Een business coach kiezen zoals business coaches dat zelf doen

Nico Oud

Nico Oud

Business coach kiezen

Hoe kiest een business coach zijn eigen business coach? Een interessante vraag, vind je niet? Ik zal het je verklappen…

Een business coach kiezen is voor veel mensen lastig omdat ze niet goed weten wat ze kunnen verwachten. Coaching is namelijk niet een gestandaardiseerd product en daarom moeilijk te vergelijken. 

En omdat ik een business coach ben die regelmatig business coaches inhuurt, wil ik je meenemen in het proces dat ikzelf doorloop als ik een coach zoek.

Het proces om een goede business coach te kiezen kun je namelijk wel ‘vangen’ in een aantal vast stappen. Later in dit artikel zet ik die stappen voor je uiteen. 

Maar first things first…

Wat is een business coach niet

Een business coach is geen online programma. Ook kan coaching niet aangeboden worden in een jaarprogramma, waarbij geen 1-op-1 interactie is met de coach/trainer.

Dat zijn trainingen.

Heel veel business coaches maken de switch naar (online) programma’s, betaalde masterminds en groepscoaching. En hoewel ik daar niets op tegen heb, zorgt het wel voor veel verwarring omdat zij zichzelf wel business coach blijven noemen.

En nogmaals… niets mis met programma’s. Het is alleen geen coaching.

Wat is business coaching dan wel?

Coaching gaat over feedback geven, kennis overdragen en begeleiding. Afhankelijk van wie je het vraagt zijn er een aantal definities, maar persoonlijk heb ik de voorkeur voor de volgende definitie:

Coaching is een vorm van persoonlijke ontwikkeling waarbij de coach de coachee ondersteunt bij het behalen van specifieke doelstellingen door begeleiding, kennisoverdracht en feedback.

In mijn ogen is coaching niet te vangen in een online training of een standaard jaarprogramma. 

Iedere ondernemer, iedere business, ieder team en ieder doel in combinatie met deze factoren is uniek. Om te kunnen coachen, moet je dus verdieping kunnen zoeken in alle factoren.

Zelf vergelijk ik de business coach vaak met een ervaren compagnon zonder aandelen. Zijn of haar enige belang is jou helpen om je doelen te bereiken.

Hoe business coaches hun coach kiezen

Een coach die een business coach zoekt, neemt zelden deel aan een online programma. Ze werken het liefst 1-op-1 met hun coaches om de redenen die ik hiervoor beschreef.

Maar je kunt meer leren van coaches die hun eigen coach zoeken. Ze blijken systematisch stappen te volgen om tot hun perfecte business coach te komen.

Dit zijn hun stappen om een business coach te kiezen:

  1. Bedenk waar je behoefte voor coaching vandaan komt.
  2. Bepaal bij welk doel je hulp nodig hebt.
  3. Zoek een business coach waar je een klik mee hebt.
  4. Selecteer een business coach die ‘het kunstje’ zelf al eens heeft gedaan
  5. Kies een coach die past bij de doelstellingen die jij probeert te bereiken.

Het zijn 5 simpele stappen/criteria waar coaches naar kijken. Dit is waardevol omdat het veel vertelt over hoe zij de wereld van business coaching zien.

Zo is het opvallend dat ze allemaal een business coach willen die ervaringsdeskundige is en dat het iemand is die past bij de stap die ze willen maken.

Dat laatste is een terecht punt… ik kom regelmatig mensen tegen die een Amerikaanse goeroe hebben ingehuurd voor tarieven die oplopen tot €100.000 per jaar, maar daar onvoldoende rendement op halen, omdat de goeroe strategieën deelt die passen bij een bedrijf dat 50 miljoen wil gaan draaien.

Niet heel erg geschikt als je met je bedrijf wilt groeien naar 1 miljoen euro omzet. Kies dus iemand die bij past bij je huidige ‘groeisprong’.

Hoe werkt business coaching?

Meestal begint een coachingstraject met een uitgebreide aftrap, waarbij de coach inzoomt op jouw doelen, de huidige situatie en zaken als je omgeving.

Van daaruit probeert de coach samen met de coachee in te schatten welke stappen er genomen moeten worden om die doelen te bereiken.

Vervolgens worden de belangrijkste prioriteiten en eerste stappen bepaald en gaat de coachee met het plan aan de slag.

Tijdens het traject helpt de coach bij het maken van belangrijke beslissingen, staat hij de coachee bij met zijn kennis en ervaring en fungeert hij als sparringspartner bij strategische vraagstukken.

Het belangrijkste bij een coachingstraject is dat de coachee centraal staat. Sommige coaches willen dat nog weleens vergeten 😉

Wat kost business coaching?

Daar is geen generiek antwoord op te geven, maar je moet rekening houden met een paar honderd euro per maand tot een paar duizend euro per maand.

Ik richt me op ZZP’ers en kleine bedrijven die minder dan 1 miljoen euro draaien en reken daarom met prijzen tussen de €750 – €1250 per maand. Dat zit ergens in het midden van het spectrum.

Maar er zijn ook coaches die zich op starters richten en €45 per uur vragen. Aan de andere kant van het spectrum heb je bijv. executive coaches die €2.000 of meer per maand vragen.

Wat levert een business coach op?

Dat hangt af van je vraag. Het is in ieder geval niet aan te raden om het te koppelen aan omzet. Want hoewel de omzet meestal toeneemt (als dat een doel is), zit het rendement veel meer in dat je als ondernemer zelf groeit.

Jouw groei als ondernemer levert je mogelijk de rest van je leven rendement op. Zowel in harde euro’s als in zachtere resultaten zoals zelfinzicht.

Ben je op zoek naar iemand die z’n handen uit de mouwen steekt en er eigenhandig voor zorgt dat jouw business gaat groeien, zoek dan naar een consultant of een specialist.

Online programma’s

Natuurlijk is er een plek voor online programma’s. 

Zelf heb ik in de afgelopen jaren meer dan €75.000 uitgegeven aan online programma’s. Programma’s waar ik veel rendement op gedraaid heb.

Online programma’s zijn uitermate geschikt als je ‘harde’ technieken of tactieken wilt leren. Denk aan Facebook Ads… dat kan prima met een online training.

Of wil je een training volgen die je stap voor stap helpt om een bedrijf op te tuigen? Ook dan is een online course een goede optie.

Online programma’s zijn minder geschikt als je als ondernemer wilt groeien. Je krijgt dan te maken met aangeleerd gedrag, gewoontes, gedachte patronen die je in de weg staan. Dat kun je online niet overbrengen, omdat je jezelf vaak niet eens bewust bent van die zaken.

Groepscoaching, betaalde masterminds, etc.

Ook hier is weer een plek voor. Ondanks dat groepscoaching de indruk van coaching wekt is het niet helemaal coaching volgens de definitie…

Deze vormen van ‘coaching’ zou beter iets als ‘community coaching’ kunnen heten. De business coach zelf heeft vaak een faciliterende rol, dus veel van de kennis en feedback komt vanuit de community zelf.

Dit kan heel waardevol zijn als de samenstelling van de groep goed in elkaar steekt. Bovendien levert het je een goed netwerk op van gelijkgestemden, waar je vaak goede relaties aan over kunt houden.

Samenvattend

Het begint allemaal bij jou… bij jouw vraag of behoefte.

Ben je op zoek naar iemand met wie je kunt sparren over jouw vraagstukken? Iemand die jou kan helpen omdat hij/zij het kunstje al eens gedaan heeft? Ben je op zoek naar persoonlijke groei als ondernemer?

Dan is het alleen nog de kunst om een business coach te vinden waar je een klik mee hebt.

Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pocket

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *