Coaching; de snelste manier om te groeien

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Coaching

Coaching is tot nu toe de meest effectieve manier voor mij geweest om te groeien. Als mens en ondernemer, maar ook met mijn bedrijven. Maar wat is coaching, hoe werkt het en waarom is het zo effectief? Dat lees je in dit artikel.

Maar voordat ik die vragen ga beantwoorden wil ik je nog even kort meenemen in wat coaching ooit voor mij heeft gedaan. 

Zoals veel creatieve en commerciële ondernemers waren cijfers nooit echt mijn ding. Ik had een hekel aan administratie en boekhouding. Daarom was dat altijd het eerste dat ik uitbesteedde.

Door een van mijn coaches werd ik erop gewezen dat ik te weinig zicht had op mijn cijfers en dat het belangrijk was dat ik daar goed in zou worden, omdat ik anders mijn onderneming niet naar het volgende niveau zou kunnen brengen.

Met behulp van coaching leerde ik dat ik echt geen boekhouder hoefde te zijn om cijfers te begrijpen. Ik leerde van mijn coach hoe ik naar cijfers moest kijken, waar ik op moest letten en welke vragen ik mezelf en de boekhouder moest stellen.

Door coaching ben ik nu zelfs goed in cijfers. Natuurlijk tot op een bepaald niveau, maar ik kan de cijfers lezen. Ik ben inmiddels zo goed geworden in cijfers dat ik ze kan gebruiken om te groeien.

En dat is precies wat coaching voor je kan doen. Het kan je helpen om dingen te zien die je nu niet ziet. En als je die dingen niet ziet, dan kun je er ook niets aan doen. En precies dat helpt je om boven jezelf uit te stijgen.

Maar wat houdt coaching dan in?

In de praktijk wordt coaching vaak verward met consultancy. Maar coaching zit precies tussen die twee in. Hieronder laat ik zien wat de verschillen zijn.

Verschil coaching vs consultancy

Coaching

Consultancy

Als je het kort zou moeten samenvatten, dan is bij coaching het doel om kennis over te dragen en bij consultancy het doel om kennis in te zetten.

In mijn specifieke geval, is het mijn doel om als business coach ondernemers te helpen om zowel hun persoonlijke- als hun zakelijke doelen te bereiken.

En om die ondernemers daarbij te helpen hebben ze geen tijdelijk inbreng van expertise nodig, maar is het noodzakelijk dat de kennis wordt overgedragen op de ondernemer. Hierdoor kan de ondernemer persoonlijk groeien.

Vergelijk coaching met de metafoor van het vissen… 

Met coaching leer je iemand een goede visser te worden in plaats van dat je ze vis serveert.

Hoe werkt coaching?

Iedere coach heeft zijn eigen manier van coachen. Je hebt coaches die een standaard programma met de coachee doorlopen, je hebt coaches die online coachen en je hebt 1-op-1 coaches die alles op maat doen. En is geen goede of foute manier. 

Zelf zie ik mezelf als een verlengstuk van de ondernemer en noem mezelf dan ook vaak de ‘compagnon zonder aandelen’. Samen met mijn coachees werken we aan strategieën en doelen, maar we sparren ook over belangrijke, acute zaken die spelen.

Hieronder zal ik de verschillende vormen van coaching uiteenzetten, zodat je een goed beeld kunt vormen van wat bij je past. Want dat kan per persoon verschillen, maar ook per vraagstuk.

1-op-1 coaching – Op maat

De coachee staat centraal in dit traject en heeft grote invloed op hoe de samenwerking verloopt, welke onderwerpen worden besproken en wat per sessie de prioriteit is. Doorgaans wordt er wisselend gewerkt aan strategische doelen en aan acute vraagstukken waar de ondernemer verschillende oplossingsrichtingen wil bespreken of verrijken.

1-op-1 coaching – Traject

Bij deze vorm van coaching staat het traject centraal. Hierbij heeft de coach een traject samengesteld op basis van zijn/haar ervaring wat doorgaans iedere coachee in chronologische volgorde doorloopt. Coaching vindt dan met name plaats op het toepassen van de opgedane kennis.

Groepscoaching – Traject

Groepscoaching is doorgaans in de vorm van een traject, omdat je als groep leert en ontwikkelt. Groepscoaching heeft als extra dimensie dat je niet alleen profiteert van de kennis die de coach inbrengt, maar ook van de mede-coachees die hun ervaringen en learnings delen. Nadeel is dat gevoelige onderwerpen meestal minder aandacht kunnen krijgen in de groep, omdat je het tempo van de groep aanhoudt.

P.S. belangrijk is dat je rechtstreeks feedback krijgt van de coach!

Welke coachingsvorm bij jou past, hangt af van de vraag die je hebt. En of je überhaupt een goed gedefinieerde vraag hebt.

Loop je bijvoorbeeld tegen een plafond aan en weet je niet waarom je die volgende stap niet maakt? Dan is 1-op-1 coaching waarschijnlijk de beste vorm.

Wil je heel specifiek beter worden in een onderwerp, bijvoorbeeld cijfers begrijpen, dan zou een traject of groepscoaching interessant kunnen zijn. Je bent dan ook meer op zoek naar een specialistische coach.

Denk dus goed na over wat voor soort coaching goed bij jou past.

Wat is het doel van coaching?

Coaching is zo krachtig omdat het je helpt om dingen te zien of te begrijpen die nu misschien nog bij jou in beeld zijn. 

Ons brein is een uiterst efficiënt apparaat dat zoveel mogelijk repeterende taken automatiseert. Hierdoor hoeven we bijvoorbeeld niet na te denken over het openen van een deur. 

Maar helaas is ons brein soms ook wat ijverig en automatiseert het dingen die we fout aangeleerd krijgen. Ik zeg fout, maar daarmee bedoel ik ook iets als ‘inefficiënt’.

Zo kan het zijn dat onze ouders ons iets aanleren wat hun ‘fout’ is aangeleerd. En omdat het onze ouders zijn, hebben we dat misschien ten onrechte aangenomen voor waar.

Neem het voorbeeld van de komiek en acteur Kevin Hart. Hij was al beroemd als komiek toen hij op zijn eerste tournee ontdekte dat je een paspoort nodig had om te reizen. Hij had nog nooit van een paspoort gehoord. Hij was op dat punt al in de 30. Maar in zijn omgeving kwamen de mensen niet buiten de stad. Laat staan buiten de staat of het land. (bron)

Wat coaching oplevert

Kort samengevat levert coaching je drie belangrijke dingen op die je helpen bij je persoonlijke groei. Ik zal ze zo stuk voor toelichten.

Coaching resultaat

Het maakt niet uit of je een business coach, een performance coach, een marketing coach of een life coach neemt, het uiteindelijk doel van de coach is altijd om jouw horizon (of plafond) te verruimen. 

Awareness

Neem nog even het voorbeeld van Kevin Hart. Hij wist dus op 30 jarige leeftijd nog niet wat een paspoort was of dat je überhaupt een reisdocument moest hebben als je het land uit wilde. Toen hij op tournee ging, had hij dus onvoldoende awareness om te vragen of hij een reisdocument nodig had.

Maar denk ook aan zaken zoals boekhouden. Als je voor het eerst van je leven een boekhouding moet inrichten, dan is het verdomd lastig om dat helemaal in je eentje (goed) te doen.

Een coach maakt je bewust van dingen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, zodat jij de juiste vragen kunt stellen of onderzoek kunt doen. 

Perspectief

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen betere keuzes maken als ze meerdere opties kunnen overwegen [ 1 ]. De belangrijke taak van een coach  is om perspectief te brengen. 

Dat kan in de vorm van alternatieve ‘oplossingen’ zijn, maar ook door de coachee mee te nemen in de verschillende scenario’s en de mogelijke uitkomsten. Dit laatste kan een goede coach vaak doen op basis van de ervaringen die hij heeft met vergelijkbare scenario’s.

Uiteindelijk besluit de ondernemer zelf wat het beste bij hem past, maar informeert (of inspireert) de coach de ondernemer met coaching zijn horizon te verbreden.

Kennis

Tot slot draagt de coach kennis over op de coachee. Dit is meestal de kennis die nodig is voor de coachee om naar zijn doelen te bewegen. Afhankelijk van het onderwerp kan dit een onderzoeksrichting of diepgaand en inhoudelijk zijn.

Dit heeft er vooral mee te maken dat het voor het leerproces van de coachee soms belangrijk is om het onderzoek (bestuderen) zelf te doen. 

Accountability

Mijn ervaring is dat veel mensen wel weten wat ze ongeveer moeten doen om hun doelen te behalen, maar op de een of andere manier komen ze maar niet dichterbij hun doel. 

Meestal is het terug te herleiden naar ‘een stemmetje in hun hoofd’ dat excuses bedenkt om iets niet te doen of de waan van de dag die ervoor zorgt dat lange termijn zaken worden uitgesteld.

Accountability is daarom een belangrijk aspect van coaching. Alleen al het vooruitzicht van een afspraak met de coach op korte termijn, zorgt ervoor dat coachees het werken aan langetermijndoelen gaan beschouwen als kortetermijn taken en projecten, waardoor ze een plekje krijgen in hun agenda.

In mijn specifieke situatie (als business coach) bepaal ik iedere maand met mijn klanten welke acties ze de komende maand moeten nemen om dichterbij hun doelen te komen. Tijdens de volgende sessie bespreken we de voortgang en herhalen we het proces. Mijn rol als coach is om in te schatten of een excuus valide is, of niet, als de coachee zijn taken niet heeft voltooid.

Dit houdt mijn klanten scherp en dus accountable, waardoor ze niet alleen in hun bedrijf werken, maar ook aan hun bedrijf werken.

Waarom iedereen een coach moeten hebben

Zelfs als coach huur ik nog regelmatig een coach in. Want geen enkele andere investering in mezelf heeft zo snel en zoveel rendement opgeleverd als coaching.

Mede omdat coaching me accountable houdt, maar vooral omdat goede coaches me helpen om ‘blind spots’ te vinden die me weerhouden om te groeien naar het volgende niveau.

Hieronder som ik kort voor je op waarom ik denk dat iedereen een coach zou moeten hebben:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *