Ik ben 39!! Een verhaaltje over targetting.

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Automation fuckup

Timing is alles in marketing.

In de beauty en fashion marketing weten marketeers al veel langer dat targetting niet altijd zo lineair is als dat je op voorhand zou denken.

Je zou denken dat het slim is om mensen van 39 jaar oud te targetten met advertenties als je een fitness-app verkoopt voor 40’ers. Je wilt immers niet te laat zijn en je klant laten wegkapen door een concurrent.

Maar wat ze in de fashion al tijden weten, is dat je doelgroep targetting als volgt kunt opdelen:

  1. De doelgroep
  2. De doelgroep zoals zij zichzelf willen zien

In de fashion heb je luxe merken die zich richten op de bovenkant (high-end) van de markt. Een deel van de omzet komt dan vanuit die doelgroep met heel veel geld.

Het andere deel van de omzet komt uit de doelgroep die zich wil identificeren met de doelgroep. Zij hebben niet heel veel geld, maar hebben het geld er wel voor over om ervoor te zorgen dat ze met die doelgroep worden geïdentificeerd.

Aan de andere kant weten ze in de markt van zorgproducten dat het ook andersom kan werken.

Mensen die 70 zijn en een rollator nodig hebben moet je targetten met foto’s van mensen die 7 tot 10 jaar jonger zijn. Want dat is de doelgroep waar zij zich mee willen identificeren.

En hoewel ik geen enkel probleem heb met mijn leeftijd of 40 jaar oud worden, identificeer ik mezelf nog niet met 40’er zijn. Dus ongetwijfeld dat ik op mijn 43e de app download… maar voor nu is het voor mij nog te vroeg 😉

Dus als je nou bezig gaat met customer journey’s en persona’s, vraag jezelf dan eens af…

Waar identificeert de doelgroep zich wel/niet mee? Tot welke doelgroep rekenen zij zichzelf? Of tot welke groep willen zij zichzelf rekenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *