Aan je bedrijf werken… dit zijn de risico’s als je het niet doet.

Nico Oud

Nico Oud

No post tag found
Aan je bedrijf werken

Ze roepen allemaal… “je moet meer AAN je bedrijf werken, in plaats van IN je bedrijf”. Maar wat nou als je het niet doet? Wat zijn de gevaren en risico’s?

Ik ga er een paar voor je uitlichten, want ik heb ‘die’ ondernemers regelmatig aan tafel. En net als ‘die’ ondernemers, heb ikzelf ook ooit teveel IN mijn bedrijf gewerkt. Met alle consequenties van dien.

 1. Je creëert dan mogelijk een baan voor jezelf. In dat geval zul je nooit de ware vrijheid en voldoening van ondernemen ervaren.
 2. Je hebt geen koers en bouwt een bedrijf waar je uiteindelijk niet gelukkig van wordt. Je belandt dan uiteindelijk op een dood spoor.
 3. Je mist alle marktsignalen en mist mogelijk de boot als de markt anders gaat werken. Je bent dan niet langer relevant en alles wat je had opgebouwd is weg.

Zelf ondervond ik 2 van de 3 consequenties met mijn internetbureau. Ik was niet de ondernemer van mijn bedrijf. Ik was een werknemer van het bedrijf en kwam uiteindelijk tot overmaat van ramp op een positie te zitten waar ik niet wilde zitten.

Daarnaast bouwde ik een bedrijf waar ik niet blij van werd. Geleid door opportunisme koerste ik met mijn bedrijf naar een onduidelijke bestemming. Het werd een bedrijf waar ik geen eigenaar (meer) van wilde zijn. Een baan waar ik geen plezier (meer) aan beleefde.

Valkuil nummer 3 heb ik net op tijd kunnen ontwijken, maar ook dat scheelde niet veel.

Moraal van het verhaal is dat als je iedere dag ‘in’ je eigen bubbeltje werkt, je aan het varen bent zonder bestemming, koers en navigatie. En dat leidt ertoe dat je waarschijnlijk nooit zal aankomen op de bestemming die jij ambieert.

Maar weet dit… het is nooit te laat om actie te ondernemen!

Een mooi voorbeeld van een goede ‘comeback’ is Videoland. Nagenoeg alle vestigingen gesloten, maar een goede comeback online en ze lijken er bovenop te komen. Tikkeltje laat, maar niet té laat.

Tips

 • Weet wat je leuk vindt en waar je passie voor kan/wil ontwikkelen
 • Zorg dat je goed nadenkt over welke rol je (later) in het bedrijf wil vervullen
 • Werk met doelen en formuleer ze als SMART doelen
 • Maak eens een persoonlijke SWOT analyse
 • Visualiseer je droombedrijf (is niet zweverig!)

Bouw AAN je bedrijf en bouw iets waar je trots en blij van wordt.

Wellicht zit je dan ooit bij mij aan tafel om na te denken over een groeistrategie in plaats van een reddingsplan 😉

P.S. oordeel niet te hard over de mensen die teveel IN hun bedrijf werken. Het is mijn inziens een van de lastigste dingen om mee om te gaan als ondernemer.

2 Comments

  • Met ‘in je bedrijf werken’ wordt vaak ‘operationeel’ werk bedoeld. Dus werk dat voor de korte termijn belangrijk is. Denk hierbij aan klantwerk, acquisitie, administratie, etc. Met aan je bedrijf werken wordt vaak lange termijn werk bedoeld. Werken aan projecten die op korte termijn niets opleveren, maar voor de lange termijn noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan innovatie, brainstormen over strategie, marktonderzoek, leiderschap ontwikkeling, etc.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *