Cornerstone content en een goede interne link structuur helpen zoekmachines zoals Google om te bepalen wat jouw belangrijkste content is.
Om cornerstone content te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat we eerst inzoomen op wat interne links zijn en welke rol ze spelen bij zoekmachine optimalisatie.
Wat zijn interne links?
Interne links zijn links van een pagina naar een andere pagina binnen hetzelfde domein. Deze links hebben vaak als doel om bezoekers door de website te laten navigeren.
Daarnaast hebben ze ook een functie voor zoekmachines, namelijk het vormen van een informatie hiërarchie (ook wel handig voor gebruikers) en om zogenaamde ‘link juice’ door de website te verspreiden.
Want één van de dingen waar zoekmachines zoals Google en Bing naar kijken, zijn inkomende en uitgaande links van en naar een pagina. We focussen ons nu vooral op de inkomende interne links.
Als domein bouw je autoriteit op bij Google. Onder andere omdat andere websites naar jouw webpagina’s linken, maar ook zaken als domein-leeftijd spelen een rol.
En iedere link geeft een beetje autoriteit door aan de pagina waarnaar wordt verwezen. Dit wordt ook wel link juice of ranking power genoemd.
Met interne links kan je dus de autoriteit door je website laten stromen. Dit kan je gebruiken om bepaalde pagina’s hoger of lager te laten ranken dan andere pagina’s. Google ziet interne links als een signaal dat jij als eigenaar bepaalde content belangrijk vindt.
Hieronder zie je hoe link juice (of page rank) wordt gebruikt door zoekmachines om te bepalen welke content het belangrijkst is.

Topic clusters, pillar pages en cornerstone content
Als je dus met je website wilt ranken op een groep zoekwoorden, is het dus verstandig om goed na te denken over hoe de verschillende pagina’s naar elkaar linken.
Dit doe je door een onderwerp centraal te stellen in een netwerk van gerelateerde content die linkt naar het hoofdonderwerp.
Er zijn verschillende termen om dat fenomeen aan te duiden. De onderstaande termen beschrijven allemaal dezelfde structuur als die ik zo illustreer:
- Topic cluster
- Pillar page
- Cornerstone content
Voor dit artikel houden we cornerstone content aan als term voor deze manier van SEO optimalisatie.
Zie hieronder hoe een topic cluster, een pillar page of cornerstone content er uitziet:

Copywriting (blauw) is in dit geval het hoofd-zoekwoord waarop je wilt ranken. Meestal is dat ook het zoekwoord met het meeste zoekvolume en tegelijkertijd het zoekwoord met de meeste concurrentie.
Voor dit hoofd-zoekwoord creëer je dus een pagina met waardevolle content rondom dat zoekwoord. Meestal is dit een pagina die een outline vormt rondom het onderwerp en linkt naar aanverwante artikelen.
De aanverwante blogs (groen) linken ook weer terug naar de cornerstone content. Deze blogs of pagina’s beschrijven vaak een specifiek aspect van het onderwerp, in dit geval copywriting.
Waarom heeft dit invloed op SEO?
Het internet is een grote chaos van content geworden en zoekmachines zoals Google en Bing zien het als hun missie om orde te scheppen in deze chaos.
Om die chaos te kunnen organiseren geven de zoekmachines voorkeur aan websites en content die op een nette manier georganiseerd zijn. Dat is los van het feit dat die organisatie ervoor zorgt dat zoekmachines überhaupt jou contentstructuur snappen.
Als je kijkt naar de basis van wat zoekmachines doen is het organiseren van content op volgorde van relevantie, kwaliteit en autoriteit. Maar om jouw content een plekje te kunnen geven, moeten ze wel snappen waar jouw pagina (en content) over gaat.
Door vanuit een pillar te linken naar de sub-artikelen weet Google direct waar dat artikel over gaat. En met de links terug naar de pillar weet Google dat dit de belangrijkste overzichtspagina is voor het hoofd-zoekwoord. Het resultaat is dat beide type content daardoor hoger rankt in Google.
Praktijk voorbeeld
Neem bijvoorbeeld Hubspot. Dit marketingplatform richt zich op verschillende doelgroepen met ieder een eigen soort content-behoefte. Hun contentstructuur zag er eerst uit zoals hieronder afgebeeld:

Feitelijk gezien stond alle content dwars door elkaar heen en links werden random geplaatst naar interne content waardoor het voor zoekmachines veel resources kost om te achterhalen welke content bij elkaar hoort en welke niet.
Na de implementatie van een Pillar contentstructuur zag het eruit zoals hieronder afgebeeld.

Als je mijn cornerstone content rondom het zoekwoord ‘SEO’ bekijkt, zie je hoe het werkt in de praktijk. Op die pagina link ik naar andere content rondom het onderwerp, zoals je hieronder kunt zien.

Maar je zou een inhoudsopgave kunnen maken aan het begin van je Pillar page, zoals Moz.com heeft gedaan (zie afbeelding hieronder). Feitelijk navigeer je dan zoals met een boek door de inhoud van dat onderwerp.

Nog zo’n voorbeeld is Typeform dat een guide heeft gemaakt over brand awareness. Zij hebben het direct in de header (of hero) van de pagina verwerkt, waardoor het meer als een magazine oogt.

Aan de slag: Een interne link-structuur ontwerpen
De makkelijkste manier om een interne link-structuur of een cornerstone infrastructuur te ontwerpen is om met pen en papier een mindmap te maken.
Schrijf in het midden het hoofd-onderwerp waar je vindbaar op wilt worden. Zorg dat er voldoende zoekvolume op het zoekwoord of de zoekwoord-combinatie zit.

Schrijf vervolgens rondom dat zoekwoord verschillende specifieke aspecten of blog titels, zoals je eerder in dit artikel op de afbeelding hebt kunnen zien.
Tip: De gratis tool answerthepublic.com is een handige tool om sub-onderwerpen te bedenken rondom je hoofd-zoekwoord.
Zelf gebruik ik Omnigraffle voor het ontwerpen van dit soort diagrammen, maar iedere mindmap-tool voldoet.
Conclusie
Werken met Cornerstone content of Pillar pages helpt jou, je bezoekers en de zoekmachines om content aan elkaar te knopen door een logische structuur.
Het resultaat van het werken met een dergelijke interne link-structuur is dat je content hoger in Google zal ranken en dat gebruikers meer waarde halen uit jouw content.
Nog een kleine tip: Zie de pillars als een campagne. Als je eenmaal lekker op weg bent rondom een bepaald onderwerp is het makkelijker om gelijk een hele serie te schrijven. Hierdoor verlies je ook minder snel het overzicht.