E-reader of tablet?

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
E-reader of tablet

Ik vroeg me af… e-reader of tablet voor mijn ebooks? Sinds ik voor het eerst een Mac heb gebruikt ben ik een enorme fan van alle Apple producten. Maar onlangs won de Kobo e-reader het van de iPad toen ik me afvroeg waar ik mijn ebooks op wilde lezen.

Hoewel je online veel e-reader vs tablet battles vindt, is het niet een hele logische vergelijking. Het is een beetje als een televisie met een boek vergelijken. Een tablet is namelijk een alleskunner die je veel breder kunt inzetten dan een e-reader. Een e-reader heeft daarentegen slechts één functie en dat is het lezen van digitale boeken.

En toch kwamen die twee lijnrecht tegenover elkaar te staan in mijn eigen e-reader of tablet vergelijking en ik zal je uitleggen wanneer je het beste kunt kiezen voor een tablet en wanneer voor een e-reader. In mijn geval heeft de E-reader (Kobo e-reader) de battle gewonnen, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen en iedere situatie ‘de beste keuze’ is.

Waarom iedereen een e-reader zou moeten hebben

Voor de mensen die nog niet overtuigd zijn van het feit dat ze een e-reader nodig hebben, zet ik hier nog even de voordelen op een rij… in de vorm van een ervaring 😉

Op mijn 18e heb ik het lezen opnieuw uitgevonden/ Op school had ik er niet zo heel veel mee, maar toen ik me een keer verveelde terwijl ik wachtte tot ik mijn toenmalige vriendin kon ophalen van haar oppasklus veranderde rigoureus. Ik had een Men’s Health gekocht om de tijd te doden en het maakte een onstilbare honger naar informatie in me los. Al die feitjes, de kennis en het entertainment… ik kon niet meer stoppen.

Sindsdien lees ik iedere dag en ik denk dat de dagen dat ik heb overgeslagen op één hand te tellen zijn. Vandaag de dag lezen we op e-readers, iPads, Smartphones en Laptops, maar in die tijd (1999) moest ik echt nog naar de boekenwinkel.

Het verhaal dat het voordeel van een e-reader vertelt…

Mijn liefde voor het lezen was in alle heftigheid losgebarsten. Als ik niet had hoeven werken, had ik letterlijk de hele dag kunnen lezen! Zoals veel mensen verheugde ik me op mijn vakantie naar Griekenland. Maar los van het prachtige land, het heerlijke eten en een brandend zonnetje, had ik me vooral verheugd op het lezen van mijn boeken aan het strand met op de achtergrond het geluid van de zee.

De vakantie begon fantastisch! Alles klopte en ik verslond mijn boeken alsof het stripboeken waren. Maar toen ging het mis… in mijn enthousiasme had ik al na 3 dagen mijn 5 boeken uitgelezen. Uit pure frustratie ben ik toen maar boeken gaan lezen over de Griekse mythologie en bladen als de Margriet (niet echt iets voor mij, maar je moet wat ;)). Mijn vakantie duurde daarna nog 2,5 week en ik heb werkelijk iedere boekenwinkel op het eiland afgestruind om een goed boek te vinden. Tevergeefs.

En dat is waar de e-reader een lifesafer had kunnen zijn! Ik had makkelijk 100 boeken mee kunnen nemen met het gewicht van een pocket (De Kobo weegt 205 gram) en het formaat van een A5 notitieblok. Ik had eindeloos kunnen lezen en ik had al mijn boeken bij me gehad… waar ik ook naartoe ging.

Een ander belangrijk voordeel van een e-reader is dat je boeken niet meer kwijt kunt raken. Zelfs als ik nu mijn Kobo e-reader kwijt zou raken, zou ik mijn boeken gewoon weer uit de cloud kunnen downloaden op mijn nieuwe e-reader.

Daarnaast heb je nog een heleboel kleine, praktische voordeeltjes zoals het arceren van tekst, het zoeken in tekst, notities maken en niet onbelangrijk, je kunt door het licht ook in het donker lezen.

Als je nog twijfelt of een e-reader beter is dan een gewoon boek… niet doen! Je hebt een e-reader nodig! Lees verder om de juiste te kiezen.

De e-reader of iPad afweging

Laat ik direct beginnen met waarom ik heb gekozen voor de Kobo e-reader.

Afgelopen zomer had ik mijn iPad Mini meegenomen naar het strand met daarop al mijn boeken, zodat ik lekker kon lezen als ik even niet met mijn zoontje aan het spelen was. Het was een perfecte stranddag en net als bij mijn vakantie naar Griekenland, had ik me enorm verheugd op het lezen van mijn boeken.

Maar ook nu was het al snel uit met de pret. De zon scheen op mijn scherm, waardoor het enorm veel moeite koste om te lezen… zelfs met bewolking was er teveel schittering om rustig te kunnen lezen. Maar goed… ik accepteerde het en probeerde zo goed en zo kwaad als het kon mijn boeken uit te lezen.

Op een bepaald moment was ik zowaar gewend aan de reflecterende zon op mijn scherm. Helaas kleeft er naast die reflectie nog een ander groot nadeel aan de iPad als het gaat om buiten lezen. De iPad is een computer met een processoren… en die worden warm… en met de zon erop schijnend zelfs kokend heet. Zo gebeurde het dat na ongeveer 45 minuten lezen mijn iPad meldde dat hij overhit was en moest afkoelen. Jammer en echt een nadeel, als je het mij vraagt.

Maar dat was nog niet alles, want nadat de iPad was afgekoeld gaf de batterij het op. Tja… ik had ‘m opgeladen, maar al die processen in die computer vragen natuurlijk een hoop energie. Dan houdt het op… lekker spelen met mijn zoon.

Terwijl ik met mijn zoontje een zandkasteel aan het bouwen was, zag ik ineens hoe mijn buurman (strandbuurman) lekker chill in zijn stoel zat te lezen. Hij gebruikte een Kobo e-reader. Ondanks dat ik vanuit een hoek van 45 graden keek naar zijn scherm, kon ik letterlijk de letters op zijn scherm lezen. Het leek zelfs geen scherm… zo scherp was het. Geen reflectie te bekennen.

Het zaadje was geplant. De rest is geschiedenis.

Waarom kiezen voor een (Kobo) E-reader?

Als je echt op zoek bent naar iets om ebooks op te lezen, dan adviseer ik je in bijna alle gevallen een e-reader. De Kobo loopt als e-reader voorop in de Nederlandse markt, maar je hebt ook merken zoals Kindle, Pocketbook of Onyx Boox.

E-readers hebben als voordeel dat het scherm geoptimaliseerd is voor het lezen van tekst, waar tablets zijn uitgerust met schermen die vooral grafisch moeten excelleren.

De geoptimaliseerde schermen hebben een aantal grote voordelen, zoals:

  • Het beeld is rustiger voor je ogen
  • Minder reflectie en schitteringen
  • Veel… veeeeeel energie zuiniger!

Maar je hebt ook minder last van afleidingen, zoals notificaties van je tablet. Daarnaast zijn e-readers vaak de helft tot driekwart goedkoper dan een tablet of iPad.

Wanneer kies je voor een tablet?

Als je niet zo heel veel boeken leest, maar bijvoorbeeld artikelen van websites met grafische afbeeldingen of bijvoorbeeld video content. Tekstuele artikelen zijn geen probleem voor de e-reader, maar video wel.

In alle andere gevallen zou ik kiezen voor een e-reader. Zoals ik aan het begin van mijn artikel al schreef, kun je die twee niet met elkaar vergelijken. De vergelijking van die twee komt het meest overeen met het vergelijken van een televisie met een boek. Het dient een ander doel.

Dus… E-reader of een tablet?

Als je een medium zoekt om je boeken op te lezen, dan kies je voor een e-reader. Wil je iets waar je games op kunt spelen, video op kunt kijken, enzovoorts, dan kun je beter kiezen voor een tablet.

Bekijk hier alle E-readers bij Bol.com

One Comment

  • Dag Nico, leuk artikel.
    Ik heb zelf een paar jaar geleden gekozen voor de Remarkable omdat die met zijn A4 formaat en de mogelijkheid om aantekeningen te maken bij de boeken die ik lees + dat fantastische paper white beeldscherm eINK heet dat geloof ik, het beste aansluit bij werken, vergaderen, lezen, studeren, voorbereiden en aantekeningen maken. Geen papier meer nodig. Het apparaat is wat groot om in de avond in bed een boek te lezen maar voor zakelijke omgevingen waar een eReader inzetbaar is, fantastisch. En nu dan dus grote keus om nog een eReader voor vakantie of de nieuwste iPad mini 2019 aan te schaffen. Je maakt een paar goede opmerkingen in dat verband. Dank daarvoor. Keuze wordt… ?

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *