Beste microfoon voor podcasting, webinars en video

Beste microfoon podcasting en webinars

Wat is de beste microfoon voor podcasting, webinars en video? Die vraag hield mij de laatste weken bezig en ik heb het antwoord gevonden. Om de zoektocht van veel collega bloggers en marketeers te verkorten, wilde ik er een kort blogbericht aan wijden.

Want waarom zou je direct investeren in ‘de beste’ microfoon voor podcasting, webinars en video? Kun je niet gewoon de microfoon van jouw laptop gebruiken? Of een microfoon van een paar tientjes? Het antwoord is complex, want ik zou moeten antwoorden met ‘Ja en Nee’.

Dit artikel over de beste microfoon biedt daarom ook gelijk een beetje inzage in hoe ik omga met investeringen in mijn bedrijven.

Geen zin om het hele artikel te lezen? Dit is volgens mij de beste microfoon.

Waarom een microfoon?

Eerst nog even een stapje terug… waarom ik een microfoon wil hebben.

Zoals de titel al doet vermoeden wil ik iets gaan doen met podcasting, webinars en video. Het is voor mij altijd een hoge drempel geweest, maar de signalen zijn overduidelijk… podcasting en video hebben de toekomst. Facebook voorspelt dat over een jaar 70% van alle content op haar platform bestaat uit video.

Zelf ben ik een enorme fan van podcasts, omdat ze mij in staat stellen om grote hoeveelheden informatie te consumeren op een laagdrempelige manier. Denk aan het luisteren naar een podcast in de auto, in bad, tijdens het sporten of gewoon in mijn ‘oude lullen stoel’ voor het raam.

Ik lees tegenwoordig nog amper boeken. Boeken vragen veel energie van mij en het kost mij moeite om al die letters te verwerken. Video en audio zijn voor mij veel makkelijker te verwerken en hebben daarom ook de voorkeur.

Ik heb in het verleden al ebooks uitgebracht, maar met de nieuwe trend op de stoep is het tijd om mee te gaan in de grootste ontwikkeling op het gebied van ‘online’ op dit moment… podcasts, webinars en video. En zeker als je podcasts, webinars en video commercieel gaat inzetten is kwaliteit belangrijk. Het is heel vervelend om naar iemand te luisteren als de audio wordt vervuild met ruis.

Waarom ‘de beste microfoon’?

Laat ik wel direct nuanceren… de beste microfoon voor podcasts, webinars en video. Er bestaat een klasse hoger voor studio’s en andere professionele toepassingen. Ik heb het over de beste microfoon voor bloggers, bedrijven en mensen die iets met podcasts, webinars en video willen doen.

Nu de vraag… waarom dan de beste microfoon?

Er zijn video’s en podcasts die helemaal viral gaan, die worden opgenomen met een iPhone of zelfs goedkopere smartphones, dus waarom geld uitgeven aan microfoon?

Het heeft in mijn geval met een aantal zaken te maken. Ik soms ze even kort voor je op:

 • Goedkoop is vaak duurkoop (kwaliteit gaat langer mee)
 • Een half uur luisteren naar iemand met ruis op de achtergrond is niet cool!
 • Ik ga er producten mee produceren waar mensen voor betalen
 • Ik hou gewoon van kwaliteit en het maakt mijn leven leuker

Maar er spelen ook technische aspecten mee, zoals de gevoeligheid van de microfoon en de instellingen die je kunt doen om geluid toe te laten uit verschillende richtingen. Als je bijvoorbeeld interviews gaat doen, is het handig als de microfoon vanuit twee richtingen geluid kan oppikken. Spreek je een video in of doe je een podcast, is het juist handig als de microfoon alleen vanuit één richting opneemt.

Wat maakt een goede Podcast, webinar en video microfoon?

 1. Hij is betaalbaar. Kwaliteit is belangrijk, maar aangezien je online toch altijd wat kwaliteitsverlies hebt, is een echte professionele microfoon vaak overkill en te duur.
 2. Je kan de stand van microfoon verstellen.
 3. Je kan de microfoon zowel staand op een bureau plaatsen als monteren aan wand- of plafond systeem.
 4. Je kan de microfoon aansluiten via USB aan jouw laptop of Macbook.
 5. Je hebt verschillende standen om geluid te kanaliseren en je kan bepaalde hoeken uitsluiten.

Verder zou ik natuurlijk de diepte in kunnen gaan over de verschillende technische aspecten zoals beriek in kHz en noem het maar op, maar na mijn research blijkt dat de kwaliteit van die specs inherent zijn aan prijs. Ik zou zeggen, kies een microfoon tussen de €90 en €200 en je zit altijd goed.

Wil je jezelf toch verdiepen in de technische aspecten van een microfoon, dan kan je dit meer technische artikel lezen.

Mijn top 3: Microfoons voor podcasts, webinars en video

 1. Yeti Blue (beste prijs/kwaliteit en door mij gekozen)
 2. Røde NT1-A (iets boven budget, maar absoluut kwaliteit)
 3. Blue Snowbal Ice (fijne prijs, maar iets minder van kwaliteit)

Dat was mijn artikel. Ik hoop dat het jou ook helpt om de juiste microfoon te vinden voor jouw toepassing.

Even uit nieuwsgierigheid…

Waar gebruik jij je microfoon voor?

Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on pocket
Pocket
Nico Oud

Nico Oud

Als Business coach help ik ondernemers bij het realiseren van hun doelen. De groei van het bedrijf, maar ook hun groei als ondernemer. Via mijn blog en mijn nieuwsbrief deel ik mijn kennis op het gebied van ondernemerschap, strategie, marketing, sales, productiviteit en persoonlijk leiderschap.

4 Comments

 • Hi Nico,

  Wat een fijn artikel, bedankt!

  Zat er erg veel verschil in kwaliteit tussen mic 1 en 3?
  Mijn budget is niet zo hoog dus daarom zou 3 een stuk betere keuze zijn. Maar ik wil wel voor kwaliteit gaan aangezien audio kwaliteit erg belangrijk is voor wat ik ga doen (meditaties opnemen).

  Reply
  • Hoi Lorenza,

   Graag gedaan 🙂 Er zit natuurlijk wel verschil in, maar als je budget het niet toelaat is microfoon #3 nog steeds een prima optie. Anders had hij de lijst niet gehaald. Je kunt ‘m ook even proberen. Is de kwaliteit niet goed genoeg, kun je ‘m altijd retourneren en #2 of zelfs #1 bestellen.

   Reply
 • Hi Nico

  Ale je interviewt voor een podcast, wat ik graag wil doen, pakt deze mic dan alles mee?
  Of kan je dan beter 2 kleintjes hebben die je op je kraag hangt?

  Groetjes, Anne

  Reply
  • Hij kan ook een gesprek met meerdere participanten opnemen. Deze moeten natuurlijk wel binnen bereik zijn (grote tafel kan nog wel).

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *