Email marketing: het meest effectieve marketingkanaal?

Nico Oud

Nico Oud

Email marketing

Email marketing heeft, zo blijkt uit onderzoek, nog steeds de hoogste Return On Investment (ROI), maar email marketing is ook al meerdere keren ‘dood’ verklaard. Dit artikel geeft je inzicht in de mogelijkheden van nu en tips om maximaal te profiteren van email als marketingkanaal.

Email marketing is volgens veel marketeers nog steeds één van de meest interessante marketingkanalen om in te zetten als het gaat om Return on Investment (ROI).

En met steeds goedkopere e-mail marketing software pakketten, zoals ActiveCampaign (incl. NL versie) kun je voor een paar euro al slimme en geavanceerde e-mailcampagnes opzetten.

Draai je nog steeds op Mailchimp? Lees dan mijn artikel over het beste alternatief voor Mailchimp.

Uit onderzoek blijkt dat men gemiddeld een rendement haalt van £38 op iedere uitgegeven pond, zo blijkt uit onderzoek van E-mailmonday.com*. Uit het onderzoek van Salesforce** blijkt dat zelfs 92% van de marketeers een positieve ROI behaalt met email marketing.

E-mail marketing ROI

Je zou dus kunnen zeggen dat email marketing loont en zelfs één van de beste investeringen in online marketing is.

Maar wat maakt het verschil tussen die 92% en de 8% die het niet rendabel krijgt? Of nog interessanter… hoe zorg je dat je bij de 43% behoort die een rendement behaalt van maar liefst £11 – £50 per geïnvesteerde pond?

Wat zou dat voor jouw omzet betekenen? Je gooit een euro in de automaat en krijgt er 50 terug… Maar voordat je jezelf rijk rekent… er is een beperking waar je meestal last van zult hebben… aanwas aan nieuwe nieuwsbrief inschrijvers.

Maar dan nog… de resultaten kunnen verbluffend zijn! Laten we naar de tips en tricks gaan!

E-mail marketing ROI
Rendement e-mail marketing

De belangrijkste dingen die je moet weten over een succesvolle email marketingcampagne

Als we nog eens kijken naar het rapport van e-mailmonday.com, dan zie je dat ruim 30% van de omzet (uit email) wordt gegenereerd door event-based emails. Met andere woorden… emails die automatisch worden verstuurd naar aanleiding van een getriggert event.

Daarnaast blijkt het segmenteren van jouw nieuwsbrief inschrijvers essentieel te zijn om een hoge ROI te behalen. Dit blijkt verantwoordelijk voor 58% van de omzet uit email marketing.

E-mail marketing rendement

Is het dan heel complex om zulke rendementen te halen? Een rendement van €11 per geïnvesteerde euro is natuurlijk niet iets dat zomaar gebeurd, maar laat het eens €2 per geïnvesteerde euro zijn. Dat zou betekenen dat je een rendement van 100% hebt… iets waar geen enkele beursbengel van durft te dromen. En die €2 euro is heel realistisch, is ook mijn ervaring.

Wat maakt email marketing zo effectief?

De ROI van email marketing is met name zo hoog, omdat het een zogenaamd ‘focus-kanaal’ is. Als men jouw email opent, ziet hij/zij alleen jouw boodschap, waar je bij veel andere kanalen concurreert met enkele en soms zelfs tientallen concurrenten. Hieronder zie je een afbeelding die dat mooi illustreert…

Links op de afbeelding zie je een email van Booking.com en aan de rechterkant hun advertentie op Google.

Email marketing vs search

Daarnaast hebben mensen die een nieuwsbrief van je ontvangen een hoger commitment richting jouw bedrijf dan mensen die op Google iets zoeken. En als je de 6 overtuigingsprincipes van Cialdini kent, weet je dat mensen geneigd zijn consistent te blijven na eerdere commitments. Dat is geen bewuste keuze, maar geprogrammeerd gedrag.

Tot slot is email één van de weinige kanalen waar jij de meeste invloed hebt over hoe vaak, wanneer en tegen welke prijs jouw boodschap wordt gecommuniceerd. Bij de meeste andere kanalen wordt dat bepaald door complexe algoritmes die continu veranderen. Met email marketing hoef je alleen rekening te houden met de SPAM-filters, maar die zijn redelijk voorspelbaar.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van email marketing?

Op dit moment is email marketing automation booming! Tot voor kort was het versturen van intelligente email marketingcampagnes alleen weggelegd voor de allergrootste e-commerce partijen, maar vandaag de dag heb je voor een paar tientjes een volwaardige email marketing en marketing automation tool.

Bekijk bijvoorbeeld ActiveCampaign. Zij behoren tot een van de snelstgroeiende e-mailmarketing pakketten en zijn marktleider in Nederland.

Verder is gepersonaliseerde email hot. Je kunt met de meeste tools, zo ook met ActiveCampaign, content personaliseren. Denk aan een blok content dat alleen wordt getoond aan iemand die voetbal als interesse heeft. En in programma’s als ActiveCampaign hoef je daar niet eens voor te programmeren.

Beginnen met email marketing

Ik hoop dat ik je verkocht heb aan het idee dat email marketing een slimme investering voor je is en dat je na het lezen van dit artikel de eerste stappen gaat ondernemen, als je dat nog niet gedaan hebt. Als je wel al begonnen bent met email marketing, hoop ik dat ik je heb geïnspireerd om op te schalen.

Either way…

Ik heb nog een aantal interessante resources voor je. Deze onderzoeken helpen je om de volgende stap te maken of goed beslagen ten ijs te komen als je net begint. Doe er je voordeel mee.

Bronnen en resources

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.