Affirmaties; hoe ze mij helpen om mijn doelen te bereiken

Nico Oud

Nico Oud

Positieve affirmaties

Affirmaties… of concreter nog… positieve affirmaties zijn een krachtig en populair middel in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Maar wat zijn affirmaties en wat zijn goede voorbeelden van affirmaties? In dit artikel deel ik die van mij, hoe ik ze inzet en waarom het werkt.

En afhankelijk van wie je het vraagt kunnen affirmaties je leven positief veranderen. Maar zoals met alles kun je net zoveel sceptici vinden als mensen die erbij zweren. De laatste meestal door hun positieve ervaring en de eerste door het uitblijven van hun succes.

Ik behoor tot de groep mensen die er zeer positieve ervaringen mee heeft. Positieve affirmaties, hebben een belangrijke rol gespeeld in het succes dat ik tot nu toe heb mogen ervaren. Uiteraard zorgden zij niet alleen voor mijn succes, maar ze speelden wel een belangrijke rol.

Voordat ik mijn affirmaties met je deel, wil ik nog even kort stilstaan bij wat affirmaties zijn en waarom ik denk dat het werkt bij je persoonlijke ontwikkeling.

Wat zijn affirmaties en waarom denk ik dat ze werken?

Toen ik voor het eerst hoorde over concept van positieve affirmaties was ik sceptisch… heel sceptisch. Want hoe kan het herhalen van positieve zinnetjes in hemelsnaam iets veranderen? 

Maar… ik bevond me in een moeilijke fase in mijn leven en had het gevoel dat ik in rondjes bleef lopen. Ik probeerde iets nieuws en ik faalde. Ik probeerde iets nieuws, werd succesvol maar zelfs toen bleef financieel succes uit. 

Op dat punt was ik bereid om alles te geloven… zelfs de ‘Rijk worden in 3 simpele stappen’ achtige shit. Dus positieve zinnetjes tegen mezelf zeggen was het minste wat ik kon doen.

Rock bottom and my way out

Iedere ochtend ratelde ik een paar affirmaties op in de hoop dat er betere tijden zouden aanbreken. 

Op dat moment had ik privé financieel niet veel over en een particuliere huurwoning waar ik maar geen hypotheek voor kreeg. De situatie was zo nijpend dat ik op een bepaald punt zelfs op straat zou komen te staan met mijn gezin. Ik had nog 4 maanden om dat te voorkomen. Vier maanden om iets te bereiken wat ik, ondanks vele pogingen, nog nooit had bereikt.

Ik had de bodem bereikt. Weg veilige haven. Veel discussie over geld en nauwelijks perspectief op verbetering.

Ik had de bodem bereikt. Ik was bereid mijn bedrijf op te geven voor een beter leven. Het bedrijf dat ik eigenhandig had opgebouwd.

En toen veranderde er iets (in mij)

Het voorjaar brak aan na een letterlijk en figuurlijke donkere winter. Ik zat op een bankje (zie foto), terwijl mijn compagnons aan het bekokstoven waren hoe zij de overname wilde afronden. 

Terwijl ik daar voor me uit aan het staren was, kwam er een kleine kudde schapen voorbij die in de wei aan het grazen waren. Net als in de gemiddelde oosterse vechtfilm werd ik getroffen door een ongekende rust, terwijl ik me inbeeldde hoe eenvoudig het leven van deze schapen was. (geen grap)

Er ging een knop om. Ik weet niet waarom, maar die schapen zorgden ervoor dat ik kon berusten in mijn lot.

Geïnspireerd door schapen
Ik nam zelfs een foto, omdat ik wist dat het een keerpunt in mijn leven zou zijn.

Affirmaties voor een nieuw begin

Die berusting zorgde ervoor dat ik de verkoop van mijn bedrijf goed kon afronden, zonder dat emotie mijn analytische denkvermogen teveel zou vertroebelen en we kwamen als snel tot een deal.

De handdoek was nu in de ring gegooid.

Tenminste, dat is hoe het destijds voelde. Ik verkocht mijn aandelen van het bedrijf dat ik met zoveel passie en offers had opgebouwd. Net op het moment dat we echt tractie begonnen te krijgen. Een slecht moment om te verkopen, maar ik pakte mijn verlies.

Nu had ik niets meer. Ik had dringend behoefte aan een wonder, want ik had snel een inkomen nodig. Want ondanks dat ik mijn bedrijf had verkocht, was ik allesbehalve rijk.

Ik begon vaker mijn affirmaties te herhalen met grotere intensiteit. Ik besloot dat ik binnen 3 maanden een omzet van €8.000 per maand wilde hebben en herhaalde dat iedere ochtend, middag en avond.

Al snel veranderde die innerlijke rust in een onhoudbare energie. Een energie die ik nog niet eerder had gevoeld. Het is moeilijk te beschrijven, maar het voelde ineens alsof ik alles en iedereen aankon.

Het universum?

De een noemt het god, de ander noemt het Allah en weer iemand anders noemt het ‘universum’. Ik behoor tot die laatste groep… al moet ik eerlijk bekennen dat ik in de donkere dagen alle varianten heb aangeroepen 😉

Twee weken na de afronding van de verkoop begonnen er ineens dingen in mijn voordeel te gebeuren. Dit is wat er in een korte tijd gebeurde:

En zo waren we ineens uit de shit. We hadden een fantastisch huis gekocht, we hadden geen onrust meer over geld en we hadden weer een veilige haven.

Ik ga je echt niet vertellen dat het universum al die meevallers en successen in mijn schoot hebben geworpen. Dat is niet hoe affirmaties werken. Hoe het wel werkt, ga ik je nu uitleggen.

Hoe en waarom werken affirmaties?

Nu, een paar jaar later, kan ik je vertellen dat hele specifieke affirmaties zich hebben gemanifesteerd tot werkelijkheid. In het begin genoot ik vooral van al het goeds dat op me af kwam en langzaam werden de affirmaties minder belangrijk in mijn dagelijkse routine.

Tot er weer kleine dingetjes minder goed gingen lopen. Alsof de wind uit de zeilen was gehaald. 

Ik begon weer met mijn affirmaties en binnen no-time liep alles weer soepeltjes. Iets in mij begon te knagen. Een soort nieuwsgierigheid die ik vooral kende uit mijn kindertijd.

Je weet wel… net als toen je in het natuurkundelokaal keek en je afvroeg waar al die buisjes met gekleurde stoffen voor waren. Of die nieuwsgierigheid toen iemand een magisch verhaal vertelde.

Waarom werken affirmaties?

Ik kreeg die vraag niet meer uit mijn hoofd. Want wat als ik meer zou wensen? Zou het dan ook werken? En wat nou als ik andere dingen zou wensen dan bezit… zou het dan ook werken?

Sindsdien onderzoek ik waarom affirmaties en visualiseren (kom ik later op terug) zo goed werken. Is het iets spiritueels of zit er een soort science behind the madness?

Het antwoord, is ‘ja en ja’.

Ja, je kunt het spiritueel noemen. En ja, je kunt logisch verklaren waarom het werkt. Is het makkelijk uit te leggen? Hell no 😉 Maar ik ga het proberen.

De logische beredenering waarom affirmaties werken

Positieve affirmaties hebben voor veel mensen betrekking op doelen. Bijvoorbeeld het doel om meer geld te verdienen, gelukkiger of gezonder te zijn. 

En positieve affirmaties zorgen ervoor dat je doelen continu on top of mind zijn, waardoor je beter in staat bent om kansen te herkennen. Bovendien ga je daardoor bewuster je tijd en energie inzetten om richting je doelen te werken. Pure logica.

Verder handelen mensen in lijn met hun zelfbeeld. Als je jezelf slecht vindt in public speaking, dan is de kans groot dat je dat vermijdt. En omdat je het vermijdt, oefen je niet. En omdat je niet oefent, word je nooit goed in public speaking. Ook gewoon logica.

Met behulp van positieve affirmaties kun je je zelfbeeld aanpassen, waardoor je andere beslissingen gaat nemen. Bovendien ben je eerder geneigd om door te zetten na een slechte ervaring als je vind dat je ergens goed in bent. Je ziet het dan gewoon als ‘een mindere dag’ en je gaat vrolijk verder met oefenen of spreken.

De rol van de positieve affirmaties in dit geheel is dat door positieve stellingen tegen jezelf te zeggen (alsof je al succesvol bent), je onderbewustzijn laat geloven dat dit een nieuwe positieve ervaring is.

En omdat ons bewustzijn wordt aangestuurd door ons onderbewustzijn, is dit een hele krachtige methode om jezelf te herprogrammeren. Net als dat je onderbewustzijn zorgt dat je niet meer nadenkt over lopen, zorgt het er ook voor dat je gaat handelen in lijn met het vernieuwde zelfbeeld dat je met affirmaties hebt gecreëerd… zonder dat je daar bewust beslissingen in neemt.

Het mooie is dat het onderbewustzijn niet het verschil kent tussen wat een echte ervaring is of een fictieve (daarom kijk ik geen nieuws of horrorfilms).

Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat het visualiseren van een training (bijv. basketbal) bijna net zo effectief is als een echte training! (bron)

De spirituele verklaring

Wetenschappers weten al een tijdje dat alles bestaat uit energie. Wij mensen zijn energie, maar ook bomen, papier en zelfs het scherm waar je nu naar kijkt is energie. 

Dat kunnen we ons niet voorstellen, maar ook vaste stoffen zoals plastic, ijzer, hout en huid, bestaan volledig uit geclusterde energie. Energiedeeltjes die samen een geheel vormen.

Wat wetenschappers inmiddels ook weten is dat mensen bestaan uit biljoenen cellen. En dat cellen bestaan uit energie.

Wat we ook weten is dat onze cellen worden beïnvloed door de energie uit de omgeving. Ik ben geen quantum onderzoeker, maar de onderzoeken en boeken die ik erover heb gelezen, zeggen dat energie bepaalt hoe onze cellen zich (biologisch) gedragen.

Dit is eigenlijk nog allemaal logisch te verklaren. Het spirituele deel zit ‘m in wat die energie en cellen voor ons in het universum doen.

Volgens ‘the law of attraction’ trekt soort, soort aan. Dat betekent dat als jij en ik positieve energie het universum in schieten, we positief aantrekken. En het werkt uiteraard ook de andere kant op.

Met (onder andere) positieve affirmaties breng je jezelf in een positieve energie én herprogrammeer je je geest, waardoor je niet alleen positief aantrekt, maar ook een positieve mindset ontwikkelt. Door dat laatste wordt positieve energie een automatisme.

De wetenschappelijke verklaring

Hieronder heb ik een video toegevoegd die in 6 minuutjes op een wetenschappelijke manier uitlegt waarom positieve energie, positieve energie aantrekt (law of attraction)

Verschil tussen affirmaties en afformaties

Affirmaties en afformaties werken beide op dezelfde manier, maar hebben een klein, subtiel verschil.

Een affirmatie is een positieve, bevestigende stelling die stelt alsof de affirmatie al waarheid is. Bijvoorbeeld:

“Ik vind het heerlijk om iedere dag te sporten

Afformaties zijn bedacht door Noah st. John, omdat hij ontdekte dat zijn logische brein de positieve affirmatie tegensprak. Want zijn logische brein geloofde de stelling niet.

Een afformatie is eigenlijk een affirmatie, maar dan in een vragende vorm, zodat je logische brein zich bekommert om de vraag die je stelt en niet bezig is met het ontkrachten van iets dat nog geen waarheid is. Bijvoorbeeld:

Waarom vind ik het heerlijk om iedere dag te sporten?

Persoonlijke voorkeur

Zowel affirmaties als afformaties zijn zeer krachtig en welke voor jou het beste werkt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je merkt dat je brein je positieve affirmaties niet gelooft, dan zijn afformaties beter. In ieder ander geval, maakt het niet uit.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de afformaties. Zeker in de tijd dat er druk stond op mijn financiële situatie vond ik het persoonlijk moeilijk om te zeggen dat ik geld in overvloed had, zonder te denken dat het onzin was.

Affirmaties zijn niet voor softies

Als coach kom ik veel no-nonsens ondernemers tegen. En veel van die ondernemers vinden het maar soft om jezelf te indoctrineren met wensen en dromen.

Totdat ze het een kans geven en dingen beginnen te ervaren. Natuurlijk blijven ze eerst kritisch. Het kan immers gewoon toeval zijn. Maar niet voor niets laat ik ze hun affirmaties en die toevalligheden opschrijven.

Uiteindelijk is het niet meer te verklaren met ‘toeval’. En dat is het punt dat wereldberoemde basketballers, succesvolle ondernemers en zelfs wereldsterren zoals Christiano Ronaldo affirmaties onderdeel maken van hun dagelijkse routine.

Dus nee… affirmaties zijn niet echt iets voor softies. Sterker nog… over het algemeen zijn het vooral de high performers die consistent dagelijks hun affirmaties doornemen.

Beginnen met affirmaties

Om je affirmaties te bepalen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je in de toekomst wilt bereiken of wat je wilt behouden.

Je kunt affirmaties bedenken voor ieder deel van je leven, variërend van succes tot liefde, geluk en gezondheid. Hieronder som ik een aantal belangrijke pijlers op die doorgaans worden gekoppeld aan een vervuld leven.

Schrijf er zoveel als je kunt bedenken op en doe het met pen en papier. Het schrijven met de hand heeft een magische werking op het brein. Zelf heb ik 5 pagina’s (A4) in mijn journal met affirmaties (zie hieronder).

Voorbeeld van mijn affirmaties

Ben je benieuwd welke affirmaties ik nog meer dagelijks herhaal? Check dan deze pagina met al mijn affirmatie voorbeelden

Ik kies persoonlijk voor afformaties, dus de schrijfvorm is in de afformatie-vorm.

Voorbeeld affirmaties

Affirmaties in je dagelijkse routine

Affirmaties werken niet als je het de komende week twee of drie keer uitprobeert. Affirmaties werken als je ze consistent en consequent herhaalt. Dag in, dag uit. 

Daarom is het goed om het te verwerken in je dagelijkse routine. Zelf lees ik mijn affirmaties 1x per dag als ik in mijn journal lees of schrijf. Maar ik luister ze ook in de auto.

Zorg dat je een audio versie hebt

Ik heb met de voicerecorder op mijn iPhone al mijn affirmaties opgenomen. Gewoon door ze op te lezen. En iedere keer als ik langer dan 10 minuten alleen in de auto zit, luister ik mijn affirmaties. 

En hoewel ik er geen bewijs van heb kunnen vinden, zijn veel deskundigen het erover eens dat audioboodschappen met je eigen stem beter binnenkomen in het onderbewustzijn, dan de stem van iemand anders.

Check hieronder een van mijn affirmatie-opnames:

Tot slot

Als je pas sinds kort bezig bent met affirmaties of op zoek bent naar bewijs dat affirmaties werken, dan wil ik je vooral meegeven dat het alleen werkt als je erop durft te vertrouwen en geduld hebt.

Als het allemaal direct effect zou hebben, zou iedereen rijk, gelukkig en gezond zijn. De harde werkelijkheid is dat veel mensen te ongeduldig zijn of er na een week al mee stoppen.

Dat zijn overigens ook de mensen die op internet hun frustratie uiten over dat affirmaties niet werken. 

Als je het probeert… doe het dan vol vertrouwen en overgave. Als je dat niet kunt… bespaar jezelf de moeite.

7 Comments

 • Bedankt Nico, mooi verwoord vanuit je persoonlijke ervaring, zonder het te rooskleurig voor te stellen.

  Reply
 • Beste heer Oud,

  Weet u goede nederlandse boeken die gaan over afformaties?

  Reply
 • Bedankt Nico. Ik ben zelf al jaren bezig met affirmaties en soms werken ze goed. maar op 2 gebieden lukt het me niet, namelijk afvallen en het aantrekken van een leuke vrouw in mijn leven.
  heb jij trouwens voorbeelden van afformaties op diverse gebieden. En hoe krijg je bij afformaties de antwoorden door?
  Is bijvoorbeeld dit een goede afformatie: waarom heb ik,Johnny, een volmaakte liefdesrelatie met mijn droomvrouw?

  Reply
 • Bedankt Nico, voor jou prachtige en duidelijke uitleg. Wat heel fijn is als je hiermee wilt starten! Ik ben je ontzettend dankbaar hiervoor dit had ik echt nodig om nu hiermee echt van start te gaan! Nogmaals Dank 🙏
  Hartens groet,
  Harry

  Reply
 • Bedankt voor de heldere uitleg! Ik deed altijd affirmaties maar ben een tijdje gestopt, ik ga weer beginnen met dagelijks positieve affirmaties!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *