Brain picking; leren van experts

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Brain picken

Wat is brain picking ook alweer?

De definitie van brain picking is:

Brain picking is het vergaren van kennis en ideeën door iemand te ondervragen.

Met brain picking wordt zelden gedoeld op een enkele vraag. Als iemand het heeft over brain picking, wordt er vaak gedoeld op iemand die gericht een serie vragen stelt met als doel om kennis en ideeën van iemand anders te vergaren over een bepaald onderwerp.

The good, the bad and the ugly

The good… brain picking is één van de effectiefste manieren om kennis over een onderwerp te vergaren. Door een ‘expert’ te brain picken, ben je binnen no-time op de hoogte van de hoofdlijnen, succesfactoren, risico’s en de nuances die je niet uit boeken en trainingen kunt halen.

The bad… meestal krijg je tijdens het brain picken alleen het oppervlakkige deel te horen. De achterliggende strategieën zijn moeilijker over te brengen en vragen vaak veel dieper inzicht in de theorie. Dat is waarom de honderden webshopeigenaren die de shop van Coolblue nabouwen niet hetzelfde resultaat als Coolblue behalen.

The ugly… de slechte brain pickers zijn vooral uit op quick learnings en verdiepen zichzelf zelden verder in de materie, waardoor ze steeds terug blijven komen met dezelfde vragen.

Zelf verdeel ik de brain pickers in drie categorieen…

  1. De irritante brain picker
  2. De professionele brain picker
  3. De ultieme brain picker

De ‘irritante’ brain-picker

Slechte brain-pickers zijn lui en willen alleen maar van anderen leren, waardoor ze alleen maar samenvattingen krijgen. Ze willen niet de onderliggende theorie of strategie leren, maar slechts de praktische todo’s. Hun behoefte naar advies is onverzadigbaar, maar met een reden… ze zullen nooit het hele plaatje snappen en blijven dus altijd zoeken naar missing info.

De reden dat ze nooit het hele plaatje zullen snappen is omdat de irritantie brain picker lui is. Hij of zij verdiept zich uitsluitend in het onderwerp door te praten met mensen en is alleen op zoek naar quickwins en praktische informatie. Hierdoor mist dit type brain picker bijna altijd de achterliggende strategieën.

Deze manier van brain picking levert je misschien een heleboel gespreksstof voor verjaardagen op, maar draagt zelden bij aan het succes op de lange termijn.

De professionele brain picker

De professionele brain picker kan een journalist zijn of bijvoorbeeld een manager. Hij is taakgericht en zoekt informatie en ideeën met vaak een kortstondige interesse. De journalist wil vooral dat het item duidelijk is voor de kijker en lezer, maar er is verder geen intellectuele drijfveer.

Voor de professionele brain picker is het lastig om diepgaande kennis op te bouwen rondom een onderwerp, tenzij het een gespecialiseerde journalist is.

Voor een kortere periode vinden mensen het fijn om een professionele brain picker te voorzien van informatie, maar de ‘expert’ zal zich redelijk snel vervelen door het oppervlakkige karakter en het ontbreken van de emotionele band. Hierdoor levert deze manier van brain picking slechts beperkte diepgang op.

De ultieme brain-picker

De ultieme brain picker heeft oprechte interesse in het onderwerp. Hij wil diepgaande kennis over het onderwerp opdoen en raadpleegt verschillende bronnen. Deze brain picker ziet het meer als een zoektocht en weet ook op een emotioneel vlak de connectie aan te gaan met zijn bron.

Dat klinkt soft, maar het is niet zweverig bedoeld. Met emotioneel bedoel ik oprecht geïnteresseerd, enthousiast en nieuwsgierig. Hij kan dingen oprecht mooi of interessant vinden.

Daarnaast is het grote verschil dat de ultieme brain picker niet op zoek is naar tactieken, maar naar leads en ervaringen. Hij wil op weg geholpen worden in zijn zoektocht. Wat deze brain picker vooral probeert te achterhalen is welke bronnen hij wel en niet kan vertrouwen. Hoe hij zijn bronnen moet beoordelen op betrouwbaarheid.

De goede brain picker wil dus vooral uitkomen bij de juiste, autoritaire bronnen, zodat hij geen tijd verspilt aan slechte boeken, adviseurs, trainingen en andere bronnen. Als hij zich eenmaal verdiept heeft in de theorie, gaat hij op zoek naar mensen die uitgebreide ervaringen hebben op een bepaald gebied. Nu wil hij leren van de fouten en best practices.

De goede brain picker wordt gezien als slim, intelligent, vleiend en succesvol. De andere als lui, irritant, oppervlakkig en onsuccesvol… vooral omdat ze vaak geen grootse dingen zullen doen.

Tot slot…

Onlangs vertelde een bekende marketeer die ik volg dat hij tijdens een event naast Elon Musk stond in het toilet. Elon Musk herkende de marketeer en vroeg wat Tesla zou moeten doen met social media. De marketeer stak een heel verhaal af… Elon Musk bedankte voor het advies en liep de deur uit.

Het moment dat Elon Musk de deur uitliep besefte de marketeer dat hij niet één vraag had gesteld aan mogelijk één van de meest briljante geesten van dit tijdperk. Niet alleen om een beter advies te kunnen geven, maar vooral om te leren van één van de meest succesvolle ondernemers van deze tijd.

Wat ik wil zeggen…

Laat geen kans voorbij gaan om te leren van andere mensen!

P.S. Elon Musk is een uitmuntende brain picker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *