De beste boeken van succesvolle ondernemers

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Boeken succesvolle ondernemers

Ik haal veel inspiratie en motivatie uit boeken die geschreven zijn door succesvolle ondernemers. Hun verhalen geven je een kijkje onder het topje van de ijsberg.

Je krijgt een beeld van hoe die extreem succesvolle ondernemers denken en bouwen aan hun imperium. Deze boeken staan vol adviezen die je niet uit ‘gewone’ managementboeken haalt of leert in een MBA traject.

Een bijvoorbeeld… Iedereen kent Arnold Schwarzenegger van zijn filmcarrière en misschien zelfs van zijn bodybuild-tijd, maar weinigen weten dat Arnold Schwarzenegger al miljonair was voordat hij in films ging spelen. Dat hij een postorderbedrijf had, investeerde in vastgoed en eigenlijk heel bewust zijn succesvolle carrière vooraf had ontworpen.

Het boek van Arnold Schwarzenegger is een van de meest indrukwekkende biografieën die ik heb gelezen. Maar ook de boeken van Richard Branson, Jack Welch, Warren Buffet, Elon Musk en Michiel Muller hebben een blijvende indruk op me gemaakt.

Voor het slapengaan lees ik het liefst biografieën en boeken van succesvolle ondernemers. Ze inspireren me en ik leer er wat van, zonder dat het me ‘druk’ maakt. Ik word er rustig van en slaap er erg goed op.

De 8 beste boeken van succesvolle ondernemers

Ik heb er inmiddels heel wat gelezen en het viel dan ook niet mee om de beste 8 biografieën te kiezen. 

De top 8 bevat de meest recente boeken van succesvolle ondernemers die op mij de grootste impact hebben gehad. 

Onderaan de pagina vind je ook de boeken die eerder in deze boekenlijst stonden. Deze hebben evenveel impact gehad, maar wat minder recent. Als je ze nog niet hebt gelezen, lees ze dan alsnog!

Shoe Dog is het boek van succesvolle ondernemer en Nike founder Phil Knight. In dit boek krijg je een goed beeld van de opbouw van Nike. 

Wat ik vooral interessant vond om te lezen is hoe Phil Knight tegenslag na tegenslag te verwerken kreeg, continu op het randje aan het ondernemen en gedreven door zijn missie toch Nike uit wist te bouwen tot een van de waardevolste merken in de wereld.

Het kostte me veel moeite om het boek aan de kant te leggen. Het was heerlijke kost voor het slapengaan 😉

Ik ben al een tijdje fan van Kevin Hart als acteur en comedian, maar na het lezen en luisteren van zijn biografie ben ik fan van Kevin Hart als ondernemer.

Geen enkele biografie las ik met zoveel plezier. Regelmatig met uitbundig gelach.

Maar het boek staat bomvol advies op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en business lessen. Vooral het feit dat Kevin Hart op briljante (jiu jitsu) wijze zijn tekortkomingen omzet in super powers.

Absoluut een must read!

Ik vroeg me lang af hoe zo’n spierbundel goeveneur kon worden, maar na het lezen van het Total Recall geloof ik dat deze man alles had kunnen bereiken wat hij maar wilde.

Zo kun je in het boek lezen dat hij al miljonair was voordat hij zijn eerste film deed, hoe hij zijn concurrenten met psychologische oorlog versloeg als Mr. Universe en nog veel meer van dat soort verhalen.

Na het lezen van dit boek kan alleen maar hopen dat zijn verhaal ooit wordt verfilmd. Wat een inspirerend verhaal.

De les… reps, reps, reps.

Het boek van Michiel Muller komt van eigen bodem. Ergens doet zijn verhaal me denken aan Elon Musk, al is het op een heel ander niveau. 

Michiel Muller inspireerde me ooit met een presentatie waarin hij vertelde over zijn journey toen hij Tango en Route mobiel startte. 

Met slim ondernemerschap en strategisch denken dat doet denken aan schaken op topniveau lukt het Michiel om verschillende markten op z’n kop te zetten… en hij is nog niet klaar. 

De biografie van Elon Musk  geeft je een kijkje in het brein van deze briljante serie ondernemer die behoort tot het kleine groepje succesvolle ondernemers dat meerdere miljardenbedrijven heeft opgebouwd.

Het boek geeft een goed beeld van hoe Elon Musk met hard werken, briljante ideeën en een snoeiharde managementstijl meerdere branches opgeschud heeft.

In het boek komt goed naar voren wat het verschil is tussen mensen die miljoenenbedrijven opbouwen en zij die miljardenbedrijven opbouwen.

In deze lijst met boeken staan heel wat cowboys die alles in hun leven riskeerden en continu op het randje van faillissement opereerde. Het verhaal van Warren Buffet is het tegenovergestelde. 

Berekenend, strategisch en rationeel heeft Warren Buffet zich opgewerkt tot een van de rijkste investeerders in de wereld.

Zijn boek is een inspiratie voor iedere ondernemer, maar in het bijzonder voor de ondernemers die zich niet identificeren met de cowboy-stijl van veel andere extreem succesvolle ondernemers.

Dit boek over Alibaba/Jack Ma is ten tijde van mijn aankoop absoluut underrated op Bol.com (obv 1 review).

Het boek geeft niet alleen een goed beeld van hoe Jack Ma Alibaba groot maakt met zijn martial art-achtige strategisch denken, maar ook hoe de internetwereld in China zich ontwikkelt.

Het boek geeft een kijkje achter de schermen van grote westerse bedrijven die strategisch falen, politieke gevechten tussen overheid en bedrijven in China, enzovoort.

Een boek niet alleen vol met inspirerende verhalen, maar ook met inzichten in het strategische denkproces van een van de succesvolste ondernemers op deze aarde.

Mark Cuban is een Amerikaanse selfmade miljardair die met zijn sales skills een imperium heeft opgebouwd en vandaag de dag zijn dagen slijt als investeerder en eigenaar van de Dallas Mavericks.

Zijn boek is een inspiratie voor iedereen die zonder academische achtergrond wil bouwen aan zijn eigen imperium.

Ook dit boek staat bomvol inspirerende verhalen en  business advies. Dit boek lees je in no-time uit!

Eerder in deze boekenlijst

Ik hou al een tijdje dit lijstje met beste boeken van succesvolle ondernemers bij en om het overzichtelijk te houden licht ik de beste en meest recente boeken uit.

Maar er zijn meer boeken van extreem succesvolle ondernemers die ik heb gelezen die de moeite waard zijn als je ze nog niet hebt gelezen.

Deze boeken stonden eerder op mijn lijst en zijn stuk voor stuk aanraders.

2 Comments

 • Beste mhr Oud,
  ik droom ervan om een bestaande sportmerk in Italie groot te maken in België? Is dit mogelijk zonder middelen? En enkel een overeenkomst dat ik dit exclusief mag doen gezien ik de zaakvoerder ken van het merk?
  Mvg Ludovico Cantoro

  Reply
  • Hey Ludovico, is het mogelijk… ja. Maar je zult er veel harder en slimmer voor moeten werken. Je kunt proberen om partnerships te sluiten met mensen die de doelgroep bereiken. Soms kun je performance based afspraken maken. Mijn tip zou zijn om je te verdiepen in mensen die bedrijven hebben grootgemaakt met weinig middelen. Bijna alle boeken van de succevolle ondernemers in dit lijstje bieden je inspiratie, omdat ze aansluiten op jouw vraag. De enige die misschien wat minder relevant is, is het boek van Warren Buffet.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *