancer worden.

Freelancer worden is niet ingewikkeld. Het kan bij de start wat veel werk zijn, maar met de juiste kennis, mindset en begeleiding ben je zo up-and-running.

Wat Thomas zegt over dit traject?

“Ik ben ontzettend blij met Nico als business coach. Hij heeft alles al eens meegemaakt en heeft voor elk probleem wel een paar oplossingen paraat. Wat ik het mooiste vind, is dat hij me geen enkele kant op dwingt. Hij luistert echt naar wat ik voor ogen heb en helpt me dat te bereiken. In Nico I trust!”

“Voordat ik besloot freelancer te worden, vond ik geld verdienen maar vies. Ik had ‘zachtere’ doelen: vrijheid, genieten van mijn werk en vooral veel plezier hebben. Door de coaching van Nico heb ik geleerd dat het een het ander niet uitsluit. Nico helpt me om zowel mijn harde als zachte doelen te bereiken, waardoor ik het afgelopen jaar ook als mens enorm gegroeid ben. En dat het een gast is waar je enorm mee kunt ouwehoeren, maar die je ook zegt waar het op staat, past ook goed bij me.”

Bekijk ook even de website van de Groningse freelance copywriter Thomas!

Wil jij freelancer worden?

Wil jij graag freelancer worden, maar durf je de stap niet te maken? Of ben je inmiddels freelancer en zijn er terugkerende zaken die voor stress zorgen? Plan dan een gratis Doel sessie met Nico om jouw mogelijkheden te bespreken.

Foto credit: David Vroom / davidvroom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *