Er wordt mij vaak gevraagd wie nou de beste hosting provider is voor Nederlandse bedrijven. Meestal omdat mensen het gevoel hebben dat je voor een paar euro per maand niet zoveel kwaliteit kunt verwachten. Terecht?
Laat ik beginnen met te zeggen dat ‘de beste hosting’ nogal subjectief is. Veel hosting-vergelijkers proberen webhosting plat te slaan tot schijfruimte, werkgeheugen en de hoeveelheid traffic die je krijgt.
Maar dat is ongeveer vergelijkbaar met auto’s vergelijken op basis van inhoud, bandenformaat en pk’s. Iets waar je weinig aan hebt als er een slechte versnellingsbak of motor in zit.
En dat terwijl hosting hét ding is dat je echt goed voor elkaar moet hebben!!
De beste hosting providers
Als je de beste hosting provider voor jouw specifieke situatie wilt vinden, loont het om dit hele artikel te lezen. Want ondanks de aanbevelingen die ik hieronder doe, is het goed om deze short-list met elkaar te vergelijken om tot een persoonlijke voorkeur te komen.
Ik beveel de volgende hosting providers aan, omdat ze niet alleen een goede prijs/kwaliteit bieden, maar ook goed scoren op een aantal andere criteria zoals later in dit artikel wordt beschreven.
Cloud86 is mijn persoonlijke keuze en is volgens mij de beste hosting provider omdat ze niet alleen mij, maar iedere klant die ik er ooit naartoe heb gestuurd naar tevredenheid hebben bediend.
Waarom Cloud86 volgens mij ‘de beste hosting‘ biedt:
- Cloud86 is een klein, specialistisch bedrijf met een solide infrastructuur
- Er wordt uitsluitend HPE (enterprise) hardware gebruikt
- Alle servers staan in Nederlandse datacenters
- Geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven
- Nagenoeg ieder CMS of applicatie kan geïnstalleerd worden
- Zowel Windows als Linux hosting
- Uitmuntende support
Klanten die net even wat meer van hun hostingpartij nodig hebben verwijs ik vaak door naar Savvii. Vooral als de website veel traffic heeft dan zijn functionaliteiten zoals extra WP beveiliging en een sandbox een must.
Waarom Savvii volgens mij ‘de beste hosting‘ biedt voor grote wp sites:
- Veel inhoudelijke WordPress kennis in huis
- De beste performance WordPress websites, blogs en webshops
- Inhoudelijk sterke support afdeling
- Niet te groot, niet te klein
- Geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven
- WordPress standaard geïnstalleerd
- Hosting-omgeving geoptimaliseerd voor WordPress
- Ook voor internationale sites geschikt
Voor het hosten van een Magento webshop zijn er een hoop providers die roepen dat ze Magento goed kunnen hosten, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Skyberate is een partij die al een tijdje meeloopt en een goede prijs/kwaliteit verhouding biedt.
Waarom Skyberate volgens mij ‘de beste hosting‘ biedt voor Magento webshops
- Veel inhoudelijke Magento kennis in huis
- Goede performance Magento webshops
- Inhoudelijk sterke support afdeling
- Klein en toegankelijk bedrijf
- Korte communicatie lijnen
- Goede mix van grote en kleine klanten (ook aandacht voor de kleintjes)
- Hosting-omgeving geoptimaliseerd voor Magento
Hoe kies je de beste hosting provider voor jouw specifieke situatie?
Ik heb een eerste selectie gemaakt, maar daarnaast bestaat er nog zoiets als persoonlijke voorkeur en wellicht aanvullende wensen en eisen die ik niet heb meegenomen in deze selectiecriteria.
Hieronder heb ik een aantal handige tips voor je opgesomd om zelf de selectie te verfijnen.
1. Prijs is belangrijk, mits...
Iedereen heeft er een hekel aan als we te veel betalen. Maar we betalen liever ietsje meer als we daarmee voorkomen dat onze website ineens uit de lucht is. Maak dus eerst een goede selectie op basis van belangrijkere criteria, zoals stabiliteit, veiligheid en snelheid.
Daarna is het goed om naar prijs, support en regio te kijken.
2. Life savers...
Als er stront aan de knikker is wil je kunnen rekenen op uitstekende, professionele en behulpzame support. Als je reviews leest op externe sites zoek dan niet naar ‘snel en goedkoop’, maar naar anekdotes van klanten die goed werden geholpen door de support afdeling.
3. Failover
Als jouw website een belangrijk onderdeel van je business is, kun je het niet lijden dat je website niet bereikbaar is. Voor webshops en bedrijven die veel doen met online marketing is het soms van levensbelang. Failover systemen zorgen ervoor dat er altijd een schaduw server draait waar naar overgeschakeld kan worden bij een uitvallende server.
4. Locatie datacenter
Veel hostingbedrijven hosten hun servers in datacenters buiten Nederland en soms zelfs de EU. Dit heeft gevolgen voor de privacy van jouw data. Check daarom altijd wat de locatie van de datacenters zijn. Bij hostingbedrijven die zijn opgenomen in ‘De beste hosting’ staat duidelijk beschreven waar jouw data gehost wordt.
5. Reviews
Waarom is hosting belangrijk voor SEO en conversie?
Hosting kun je zien als de motor van je marketingmachine. De meeste campagnes sturen bezoekers door naar jouw website. Daar betaal je geld voor.
Bezoekers zijn gewend aan razendsnelle websites en webshops. Wachten is niet meer van deze tijd. Amazon heeft gemeten dat als hun site 1 seconde langzamer is dat dat resulteert in een omzetverlaging van 1.6 miljard!!
Hieronder zie je hoe een andere test relatie legt tussen laadsnelheid, conversie en bounce-rate.
Kortom… hoe langzamer jouw website (of webshop) is, hoe kleiner de kans wordt dat iemand interactie heeft met je website.
En dat is precies waarom ikzelf altijd kies voor de beste hosting provider die ik kan vinden!
Ik ken mensen die tienduizenden euro’s per maand aan advertenties uitgeven, maar geen stuiver over hebben voor hosting. Voor hen heb ik ooit dit artikel geschreven, zodat zij ook het belang zien van goede hosting.
En voor SEO geldt dus hetzelfde…
Hoe sneller jouw website, hoe beter je zult ranken. Google heeft namelijk ook een hekel aan langzame websites.
Waarom niet een goedkope hosting provider?
Op de site lijkt het allemaal één pot nat. Evenveel schijfruimte, evenveel up-time garantie, processorkracht en ga zo maar door.
Wat maakt de ene hosting provider nou duurder dan de ander?
Er zijn eigenlijk vijf grote (verborgen) onderscheidende factoren, namelijk:
- Welke hardware ze gebruiken
- Hoe vol ze een server proppen met klanten
- De senioriteit van het team (support & techniek)
- De wijze en kwaliteit van support
- De professionaliteit van de organisatie
De hardware
Servercapaciteit
De servercapaciteit is ook zo’n ding. Je kunt een server voor 50% procent vullen met klanten, maar niet zelden wordt de server volgestouwd tot 90%.
Who gives a ****?
Nou… jij en ik zouden dat moeten doen. Een server die op z’n tenen loopt is instabieler dan een server die capaciteit over heeft. Daarnaast kan een afgeladen server minder goed pieken opvangen wat leidt tot down-time met je website… je weet wel… website offline (kost leads, klanten en Google posities)
3. Senioriteit & kwaliteit van support
Ook wel een dingetje. Natuurlijk kan die jonge knul of meid van de supportdesk sympathiek overkomen en je probleem oplossen. Maar als er nood aan de man is komt alles neer op effectieve communicatie.
Techneuten moeten gebrieft worden, supportmedewerkers moeten rustig blijven en klanten van informatie voorzien.
Maar ook de techneuten in het datacenter. Wil jij een systeembeheerder die bij een servercrash ‘server gecrasht’ intoetst in Google?
Well… there you go.
Het team is dus extreem belangrijk! In de tech-wereld zegt leeftijd overigens niets. Er zijn jongens van 13 die in staat zijn om de overheid digitaal plat te leggen 😉
Als ik het heb over de senioriteit van het hosting-team, dan heb ik het over hun kennisniveau en ervaring.
Praat eens met wat mensen van de hosting provider die je onderzoekt en vraag eens hoe lang iemand er werkt. Sleutelen ze in de avonduren ook aan servers?
Professionaliteit van de organisatie
Veel goede hosting providers groeien als kool, omdat tegenwoordig iedereen een website heeft. Maar terwijl de één vooral euro’s binnentankt, investeert de ander in het verbeteren van bedrijfsprocessen.
Dat zorgt ervoor dat de gehele motor efficiënter draait. En dat komt ten goede van jouw ‘motor’.
Het is niet gezegd dat de beste hosting providers allemaal NEN-achtige certificeringen hebben, maar ze zijn wel continu bezig met het optimaliseren van processen.
Conclusie
Wie voor jou de beste hosting provider is hangt af van verschillende factoren.
De hosting providers die ik in dit artikel heb genoemd zijn providers die hun vak verstaan en die zich in het verleden hebben bewezen aan mij en mijn klanten.
Ik wens je in ieder geval heel veel succes met het vinden van jouw perfecte hosting provider.
P.S. er zijn maar weinig mensen die weten hoe ze een goede hosting provider selecteren. Help ze door deze post met ze te delen.
2 Comments
Dank je wel voor deze uitgebreide informatie Nico, je zet een aantal mooie punten bij elkaar. Dat maakt het voor mij al overzichtelijker. Bij een klant van mij heb ik het pas gehad over opspelende irritaties wanneer de bereikbaarheid van klantenservice te wensen overlaat. Dus bijvoorbeeld geen telefonische bereikbaarheid meer. Ik denk dat dit ook een logisch gevolg is van lage prijzen.
Nogmaals dank, ik kijk uit naar je volgende e-mail. Altijd weer leerzaam Nico.
Groetjes,
Gitta
Hey Gitta, het is inderdaad jammer dat die prijzen ten koste gaan van de service. Vooral omdat veel mensen zich niet bewust zijn van die consequentie. Ik adviseer daarom om altijd te kiezen voor een iets duurdere hostingpartij, waar service voorop staat.
Bedankt voor je reactie en de volgende mail is alweer in de maak 😉