Speciaal voor professionele online marketeers heb ik dit artikel geschreven over de beste SEO software voor professionals. Natuurlijk is deze software ook prima geschikt voor bedrijven die zelf fanatiek met SEO aan de slag willen.
De samenstelling van dit artikel is tot stand gekomen door mijn eigen selectieproces. Als business coach help ik bedrijven bij hun online marketing strategie. SEO speelt daarbij een belangrijke rol in de lange termijn strategie.
Veel bureaus hebben hun eigen voorkeuren voor wat betreft hun SEO analyse software. Om meer consistentie aan te brengen in de SEO performance van mijn klanten ben ik zelf alle tools gaan vergelijk om de beste te selecteren.
Waarom SEO software voor bureaus? Nou… simpel… Als je een SEO software pakket voor bureaus gebruikt, heb je vaak de mogelijkheid om meerdere projecten te beheren en je hebt vaak een overzicht van de prestaties per project. Dat is eigenlijk het enige verschil tussen een algemene SEO tool en een SEO tool voor bureaus.
Dus ook als je geen internetbureau hebt, past deze software waarschijnlijk goed bij jouw wensen en eisen.
Wil je direct door naar het pakket dat ik het beste vond?
Wat doet SEO software eigenlijk?
Natuurlijk kan je gebruikmaken van de gratis SEO tools zoals Google Search Console of OpenSiteExplorer, maar het grote nadeel van deze tools is dat ze vaak maar één onderdeel van SEO bieden en ze hebben veelal een passieve functie.
Met andere woorden… jij moet er zelf in browsen en gericht de data opvragen die je wilt achterhalen, terwijl SEO software vaak actief jouw website of webshop monitort en je voorziet van informatie met alerts.
Als je serieus aan de slag gaat met SEO wordt het té tijdrovend om alle losse tools af te struinen en daar verschillende queries te draaien om aan jouw informatie te komen. Je kunt je energie beter steken in het daadwerkelijk oplossen van SEO-issues, dan in het draaien van rapporten.
Dat wil overigens niet zeggen dat je de gratis tools niet moet gebruiken. Nagenoeg iedere professionele SEO expert die ik ken, gebruikt ook nog steeds Google Search Console naast zijn of haar SEO Software.
Waarom heb je SEO software nodig?
SEO software is essentieel voor iedereen die zijn of haar website/webshop/blog serieus neemt. Hoog ranken in Google is lastiger dan ooit en bijna iedereen optimaliseert zijn website om een betere positie te krijgen.
Gelukkig voor jou en mij zijn er nog steeds veel mensen die het niet goed doen of soms helemaal niet doen. Ze denken dat ze er met keywordrijke lap tekst zijn.
Maar Google wordt steeds intelligenter en neemt zaken mee zoals hoe mensen zich gedragen op jouw website. Als mensen binnen enkele seconden de website weer verlaten en terugkeren naar de andere zoekresultaten, is dat een teken voor Google dat jouw content niet waardevol is.
SEO gaat dus veel verder dan alleen keywords! Je moet kwalitatieve backlinks naar jouw site vergaren, spam-achtige links verwijderen. Je moet de interactie van jouw gebruikers op de pagina verbeteren, de ratio tussen tekst en HTML moet goed zijn en jouw site moet snel laden… Get it?
Hier vind je overigens een complete lijst met Ranking Factors van Google.
Welke SEO software ik vergeleken heb
NOTE: Natuurlijk zijn er veel meer SEO tools op de markt verkrijgbaar, maar dit zijn de populairste pakketten. Daar komt bij dat ik deze 3 tools daadwerkelijk en intensief heb gebruikt, waardoor ik een grondige vergelijking kan maken.
SEMRUSH ★★★★★
Bekijk site
SEMRUSH is wat mij betreft de beste SEO software van dit moment. SEMRUSH biedt naast de geijkte tools ook een aantal handige tools die je helpt om beter te scoren in de zoekmachines. Ik ben inmiddels verliefd op de ‘SEO template’ module die de top 10 in Google analyseert op een bepaald keyword en vervolgens laat zien hoe deze pagina’s geoptimaliseerd zijn. Dit kan je gebruiken voor het optimaliseren van jouw eigen pagina’s.
Verder heeft SEMRUSH handige functies zoals alerts bij grote veranderingen en een aantrekkelijk dashboard dat je overzicht geeft van hoe je projecten presteren.
SEranking ★★★★
Bekijk site
SEranking behoort nog niet tot de aller populairste SEO tools, maar wel tot de snelste groeiers. Met name de prijs/kwaliteit verhouding draagt daar aan bij. SEranking biedt alle tools (en meer dan MOZ) voor een heel vriendelijk tarief. Bovendien biedt SEranking in het dashboard een handig overzicht van de prestaties van de verschillende projecten.
MOZ ★★★
Bekijk site
MOZ is absoluut de autoriteit in de SEO markt en met name onder de bedrijven die de SEO in-house doen. Het grote voordeel van MOZ is dat er een geweldige community verbonden is aan de tool, waardoor je ook veel kennis opdoet op het gebied van SEO. Echter… deze kennis is gratis toegankelijk en op het blog van MOZ wordt nog steeds de beste kennis gedeeld.
Belangrijkste functionaliteiten
Jouw posities in de zoekmachines worden door veel verschillende factoren bepaald. Een deel daarvan is extern (off-page) en een deel intern (on-page). Zelf focus ik mij (bijna) uitsluitend op de interne factoren, omdat de externe factoren zich op een natuurlijke manier ontwikkelen als je goede content en intuïtieve gebruikerservaring biedt.
Maar desondanks moet SEO software je op beide fronten voorzien van essentiële informatie. Al is het alleen al om jouw website relevanter en gebruiksvriendelijk te maken.
Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste functionaliteiten voor een SEO tool:
On-page optimalisatie advies

De content is nog steeds één van de belangrijkste factoren voor het ranken in zoekmachines. Ik heb artikelen geschreven die met geen enkele backlink in de top 3 terechtkwamen. Ik had die artikelen nog niet gedeeld op Social Media, er waren nog geen interne links en maar weinig bezoekers hadden die artikelen bezocht.
Een goede SEO tool biedt de functionaliteit om een pagina te analyseren en geeft je advies om de pagina verder te verbeteren. Een SEO-tool verschilt hierin ten opzichte van bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin, door ook te kijken naar het gebruik van semantische zoekwoorden.
SEMRUSH biedt zelfs de mogelijkheid om jouw pagina te vergelijken met de top10 in Google op datzelfde keyword.
Positie monitoring

Theoretisch gezien kan je deze data ook uit Google Search Console halen, maar dat vergt een hoop klikken en scrollen. Bovendien toont Search Console alle zoekwoorden waar je op rankt en niet de woorden die jij wilt monitoren.
Een goed SEO softwarepakket biedt je dan ook een overzicht van jouw belangrijkste zoekwoorden en hoe ze ranken in de zoekmachines. SEMRUSH, MOZ en SEranking bieden je ook de mogelijkheid om jouw zoekwoorden te labelen, waardoor je snel kunt filteren. Ook bieden ze allemaal de mogelijkheid om de historische ranking per keyword te bekijken.
Backlinks monitoren

Sommige SEO-bureaus verkopen nog steeds ‘linkbuilding’ als dienst, terwijl dit een achterhaalde (en vaak bestrafte) tactiek is om te scoren in Google. Maar desondanks is het goed om in de gaten te houden hoe de links naar jouw site zich ontwikkelen. De zogenaamde ‘Toxic’ links kunnen jouw posities namelijk schaden. Bovendien kan het zijn dat iemand naar je linkt, maar dat een andere ‘anchor’ beter zou zijn. In dat geval kan je contact opnemen met de webmaster om te kijken of je het kan laten aanpassen.
SEO Dashboard (per project)
Een overzicht van al je projecten met de belangrijkste informatie is essentieel voor bedrijven met meerdere websites, domeinen of webshops. Vanzelfsprekend kunnen bureaus al helemaal niet zonder een duidelijk overzicht van alle projecten en hun belangrijkste metrics.
Om de privacy van mijn klanten te beschermen, kan ik daar geen screenshot van delen. Wel kan je hieronder een screenshot zien van een project-dashboard als je hebt geklikt op een project.

Dit dashboard geeft je direct inzicht in hoe het project ervoor staat en welke aspecten aandacht nodig hebben. Hierdoor kan je snel prioriteiten vaststellen.
Conclusie
Alle drie bieden ze een fantastische waarde voor het geld dat je betaalt, maar mijn persoonlijke voorkeur ging uiteindelijk toch uit naar SEMRUSH. Hieronder som ik kort op waarom ik voor SEMRUSH heb gekozen:
- Het is één van de grootste aanbieders, waardoor ook de continuïteit van mijn data gewaarborgd is.
- SR biedt een aantal innovatieve functionaliteiten die je helpen om snel, goede SEO content te produceren.
- De concurrentie analyse tools werken net even wat beter en gaan net even wat verder dan die van de conccurentie.
- Het overzicht dat SR biedt van alle projecten is overzichtelijk.
- De mogelijkheid om alerts te sturen bij grote veranderingen.
- SEMRUSH biedt een aantal handige Chrome extensies.
Dit zijn niet al mijn overwegingen, maar wel de belangrijkste.
**Disclaimer: Er zijn altijd mensen die mij vragen of het wel een objectief vergelijk is. En dat is zeker niet het geval! Ik heb deze tool geselecteerd op basis van mijn persoonlijke voorkeuren en dat maakt het per definitie subjectief.